Ik ben terug in het land! Helemaal opgeladen en klaar om er weer tegenaan te gaan, met een hoop zomerse gerechten om de Belgische lente op te fleuren. Want laat ons eerlijk zijn: dat kunnen we wel gebruiken. Waar ik op vakantie nog met volle teugen genoot van het uitgesproken groen van de wijnranken, de staalblauwe hemel, felgekleurde marktkraampjes en zongerijpte tomaten in de meest diverse tinten, is het hier weer armoe troef. Al grijs wat de klok slaat. Maar deze Griekse rijstschotel maakt dat in één klap goed.
Je start met een restje rijst (eventueel ingevroren), maar dit is zo lekker, dat ik soms ook wel de dag voordien “expres” wat rijst kook om dit nadien snel op tafel te kunnen zetten. In de pan gaan daarbij alle smaakmakers van een typische Griekse salade: rode ui, tomaat, paprika, oregano en olijven. De komkommer vervang ik hier door courgette. Ik gooi er nog wat blokjes kipfilet bij en werk af met zilte feta.
Vakantie op een bord, felle kleuren voor instant vrolijkheid en toch maar weinig werk: deze Griekse rijstschotel heeft het allemaal. Wacht dus niet op de eerste zonnestralen, maar breng zelf de zomer in huis.
Wat heb je nodig?
olijfolie
250 g kipfilet, in kleine blokjes
peper en zout
gedroogde oregano
1 teentje look, geperst
1 rode ui, in halve maantjes
1 rode en 1 gele paprika, in blokjes
1 courgette, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
150 g rijst, gekookt
handvol zwarte olijven
250 g kerstomaten, gehalveerd
handvol peterselie, gehakt
100 g feta
enkele takjes verse oregano, om af te werken
Hoe ga je tewerk?
Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan of wok op middelhoog.
Bak er de kippenblokjes goudbruin in aan.
Kruid met peper, zout en oregano.
Zet het vuur lager en voeg de look en ui toe.
Bak mee tot glazig.
Voeg dan de andere groenten toe en bak tot ze beetgaar zijn.
Roer er de rijst door en warm goed door.
Roer er tot slot de olijven, kerstomaten en peterselie door en neem van het vuur.
Verkruimel er de feta over.
Verdeel over vier borden.
Garneer met de verse oregano.
Serveer de Griekse rijstschotel met kip.
Vandaag op het menu : Griekse pastaschotel met kip – om het zonnetje in huis te halen 🙂
Heerlijk! Laat het smaken Lieve! 😘
Hoi Annelies
Wat ben ik (en mijn huisgenoten) blij dat ik jouw blog ben tegengekomen!
Het is altijd weer watertanden als ik een nieuw recept binnenkrijg en de goesting om het zelf te proberen is ook al onweerstaanbaar.
Ik heb gisteren jouw Griekse rijstschotel voor een 2de keer gemaakt (met iets meer feta kaas, gewoon omdat ik wat meer had) en hij smaakte alweer fantastisch!
Dag Christel, heel erg bedankt voor jouw berichtje, wat leuk om te lezen! Blij dat het gesmaakt heeft! xxx
Net gemaakt en het is superlekker! ☺
Merci! Blij dat het gesmaakt heeft!
Jammer dat hier nu een veganiste thuis aan het blokken is, want dit gerecht lijkt me hemels. Al moet ik mijn beide kinderen ook nog aan de olijven krijgen, want dat lukt ook niet.
Hier ook geen fans van de olijven hoor, voor hen heb ik ze eruit gelaten :).
Welkom Thuis,krijgen we weer lekkere recepten.