Chocolate chip cookies

17 mei 2015 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Vandaag is de perfecte dag om dit recept voor de héérlijkste chocolate chip cookies uit te proberen. Deze allemansvrienden vergen geen speciale vaardigheden of kennis, enkel wat standaard-voorraaditems, een beetje geduld (de koekjes moeten tenslotte een tiental minuutjes in de oven voor je kan aanvallen) en veel zelfdiscipline om te weerstaan aan de verleiding alles in één keer op te smikkelen.

Het recept komt van de bakkoningin bij uitstek, Nigella Lawson, en kan op weinig vlakken verbeterd worden. Ik voegde enkel een snuifje zout toe, en als je dat zou willen, zouden ook wat gehakte wal- of hazelnoten niet misstaan. Het resultaat is een bros koekje, met smeltende chocoladedruppels en een fijne textuur. Nigella raadt aan om de chocolate chip cookies te maken met een maatschep van 60 ml, maar ik vond die een beetje aan de grote (lees: gigantische) kant. In mijn proporties krijg je 40 bijtklare koekjes uit het deeg. Net genoeg om een baaldag te overleven dus…

Bron: Keuken van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

125 g lichtbruine suiker
100 g kristalsuiker
150 g boter, gesmolten en iets afgekoeld
2 kl vanille-extract
1 ei, gekoeld
1 eidooier, gekoeld
300 g bloem
1/2 kl bicarbonaat
1/2 kl zout
325 g pure chocoladedruppels (of grof gehakte pure chocolade)

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 170°C.

Meng de twee soorten suiker in de kom van je keukenmachine.
Roer er straalsgewijs de gesmolten boter en het vanille-extract door.
Voeg het ei en de eidooier toe.
Zeef bloem, bicarbonaat en zout en meng door het beslag.
Chocolade onder deeg roeren
  • Pin
Roer er tenslotte de chocoladedruppels door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol balletjes ter grootte van een golfbal van het deeg en leg op het bakpapier, met een viertal centimeter tussenruimte.
Bak de chocolate chip cookies tien minuten in de voorverwarmde oven tot de randen goudbruin zijn. De koekjes zullen dan nog niet helemaal hard voelen, maar dat geeft niet.
Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat voor je ze verder laat afkoelen op een rooster.

Serveer.

Chocolate chip cookies
  • Pin

Nog enkele gebakrecepten

Smeuïge amandelcake met crunchy topping

Smeuïge amandelcake met crunchy topping

De staalblauwe lucht doet anders vermoeden, maar het is onmiskenbaar winter. IJzige lucht prikt op m'n wangen als ik naar huis fiets met een tas vol lekkers. Binnen tovert de gezellige warmte meteen een koraalkleurige blos op mijn wangen. Ik duik de keuken in om iets...

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

5 Reacties

  1. miss pixie

    OMG, dat ziet er overheerlijk uit. Ik trakteer vrijdag op het werk voor mijn verjaardag en dit lijkt me nog leuk om te maken 🙂
    Wordt dus gepind 😉

    Antwoord
  2. ElsS

    Nigella, één van mijn favoriete chefs! Dit receptje hou ik alvast bij de hand voor een volgende vrije dag :9

    Antwoord
  3. Myriam

    Direct doorgestuurd naar mijn dochter, die dit heerlijke baksel binnenkort eens zal bereiden MMMMMMM

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.