Vandaag is de perfecte dag om dit recept voor de héérlijkste chocolate chip cookies uit te proberen. Deze allemansvrienden vergen geen speciale vaardigheden of kennis, enkel wat standaard-voorraaditems, een beetje geduld (de koekjes moeten tenslotte een tiental minuutjes in de oven voor je kan aanvallen) en veel zelfdiscipline om te weerstaan aan de verleiding alles in één keer op te smikkelen.
Het recept komt van de bakkoningin bij uitstek, Nigella Lawson, en kan op weinig vlakken verbeterd worden. Ik voegde enkel een snuifje zout toe, en als je dat zou willen, zouden ook wat gehakte wal- of hazelnoten niet misstaan. Het resultaat is een bros koekje, met smeltende chocoladedruppels en een fijne textuur. Nigella raadt aan om de chocolate chip cookies te maken met een maatschep van 60 ml, maar ik vond die een beetje aan de grote (lees: gigantische) kant. In mijn proporties krijg je 40 bijtklare koekjes uit het deeg. Net genoeg om een baaldag te overleven dus…
Bron: Keuken van Nigella Lawson
Wat heb je nodig?
125 g lichtbruine suiker
100 g kristalsuiker
150 g boter, gesmolten en iets afgekoeld
2 kl vanille-extract
1 ei, gekoeld
1 eidooier, gekoeld
300 g bloem
1/2 kl bicarbonaat
1/2 kl zout
325 g pure chocoladedruppels (of grof gehakte pure chocolade)
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 170°C.
Meng de twee soorten suiker in de kom van je keukenmachine.
Roer er straalsgewijs de gesmolten boter en het vanille-extract door.
Voeg het ei en de eidooier toe.
Zeef bloem, bicarbonaat en zout en meng door het beslag.
Roer er tenslotte de chocoladedruppels door.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol balletjes ter grootte van een golfbal van het deeg en leg op het bakpapier, met een viertal centimeter tussenruimte.
Bak de chocolate chip cookies tien minuten in de voorverwarmde oven tot de randen goudbruin zijn. De koekjes zullen dan nog niet helemaal hard voelen, maar dat geeft niet.
Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat voor je ze verder laat afkoelen op een rooster.
Serveer.
OMG, dat ziet er overheerlijk uit. Ik trakteer vrijdag op het werk voor mijn verjaardag en dit lijkt me nog leuk om te maken 🙂
Wordt dus gepind 😉
Nigella, één van mijn favoriete chefs! Dit receptje hou ik alvast bij de hand voor een volgende vrije dag :9
Direct doorgestuurd naar mijn dochter, die dit heerlijke baksel binnenkort eens zal bereiden MMMMMMM
Ooooh koekjes 😉 !
Mmm, die zien er heerlijk uit!