Tegen vrijdagavond is de “kookgoesting” ook bij mij dikwijls ver te zoeken. De werkweek zit erop, de kinderen hollen opgewonden door het huis en roepen steeds luider allerlei verhalen naar mijn hoofd – “mama, in de klas hebben we een nieuw woordje geleerd”, “mama, en ik heb een nieuw liedje geleerd”, “en ik een versje, dat is toch moeilijker dan jouw liedje”, “neen, dat is niet waar”, “jawel hé mama”, “mama, zus zegt dat haar versje moeilijker is dan mijn liedje” en ga zo maar verder. Zelf gooi ik de sleutels in mijn tas, hijs ik nog wat last-minute boodschappen de trap op en neem ik zuchtend een kookpot uit de kast. Zin in iets lekkers: dat wel. Zin om dat lekkers zelf te bereiden: veel minder.
Voor zo’n dagen helpt het om een aantal tijdbesparende “allemansvrienden” achter de hand te hebben. Deze snelle gelakte kip met quinoa en romanesco is er zo eentje. Je roert een marinade bij elkaar, wentelt er je kip door en schuift die in de oven. Intussen maak je de roosjes los van een prachtige romanesco en stoom je ze bovenop een pot pruttelende quinoa gaar. Nog wat mengen, roeren en kruiden, en iedereen kan even tot rust komen aan de eettafel. De kinderen raken – alweer – niet uitgepraat over de kerstboomachtige roosjes van de romanesco, en ik maak van de gelegenheid gebruik om in gedachten weg te zinken, écht te proeven, en te genieten van de warmte van onze “thuis”.
Prettig weekend, lieve lezers!
Bron: delicious. januari 2016
Wat heb je nodig?
4 el sojasaus of tamari
4 el ahornsiroop
2 teentjes look, geperst
4 kipfilets
1 el zonnebloemolie
2 tl sesamolie
1 cm gember, geraspt
4 lente-uitjes, fijngesneden, groen en wit apart gehouden
240 g quinoa (of rijst)
1 romanesco, in roosjes
sap van 1 limoen + extra om te serveren
peper en zout
1 bos koriander, gehakt
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Roer sojasaus, ahornsiroop en look door elkaar.
Wentel er de kip door en laat even uitlekken.
Leg in een met bakpapier beklede ovenschaal.
Schuif in de oven voor 15 minuten. Na 5 minuten bestrijk je de kipfilet nog eens met de marinade, en na 10 minuten giet je er alle resterende marinade over.
Verhit intussen de twee oliën.
Bak er de gember en het wit van de lente-ui in aan tot glazig.
Voeg de quinoa toe en bak even mee tot de korrels een mooi olielaagje hebben.
Blus met 750 ml water, draai het vuur zachter en laat in een 10-tal minuten gaar- en droogkoken.
Stoom de romanesco-roosjes erboven in een vergiet.
Neem intussen de kipfilet uit de oven, verpak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Snijd de gelakte kip in plakjes.
Neem de quinoa van het vuur en meng met het groen van de lente-ui, romanesco en limoensap.
Proef en kruid bij met peper en zout.
Werk af met koriander.
Verdeel de quinoa over de borden.
Drapeer er enkele sneetjes kipfilet over.
Lepel er wat overgebleven marinade uit de braadslee over.
Serveer de gelakte kip met quinoa en romanesco.
0 reacties