Smeuïge plattekaas, zongerijpte aardbeien en friszure limoen: het zijn de hoofdingrediënten van mijn plattekaastaart met aardbeien en limoen. Helemaal niet moeilijk, maar toch origineel: nét wat ik graag heb. Maar als je zo weinig ingrediënten gebruikt, is de kwaliteit ervan des te belangrijker. De smaak van elk onderdeel is bepalend voor het eindresultaat. En daarom gebruik ik graag zuivel van weidemelk: je próeft het verschil. Om te zien hoe die melk geproduceerd wordt, bracht ik onlangs samen met de meisjes een bezoekje aan Bachten ’t Kloosterhof in Bellem.
Bellem, dat is een kleine gemeente (als stadsmeisje zou ik het zelfs eerder een gehucht noemen) in de buurt van Aalter. Daar hebben Lieve en Guy een boerderij van maar liefst 45 ha, met 65 melkkoeien. In de winter blijven de dieren binnen, omdat het dan te koud is en er te weinig gras is om te grazen. Maar in het voorjaar, als de zon de lucht al wat opgewarmd heeft, en het gras voldoende is aangegroeid, mogen de koeien weer in de wei. Dat was dit keer op 1 mei: “de weidegang“. Echt leuk om te zien hoe blij de koeien zijn dat ze weer buiten mogen: waar ze eerst wat aarzelend hun neus buiten steken, spurten ze al gauw als een gek de wei in!
Bachten ’t Kloosterhof werkt samen met Campina voor het ophalen van de melk. Campina kiest uitsluitend voor weidemelk: zo zijn ze zeker van een gegarandeerde kwaliteit en superieure smaak. Weidemelk is melk van koeien die minstens 120 dagen per jaar, 6 u per dag buiten grazen. Bij Lieve en Guy is dat sowieso meer: Guy wist te vertellen dat de koeien vorig jaar tot oktober in de wei hebben gestaan.
De koeien worden 2 maal per dag gemolken in de melkruimte. Daar kunnen ze zelf naar binnen gaan als ze gemolken willen worden. Zo verzamelt de boerderij per dag ruim 1500 liter verse melk. Campina haalt deze om de 2 dagen op, om verder te verwerken tot melk, plattekaas, room en yoghurt. Lieve & Guy investeren daarenboven ook in de duurzaamheid van hun boerderij: zonnepanelen, waterrecuperatie, lokaal dierenvoer, … Het behoort allemaal tot de realiteit van een moderne boerderij!
Wil je zelf eens zien hoe zo’n boerderij werkt? Schrijf je dan snel in voor de Campina Boerderijdagen op 1 en 2 juni.
Nadat we de koeien de wei hadden zien inlopen, gingen we tijdens een workshop aan de slag met al dat lekkers. En dat is waar ik inspiratie opdeed voor deze plattekaastaart met aardbeien en limoen. Op de boerderij maakten we een vergelijkbaar recept in een potje, hier ben ik voor een volwaardige taart gegaan. Het grootste verschil is dat ik gelatine gebruik.
Laat je echter niet afschrikken: het recept is heerlijk eenvoudig en vraagt geen speciale technieken. Toch niet zo zelfverzekerd? Maak dan de eenvoudige kaastaartjes in een glas, en laat de gelatine gewoon weg!
In samenwerking met Campina.
Plattekaastaart met aardbeien en limoen
Equipment
- foodprocessor
- springvorm van 22 cm diameter
- kookpot
Ingrediënten
Voor de bodem
- 180 g speculaas
- 75 g boter
Voor de vulling
- 3 blaadjes gelatine 1,9 g per stuk, bijv. Vahiné uit Delhaize
- 250 g aardbeien gewassen en kroontjes verwijderd
- 1 limoen alleen het sap
- 4 eetlepels vanillesuiker
- 250 g volle plattekaas
- 125 g lichte zure room
- 1 theelepel puur vanille-extract
Voor de afwerking
- 125 ml volle room min. 33% vetgehalte
- 1 handvol rood fruit aardbeien, frambozen, bosbessen, …
- gevriesdroogde frambozen tot poeder gemalen
- 2 eetlepels pistachenoten tot poeder gemalen
- enkele blaadjes munt
Instructies
- Mix voor de bodem de speculaasjes samen met de boter in een foodprocessor tot je de textuur van nat zand bekomt.
- Bekleed een springvorm (22 cm diameter) met bakpapier en duw het speculaasmengsel op de bodem plat met de bolle kant van een lepel.
- Zet in de koelkast om op te stijven.
- Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
- Mix de aardbeien samen met het limoensap glad en zeef (om de zaadjes te verwijderen).
- Roer er de suiker door en verwarm tot net onder het kookpunt.
- Neem van het vuur, knijp de gelatine uit en roer door de aardbeien.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Roer intussen de plattekaas los met zure room en vanille-extract.
- Meng er het aardbeienmengsel door en giet het geheel over de speculaasbodem.
- Laat minstens 2 u en liefst een hele nacht opstijven in de koelkast.
- Klop voor de afwerking de room lobbig en verdeel over de taart.
- Garneer met rood fruit, frambozen- en pistachepoeder en muntblaadjes.
- Serveer de plattekaastaart met aardbeien en limoen.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue
2 jaar geleden: Risotto met asperges en tuinkruiden
3 jaar geleden: Griekse rijstschotel met kip
4 jaar geleden: Chocolate chip cookies
5 jaar geleden: Eton mess
mooie taart maar wat is die rode poeder op de taart? Durf te vragen
Dag Annelies, dat zijn gevriesdroogde frambozen die ik tot poeder gemalen heb (zie de ingrediëntenlijst in het recept).
Gaaf taartje en wat een leuke foto’s van de koeien erbij zeg! 🙂
Dank je Lianne! 🙂
Erg leuk recept! Het lijkt me eenvoudig maar toch zeer smaakvol!
Ik ga het zeker eens uitproberen.
Groetjes
Bedankt Nikki! Het is inderdaad niet moeilijk, en als je wat meer tijd besteedt aan de afwerking, denkt iedereen dat je uren in de weer geweest bent! ?
Hey,
Ik zie in je plattekaas precies spikkeltjes vanille, maar van vanille extract geeft toch geen spikkeltjes?
Groetjes!
Dag Jente, goed opgemerkt! ? Ik gebruik vanille-pasta (uit Dille & Kamille), en daarmee heb je dus wel vanillezaadjes! ?
Gelatine blaadjes hoeveel gram. Want die zijn allemaal verschillend.
Dag Andrea, ik gebruik 3 blaadjes van 1,9 g per stuk (pakje 17g met 9 blaadjes erin uit Delhaize van merk Vahiné).
Dank u
Andrea