Ik ben terug in het land! Helemaal opgeladen en klaar om er weer tegenaan te gaan, met een hoop zomerse gerechten om de Belgische lente op te fleuren. Want laat ons eerlijk zijn: dat kunnen we wel gebruiken. Waar ik op vakantie nog met volle teugen genoot van het uitgesproken groen van de wijnranken, de staalblauwe hemel, felgekleurde marktkraampjes en zongerijpte tomaten in de meest diverse tinten, is het hier weer armoe troef. Al grijs wat de klok slaat. Maar deze Griekse rijstschotel maakt dat in één klap goed.

Je start met een restje rijst (eventueel ingevroren), maar dit is zo lekker, dat ik soms ook wel de dag voordien “expres” wat rijst kook om dit nadien snel op tafel te kunnen zetten. In de pan gaan daarbij alle smaakmakers van een typische Griekse salade: rode ui, tomaat, paprika, oregano en olijven. De komkommer vervang ik hier door courgette. Ik gooi er nog wat blokjes kipfilet bij en werk af met zilte feta.

Vakantie op een bord, felle kleuren voor instant vrolijkheid en toch maar weinig werk: deze Griekse rijstschotel heeft het allemaal. Wacht dus niet op de eerste zonnestralen, maar breng zelf de zomer in huis.

Wat heb je nodig?

olijfolie
250 g kipfilet, in kleine blokjes
peper en zout
gedroogde oregano
1 teentje look, geperst
1 rode ui, in halve maantjes
1 rode en 1 gele paprika, in blokjes
1 courgette, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
150 g rijst, gekookt
handvol zwarte olijven
250 g kerstomaten, gehalveerd
handvol peterselie, gehakt
100 g feta
enkele takjes verse oregano, om af te werken

Hoe ga je tewerk?

Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan of wok op middelhoog.
Bak er de kippenblokjes goudbruin in aan.
Kruid met peper, zout en oregano.

Zet het vuur lager en voeg de look en ui toe.
Bak mee tot glazig.


Voeg dan de andere groenten toe en bak tot ze beetgaar zijn.
Roer er de rijst door en warm goed door.
Roer er tot slot de olijven, kerstomaten en peterselie door en neem van het vuur.
Verkruimel er de feta over.

Verdeel over vier borden.
Garneer met de verse oregano.

Serveer de Griekse rijstschotel met kip.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 14 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.729 andere abonnees

Nog enkele eenpansgerechten

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

9 Reacties

  1. Lieve

    Vandaag op het menu : Griekse pastaschotel met kip – om het zonnetje in huis te halen 🙂

    Antwoord
    • Annelies

      Heerlijk! Laat het smaken Lieve! 😘

      Antwoord
  2. Christel

    Hoi Annelies

    Wat ben ik (en mijn huisgenoten) blij dat ik jouw blog ben tegengekomen!
    Het is altijd weer watertanden als ik een nieuw recept binnenkrijg en de goesting om het zelf te proberen is ook al onweerstaanbaar.
    Ik heb gisteren jouw Griekse rijstschotel voor een 2de keer gemaakt (met iets meer feta kaas, gewoon omdat ik wat meer had) en hij smaakte alweer fantastisch!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Christel, heel erg bedankt voor jouw berichtje, wat leuk om te lezen! Blij dat het gesmaakt heeft! xxx

      Antwoord
  3. Kelly

    Net gemaakt en het is superlekker! ☺

    Antwoord
  4. Eilish

    Jammer dat hier nu een veganiste thuis aan het blokken is, want dit gerecht lijkt me hemels. Al moet ik mijn beide kinderen ook nog aan de olijven krijgen, want dat lukt ook niet.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Hier ook geen fans van de olijven hoor, voor hen heb ik ze eruit gelaten :).

      Antwoord
  5. Janny

    Welkom Thuis,krijgen we weer lekkere recepten.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest