Gelakte kip met quinoa en romanesco

19 februari 2016 | Aziatisch, Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Kiplekker, Recepten, Smakelijke herfstrecepten

Tegen vrijdagavond is de “kookgoesting” ook bij mij dikwijls ver te zoeken. De werkweek zit erop, de kinderen hollen opgewonden door het huis en roepen steeds luider allerlei verhalen naar mijn hoofd – “mama, in de klas hebben we een nieuw woordje geleerd”, “mama, en ik heb een nieuw liedje geleerd”, “en ik een versje, dat is toch moeilijker dan jouw liedje”, “neen, dat is niet waar”, “jawel hé mama”, “mama, zus  zegt dat haar versje moeilijker is dan mijn liedje” en ga zo maar verder. Zelf gooi ik de sleutels in mijn tas, hijs ik nog wat last-minute boodschappen de trap op en neem ik zuchtend een kookpot uit de kast. Zin in iets lekkers: dat wel. Zin om dat lekkers zelf te bereiden: veel minder.

Voor zo’n dagen helpt het om een aantal tijdbesparende “allemansvrienden” achter de hand te hebben. Deze snelle gelakte kip met quinoa en romanesco is er zo eentje. Je roert een marinade bij elkaar, wentelt er je kip door en schuift die in de oven. Intussen maak je de roosjes los van een prachtige romanesco en stoom je ze bovenop een pot pruttelende quinoa gaar. Nog wat mengen, roeren en kruiden, en iedereen kan even tot rust komen aan de eettafel. De kinderen raken – alweer – niet uitgepraat over de kerstboomachtige roosjes van de romanesco, en ik maak van de gelegenheid gebruik om in gedachten weg te zinken, écht te proeven, en te genieten van de warmte van onze “thuis”.

Prettig weekend, lieve lezers!

Bron: delicious. januari 2016

Wat heb je nodig?

4 el sojasaus of tamari
4 el ahornsiroop
2 teentjes look, geperst
4 kipfilets
1 el zonnebloemolie
2 tl sesamolie
1 cm gember, geraspt
4 lente-uitjes, fijngesneden, groen en wit apart gehouden
240 g quinoa (of rijst)
1 romanesco, in roosjes
sap van 1 limoen + extra om te serveren
peper en zout
1 bos koriander, gehakt

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Roer sojasaus, ahornsiroop en look door elkaar.
Wentel er de kip door en laat even uitlekken.
Leg in een met bakpapier beklede ovenschaal.
Schuif in de oven voor 15 minuten. Na 5 minuten bestrijk je de kipfilet nog eens met de marinade, en na 10 minuten giet je er alle resterende marinade over.

Verhit intussen de twee oliën.
Bak er de gember en het wit van de lente-ui in aan tot glazig.

Voeg de quinoa toe en bak even mee tot de korrels een mooi olielaagje hebben.
Blus met 750 ml water, draai het vuur zachter en laat in een 10-tal minuten gaar- en droogkoken.
Stoom de romanesco-roosjes erboven in een vergiet.

Neem intussen de kipfilet uit de oven, verpak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Snijd de gelakte kip in plakjes.

Neem de quinoa van het vuur en meng met het groen van de lente-ui, romanesco en limoensap.
Proef en kruid bij met peper en zout.
Werk af met koriander.

Verdeel de quinoa over de borden.
Drapeer er enkele sneetjes kipfilet over.
Lepel er wat overgebleven marinade uit de braadslee over.

Serveer de gelakte kip met quinoa en romanesco.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.756 andere abonnees

Nog enkele kiplekkere recepten

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.