Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door, mijn werkblad verlichten. Niet ideaal voor de foto, maar prachtig… dat wel.
Hoewel ik op en top een zomermens ben, heeft de herfst ook wel iets. Maar dan alleen als er licht is. Niets zo deprimerend als een hele dag onder een grijze wolkenmassa moeten functioneren. Dat licht is ook wat ik meeste mis eens het najaar aanbreekt.
Maar zelfs zonder zon aan de hemel, kunnen we die binnen toch wat op ons bord toveren. Deze salade met halloumi, pruimensalsa en sinaasappel kan daarvoor alvast prima dienst doen.
Hoe maak je deze salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel
Dit is een zéér eenvoudig recept. Behalve wat snijden en mengen komt er weinig expertise aan te pas. Ik kan dan ook kort zijn. Je maakt eerst de salsa, snijd de sinaasappels en bakt de halloumi, en dan ben je eigenlijk al klaar. Nog geen half uur heeft het gekost, maar het smaakt zóveel lekkerder dan dat voorverpakte broodje uit de bedrijfskantine…
Voor de pruimensalsa snijd je pruimen in kleine blokjes en meng je ze met smaakmakers: peterselie, chili, rode ui, sinaasappelzeste en -sap, olijfolie en zout. De sinaasappels snijd je “a vif” zodat je mooie partjes zónder vlies bekomt. En de halloumi – of lokaal geproduceerde berloumi – bak je in een hete pan. Het enige dat je dan nog rest, is alle elementen samenvoegen, en aanschuiven.
Tips voor het maken van deze salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel
- Kies voor smaakvolle pruimen. De salsa staat of valt met de kwaliteit van de pruimen. Kies dus een soort die je lekker vindt, en laat ze thuis eventueel nog even verder rijpen. Zelf hou ik vooral van président, reine claude en pluots.
- Snijd de sinaasappels “à vif”. Dat wilt zeggen dat je de partjes tussen de vliesjes uit gaat snijden. Snijd daarvoor eerst boven- en onderzijde van de sinaasappel. Zet die nu recht op je snijplank. Neem een scherp mes en snijd tussen het vruchtvlees en het witte gedeelte, zodat dit helemaal verwijderd wordt. Neem de sinaasappel nu in je hand, en snijd met je mes net naast een vliesje tot het midden. Snijd nu aan de andere kant van het partje ook net naast het vlies tot het partje loskomt.
- Bak de halloumi in een hete pan zonder vetstof. Halloumi goudbruin bakken lijkt misschien moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Zorg gewoon dat je pan heet genoeg is. Verwarm ze een paar minuutjes voor op middelhoog vuur. Leg er de halloumi dan in en laat ongemoeid tot je ziet dat er zich onderaan een korstje vormt. Eerst zal het lijken alsof de kaas suddert (dit komt door het aanhangende vocht). Na een tijdje begint hij echt te bakken. Je ziet dat hij klaar is om om te draaien als de onderste randjes bruin beginnen kleuren. Bak dan nog kort aan de andere zijde en neem van het vuur.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept voor salade halloumi geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel
Equipment
- scherp mes
Ingrediënten
- 2 sinaasappels bio of onbehandeld
- 250 g halloumi of berloumi
- 150 g gemengde sla
- 3 el pompoenpitten
Voor de pruimensalsa
- 6 pruimen bijv. président
- 1/2 rode ui steelaanzet verwijderd en gepeld
- 10 takjes peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt
- 1 rode chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 4 el olijfolie
- 1/4 tl grof zeezout
Instructies
Voor de pruimensalsa
- Halveer de pruimen en verwijder de pit. Snijd in fijne blokjes.
- Snijd de rode ui fijn en meng met de pruimen.
- Meng met peterselie, chilipeper, olijfolie en grof zeezout.
- Rasp er de schil van 1 sinaasappel bij. Schep om en zet apart tot gebruik.
Voor de salade
- Snijd boven- en onderzijde van de sinaasappels. Zet recht op je snijplank, en snijd er nu met een scherp mes van boven naar onder de schil en het witte gedeelte af.
- Snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
- Pers het sap uit de vliesjes en voeg toe aan de pruimen.
- Verhit een antikleefpan op middelhoog vuur en laat goed heet worden.
- Snijd de halloumi in repen en dan in blokjes, en bak in de pan aan beide zijden goudbruin.
Voor de afwerking
- Verdeel de salade over 4 borden.
- Verdeel er de sinaasappelpartjes en gebakken halloumi over.
- Werk af met de pruimensalsa en pompoenpitten.
Notities
- Kies voor smaakvolle pruimen. De salsa staat of valt met de kwaliteit van de pruimen. Kies dus een soort die je lekker vindt, en laat ze thuis eventueel nog even verder rijpen. Zelf hou ik vooral van président, reine claude en pluots.
- Snijd de sinaasappels “à vif”. Dat wilt zeggen dat je de partjes tussen de vliesjes uit gaat snijden. Snijd daarvoor eerst boven- en onderzijde van de sinaasappel. Zet die nu recht op je snijplank. Neem een scherp mes en snijd tussen het vruchtvlees en het witte gedeelte, zodat dit helemaal verwijderd wordt. Neem de sinaasappel nu in je hand, en snijd met je mes net naast een vliesje tot het midden. Snijd nu aan de andere kant van het partje ook net naast het vlies tot het partje loskomt.
- Bak de halloumi in een hete pan zonder vetstof. Halloumi goudbruin bakken lijkt misschien moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Zorg gewoon dat je pan heet genoeg is. Verwarm ze een paar minuutjes voor op middelhoog vuur. Leg er de halloumi dan in en laat ongemoeid tot je ziet dat er zich onderaan een korstje vormt. Eerst zal het lijken alsof de kaas suddert (dit komt door het aanhangende vocht). Na een tijdje begint hij echt te bakken. Je ziet dat hij klaar is om om te draaien als de onderste randjes bruin beginnen kleuren. Bak dan nog kort aan de andere zijde en neem van het vuur.
Veel gestelde vragen
In dit recept zouden appels, nectarines of perziken het ook goed doen. Kiwi kan ook. Kies vooral fruit dat een beetje zuur heeft. Dat combineert mooi met de zoute kaas.
Als je geen halloumi of berloumi kan vinden, kan je feta gebruiken. Die hoef je dan niet te bakken, maar kan je gewoon over de salade verkruimelen.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pompoencake met ahornglazuur
2 jaar geleden: Negen keer bakken met het lekkerste herfstfruit
3 jaar geleden: Thaise wortelsoep met koriander
4 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
5 jaar geleden: Plaatcake met pruimen en amandel
6 jaar geleden: Zalm met venkel uit de oven
7 jaar geleden: Fusilli met venkelworstjes
8 jaar geleden: Ovengeroosterde wintergroenten
Dag Annelies, ik heb de salade gemaakt en het was heel lekker! Heerlijke pruimensalsa en de salade ziet er ook heel mooi uit. Een aanrader!
Dag Nancy, wat leuk om te horen! Bedankt om te laten weten, ik ben blij dat het gesmaakt heeft. 🙂
Ik vraag me af welke haloumi jij gebruikt. Heb al veel varianten geprobeerd, maar de meeste hebben ofwel weinig smaak ofwel ze bakken niet lekker bruin.
Ik had deze van Carrefour denk ik: https://drive.carrefour.be/nl/Zuivel/Kazen/Ch%C3%A8vre%2C-Feta-%26-brebis/Simos-Traditionnel-Halloumi-Kaas-225-g/p/05384781. Vond ik wel lekker!