Plattekaastaart met aardbeien en limoen

15 mei 2019 | Gesponsorde berichten, Gezellig bakken, Home thema, Mijn favorieten, Overheerlijke aardbeien, Recepten

Smeuïge plattekaas, zongerijpte aardbeien en friszure limoen: het zijn de hoofdingrediënten van mijn plattekaastaart met aardbeien en limoen. Helemaal niet moeilijk, maar toch origineel: nét wat ik graag heb. Maar als je zo weinig ingrediënten gebruikt, is de kwaliteit ervan des te belangrijker. De smaak van elk onderdeel is bepalend voor het eindresultaat. En daarom gebruik ik graag zuivel van weidemelk: je próeft het verschil. Om te zien hoe die melk geproduceerd wordt, bracht ik onlangs samen met de meisjes een bezoekje aan Bachten ’t Kloosterhof in Bellem.

Op de boerderij / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Bellem, dat is een kleine gemeente (als stadsmeisje zou ik het zelfs eerder een gehucht noemen) in de buurt van Aalter. Daar hebben Lieve en Guy een boerderij van maar liefst 45 ha, met 65 melkkoeien. In de winter blijven de dieren binnen, omdat het dan te koud is en er te weinig gras is om te grazen. Maar in het voorjaar, als de zon de lucht al wat opgewarmd heeft, en het gras voldoende is aangegroeid, mogen de koeien weer in de wei. Dat was dit keer op 1 mei: “de weidegang“. Echt leuk om te zien hoe blij de koeien zijn dat ze weer buiten mogen: waar ze eerst wat aarzelend hun neus buiten steken, spurten ze al gauw als een gek de wei in!

Weidegang / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Bachten ’t Kloosterhof werkt samen met Campina voor het ophalen van de melk. Campina kiest uitsluitend voor weidemelk: zo zijn ze zeker van een gegarandeerde kwaliteit en superieure smaak. Weidemelk is melk van koeien die minstens 120 dagen per jaar, 6 u per dag buiten grazen. Bij Lieve en Guy is dat sowieso meer: Guy wist te vertellen dat de koeien vorig jaar tot oktober in de wei hebben gestaan.

Koeien in de wei / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

De koeien worden 2 maal per dag gemolken in de melkruimte. Daar kunnen ze zelf naar binnen gaan als ze gemolken willen worden. Zo verzamelt de boerderij per dag ruim 1500 liter verse melk. Campina haalt deze om de 2 dagen op, om verder te verwerken tot melk, plattekaas, room en yoghurt. Lieve & Guy investeren daarenboven ook in de duurzaamheid van hun boerderij: zonnepanelen, waterrecuperatie, lokaal dierenvoer, … Het behoort allemaal tot de realiteit van een moderne boerderij!

Kalfje aaien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Wil je zelf eens zien hoe zo’n boerderij werkt? Schrijf je dan snel in voor de Campina Boerderijdagen op 1 en 2 juni.

Kookworkshop Campina / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nadat we de koeien de wei hadden zien inlopen, gingen we tijdens een workshop aan de slag met al dat lekkers. En dat is waar ik inspiratie opdeed voor deze plattekaastaart met aardbeien en limoen. Op de boerderij maakten we een vergelijkbaar recept in een potje, hier ben ik voor een volwaardige taart gegaan. Het grootste verschil is dat ik gelatine gebruik.  

Plattekaastaart met aardbeien en limoen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Laat je echter niet afschrikken: het recept is heerlijk eenvoudig en vraagt geen speciale technieken. Toch niet zo zelfverzekerd? Maak dan de eenvoudige kaastaartjes in een glas, en laat de gelatine gewoon weg!

In samenwerking met Campina.

Plattekaastaart met aardbeien - ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Plattekaastaart met aardbeien en limoen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Plattekaastaart met aardbeien en limoen

Deze plattekaastaart met aardbeien ziet er spectaculair uit, maar is makkelijk en snel te maken. Verse kaas, aardbeien en limoen: heerlijk.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • foodprocessor
  • springvorm van 22 cm diameter
  • kookpot

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 180 g speculaas
  • 75 g boter

Voor de vulling

  • 3 blaadjes gelatine 1,9 g per stuk, bijv. Vahiné uit Delhaize
  • 250 g aardbeien gewassen en kroontjes verwijderd
  • 1 limoen alleen het sap
  • 4 eetlepels vanillesuiker
  • 250 g volle plattekaas
  • 125 g lichte zure room
  • 1 theelepel puur vanille-extract

Voor de afwerking

  • 125 ml volle room min. 33% vetgehalte
  • 1 handvol rood fruit aardbeien, frambozen, bosbessen, …
  • gevriesdroogde frambozen tot poeder gemalen
  • 2 eetlepels pistachenoten tot poeder gemalen
  • enkele blaadjes munt

Instructies
 

  • Mix voor de bodem de speculaasjes samen met de boter in een foodprocessor tot je de textuur van nat zand bekomt.
  • Bekleed een springvorm (22 cm diameter) met bakpapier en duw het speculaasmengsel op de bodem plat met de bolle kant van een lepel.
  • Zet in de koelkast om op te stijven.
  • Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
  • Mix de aardbeien samen met het limoensap glad en zeef (om de zaadjes te verwijderen).
  • Roer er de suiker door en verwarm tot net onder het kookpunt.
  • Neem van het vuur, knijp de gelatine uit en roer door de aardbeien.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Roer intussen de plattekaas los met zure room en vanille-extract.
  • Meng er het aardbeienmengsel door en giet het geheel over de speculaasbodem.
  • Laat minstens 2 u en liefst een hele nacht opstijven in de koelkast.
  • Klop voor de afwerking de room lobbig en verdeel over de taart.
  • Garneer met rood fruit, frambozen- en pistachepoeder en muntblaadjes.
  • Serveer de plattekaastaart met aardbeien en limoen.
Trefwoord aardbeien, kaastaart, kwark, limoen, no bake, plattekaas, vanille, verse kaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue
2 jaar geleden: Risotto met asperges en tuinkruiden
3 jaar geleden: Griekse rijstschotel met kip
4 jaar geleden: Chocolate chip cookies
5 jaar geleden: Eton mess

Nog enkele gebakrecepten

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

11 Reacties

  1. Annelies

    mooie taart maar wat is die rode poeder op de taart? Durf te vragen

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Annelies, dat zijn gevriesdroogde frambozen die ik tot poeder gemalen heb (zie de ingrediëntenlijst in het recept).

      Antwoord
  2. Lianne

    Gaaf taartje en wat een leuke foto’s van de koeien erbij zeg! 🙂

    Antwoord
  3. Nikki Bok

    Erg leuk recept! Het lijkt me eenvoudig maar toch zeer smaakvol!
    Ik ga het zeker eens uitproberen.
    Groetjes

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Nikki! Het is inderdaad niet moeilijk, en als je wat meer tijd besteedt aan de afwerking, denkt iedereen dat je uren in de weer geweest bent! ?

      Antwoord
  4. Jente

    Hey,
    Ik zie in je plattekaas precies spikkeltjes vanille, maar van vanille extract geeft toch geen spikkeltjes?

    Groetjes!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Jente, goed opgemerkt! ? Ik gebruik vanille-pasta (uit Dille & Kamille), en daarmee heb je dus wel vanillezaadjes! ?

      Antwoord
  5. Andrea De wit

    Gelatine blaadjes hoeveel gram. Want die zijn allemaal verschillend.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Andrea, ik gebruik 3 blaadjes van 1,9 g per stuk (pakje 17g met 9 blaadjes erin uit Delhaize van merk Vahiné).

      Antwoord
      • Andrea De Wit

        Dank u
        Andrea

        Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest