Risotto met asperges en tuinkruiden

16 mei 2017 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Lekkere asperges, Lente in de lucht, Recepten

Een diepblauwe hemel met spierwitte wolken. Wuivende bomen van frisgroen. Zonovergoten straten met  lichtbeige kasseien. Vrolijk gekeuvel, zacht ruisende wind en lachende kinderen. Ik open de luiken, en nog voor mijn ogen helemaal aangepast zijn aan het felle licht, zie ik alles haarscherp. Ik adem diep in en glimlach. Dit moet zowat de hemel op aarde zijn.


Frankrijk heeft al een hele tijd mijn hart gestolen. Vooral het Zuiden verveelt mij nooit. Ik hou van het gezapig dialect, dat meer aanleunt bij de taal van de Zuiderburen dan bij het elegante Frans van de hoofdstad. De markten vol verse oogst, de altijd veranderende landschappen en het walsende ritme waarin de dag onopgemerkt overgaat in de nacht… ik kan er niet genoeg van krijgen.


Ik ben nog maar net terug, en toch lijkt het als een eeuwigheid. Het contrast met de gejaagdheid van thuis is groot. En dus sluip ik wanneer het maar kan met een nostalgisch gerecht in de hand naar mijn stadsbalkon, om even te genieten van de zon op mijn snoet en weg te dromen naar wat was.

Deze risotto met asperges en tuinkruiden voert mij terug naar een winderige avond in Marseille, waar we op aanraden van een oud artikel uit delicious dineerden in een verborgen restaurantje, weg van de drukte van le Vieux Port. Ik proefde er deze risotto en was omvergeblazen. Zo eenvoudig, maar zo lekker… En dus ging ik dit weekend aan de slag om nog maar eens te kunnen terugdenken aan die zalige avond.

Wat heb je nodig?

500 g groene asperges
1 tl bicarbonaat
1 el zeezout
olijfolie
1 witte ui, fijngesneden
1 teentje look, geperst
300 g arborio rijst
1 wijnglas droge witte wijn
1 bos dragon (5-tal grote stengels), enkel de blaadjes, fijngehakt
1 bos platte peterselie (hoeveelheid van een plantje uit de supermarkt), fijngehakt
1 bos koriander (hoeveelheid van een plantje uit de supermarkt), fijngehakt
200 g mascarpone
zwarte peper van de molen

Hoe ga je tewerk?

Breek de houterige uiteinden van de asperges en gooi weg (of bewaar voor de soep).
Snijd de kopjes van de stengels en houd apart.
Breng een kom met 2 l water aan de kook.
Voeg er bicarbonaat en zout aan toe.
Leg er de aspergestengels in en kook 5 minuten.
Voeg de laatste 2 minuten de kopjes toe.
Schep uit de pot in een vergiet, spoel onmiddellijk met ijskoud water en laat goed uitlekken.
Snijd de stengels in schuine stukjes.
Bewaar het kookvocht.

Verhit een scheutje olijfolie in een gietijzeren pot.
Fruit er op zacht vuur de ui en look in aan tot glazig.
Voeg ook de rijst toe en bak even mee. Zorg dat hij niet bruint.


Blus met wijn, roer en laat volledig opnemen door de rijst.
Voeg nu telkens een pollepel van het kookvocht van de asperges toe, en roer tot bijna al het vocht opgenomen is.
Herhaal dit tot de rijst gaar is (18 à 20 minuten).
Zet het vuur uit en roer er de aspergestukjes, tuinkruiden en mascarpone door.
Proef en kruid naar smaak bij met peper.

Verdeel de risotto over vier kommetjes.
Werk af met de aspergekopjes.
Serveer de risotto met asperges met tuinkruiden.

6 Reacties

 1. iensel

  Dat ziet er zó goed uit!!! Voor morgen al een melanzane/zucchini al parmeggiano gepland maar vrijdag maak ik jouw risotto! Inclusief de vakantiedromen 🙂

  Antwoord
   • iensel

    Ik maak regelmatig een risotto en in de lente is dat vaak met asperges. Deze versie met mascarpone en tuinkruiden was helemaal nieuw 🙂 Ik heb de koriander (wegens niet in de tuin) vervangen door een mengeling van basilicum en munt, de andere tuinkruiden heb ik behouden. Heel fris met die kruiden erbij, super ideetje! Heb er ook nog wat citroenzeste onder gedaan, geeft het nog wat extra frisheid. Bedankt voor het fijne recept! Het heeft gesmaakt ?

    Antwoord
 2. Lucie

  Lijkt me superlekker en ik zou het het liefst vandaag bereiden. Alleen die verse dragon, daar kan ik hier niet aankomen (ik woon in Spanje). Is gedroogde dragon een optie? Of beter helemaal weglaten of vervangen door door munt of basilicum, dat is hier wel volop verkrijgbaar?

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Munt of basilicum kunnen zeker ook! Ik zou sowieso verse kruiden verkiezen boven gedroogde in dit gerecht, omdat ze het geheel wat frisheid meegeven. Smakelijk! 🙂

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest