Kip met za’atar en geroosterde groenten

16 april 2022 | Eenpansgerechten, Home thema, Kiplekker, Ovenschotels, Recepten, Smakelijke herfstrecepten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za’atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te doen: ik kan je verzékeren dat dit lekker is!

Kip met za'atar en geroosterde groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

In tegenstelling tot de eenvoudige bereidingswijze zijn de smaken allesbehalve alledaags. Ik kies hier voor specerijen uit het Midden-Oosten om van dit makkelijke recept toch iets bijzonder te maken. De kip wordt gekruid met za’atar. Dat is een kruidenmengsel dat bestaat uit een wilde oregano, sesamzaad en sumak. Je vindt het kant-en-klaar in de supermarkt. Ik serveer er nog een frisse yoghurtsaus met tahin en citroensap bij.

Ingrediënten kip met za'atar / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Het is verrassend hoe anders de smaken van typisch Belgische ingrediënten zijn als je alternatieve kruiden gebruikt. Kip, wortels, venkel en aardappels krijgen zo meteen een werelds aroma mee. Een beetje vakantie in eigen keuken dus!

Hoe maak je deze kip met za’atar en geroosterde groenten?

We beginnen met de groenten. Snijd ze in stukken en meng met olie, tijm, peper en zout. Ik kies hier voor olijfolie gearomatiseerd met knoflook: die geeft wat extra smaak. Het hoeft niet, maar zo’n flesje lookolie is zeker een meerwaarde voor je voorraadkast. Rooster de groenten nu alvast een kwartiertje terwijl je de kip klaarmaakt.

Maak hiervoor een specerijenmengsel van za’atar, komijn, koriander, paprika, pul biber (=Turkse chilivlokken) en zout. Wrijf de de kip hiermee in. Leg ze tussen de groenten en schuif het geheel nog een 40-tal minuutjes in de oven.

Maak nog een snelle yoghurtsaus door Griekse yoghurt los te roeren met tahin (=sesampasta) en citroensap. Garneer de ovenschotel met granaatappelpitten, munt en sesamzaad, en serveer.

Kip met za'atar en geroosterde groenten op bord / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Mocht je je afvragen waar je de specialere ingrediënten moet kopen, dan kan ik je geruststellen: de meeste grote supermarkten hebben ze in hun assortiment. Ik heb ze in elk geval zelf al gekocht bij Delhaize en Albert Heijn. De granaatappel is geen verplichting, maar geeft wel een aangename beet en zoete smaak mee aan deze ovenschotel.

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze kip met za’atar en geroosterde groenten geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Kip met za'atar en geroosterde groenten in ovenschaal / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Kip met za'atar en geroosterde groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Deze kip met za'atar maak je volledig in de oven. De groenten snijden en kip kruiden, en alles kan op de bakplaat. Serveer er een frisse yoghurtsaus bij.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen

Equipment

  • bakplaat of ovenschotel
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor de groenten

  • 700 g wortels schoongemaakt & geschild
  • 1 venkel schoongemaakt
  • 1 rode ui schoongemaakt en gepeld
  • 400 g krieltjes gewassen
  • 4 eetlepels lookolie
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • peper en zout

Voor de kip

  • 1 theelepel za'atar
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/8 theelepel pul biber of chilivlokken
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 6 bovenbouten van kip

Voor de yoghurtsaus

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel tahin
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 1/4 theelepel fijn zeezout

Voor de afwerking

  • 100 g granaatappelpitjes
  • 6-tal takjes munt alleen de blaadjes, gehakt
  • 1 eetlepel sesamzaad

Instructies
 

Voor de groenten

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Snijd de wortels in de lengte in 4 en snijd dan in stukjes van +/- 3 cm lang.
  • Snijd de venkel in 4, verwijder de harde kern en snijd in repen.
  • Snijd de rode ui in 8 partjes.
  • Halveer de krieltjes.
  • Schep de groenten om met lookolie, tijm, peper en zout en rooster 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Voor de kip

  • Meng alle specerijen en wrijf er de kip rondom mee in.
    Kruidenmengeling voor de kip / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Leg tussen de groenten en rooster in nog eens 40 minuten gaar in de oven.
    Kip bij geroosterde groenten leggen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Voor de yoghurtsaus

  • Roer de yoghurt los met tahin, citroensap en zout.
    Yoghurtsaus met tahin en citroen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Voor de afwerking

  • Strooi granaatappelpitten, munt en sesamzaad over de ovenschotel.
  • Serveer met de yoghurtsaus.
    Kip met za'atar en geroosterde groenten in ovenschaal / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
Trefwoord citroen, granaatappel, kip, krieltjes, munt, rode ui, sesamzaad, tahin, tijm, venkel, wortel, yoghurt, za’atar
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Wat is za’atar?

Za’atar is een kruidenmengeling op basis van wilde oregano, sumak en sesamzaad.

Waar koop ik za’atar?

Za’atar vind je kant-en-klaar bij Delhaize en Albert Heijn, en in Midden-Oosterse winkels.

Wat is tahin?

Tahin (of tahini) is sesampasta. De pasta ontstaat door sesamzaad lang te malen tot de olie vrijkomt.

Waar koop ik tahin?

Je vindt tahin bij Delhaize, Albert Heijn, Carrefour en Midden-Oosterse winkels. Ook heel wat bio-winkels hebben tahin in hun rekken staan.

Kan ik andere groenten gebruiken?

Alle harde groenten doen het hier goed. Knolselder, pastinaak, rapen, … kunnen ook.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Salade met asperges, ham en parmezaankrokant
5 jaar geleden: Tien verrassende recepten met gehaktballetjes
6 jaar geleden: Appel-karamelrepen
7 jaar geleden: Chocolade-hazelnootrol
8 jaar geleden: Asperges met eitjes uit de oven en grijze garnalen

  • Salade met asperges, ham en parmezaankrokant / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Gehaktballetjes rollen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Appel-karamelrepen
    • Pin
  • Chocolade-hazelnootrol
    • Pin
  • Asperges met eitjes uit de oven en grijze garnalen
    • Pin

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.756 andere abonnees

Nog enkele eenpansgerechten

Zalm met venkel en green goddess dressing

Zalm met venkel en green goddess dressing

Zalm met venkel en green goddess dressing: het ideale gerecht als je houdt van vis die op een moderne manier is klaargemaakt! De dressing geeft de zachte zalm en zoete venkel een opkikkertje, en met de krokante aardappels erbij serveer je sowieso een gezinsfavoriet....

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

2 Reacties

  1. Caroline

    Overheerlijk!

    Antwoord
    • Annelies

      Dat doet mij plezier! Bedankt voor je reactie Caroline!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.