Gelakte kip met quinoa en romanesco

19 februari 2016 | Aziatisch, Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Kiplekker, Recepten, Smakelijke herfstrecepten

Tegen vrijdagavond is de “kookgoesting” ook bij mij dikwijls ver te zoeken. De werkweek zit erop, de kinderen hollen opgewonden door het huis en roepen steeds luider allerlei verhalen naar mijn hoofd – “mama, in de klas hebben we een nieuw woordje geleerd”, “mama, en ik heb een nieuw liedje geleerd”, “en ik een versje, dat is toch moeilijker dan jouw liedje”, “neen, dat is niet waar”, “jawel hé mama”, “mama, zus  zegt dat haar versje moeilijker is dan mijn liedje” en ga zo maar verder. Zelf gooi ik de sleutels in mijn tas, hijs ik nog wat last-minute boodschappen de trap op en neem ik zuchtend een kookpot uit de kast. Zin in iets lekkers: dat wel. Zin om dat lekkers zelf te bereiden: veel minder.

Voor zo’n dagen helpt het om een aantal tijdbesparende “allemansvrienden” achter de hand te hebben. Deze snelle gelakte kip met quinoa en romanesco is er zo eentje. Je roert een marinade bij elkaar, wentelt er je kip door en schuift die in de oven. Intussen maak je de roosjes los van een prachtige romanesco en stoom je ze bovenop een pot pruttelende quinoa gaar. Nog wat mengen, roeren en kruiden, en iedereen kan even tot rust komen aan de eettafel. De kinderen raken – alweer – niet uitgepraat over de kerstboomachtige roosjes van de romanesco, en ik maak van de gelegenheid gebruik om in gedachten weg te zinken, écht te proeven, en te genieten van de warmte van onze “thuis”.

Prettig weekend, lieve lezers!

Bron: delicious. januari 2016

Wat heb je nodig?

4 el sojasaus of tamari
4 el ahornsiroop
2 teentjes look, geperst
4 kipfilets
1 el zonnebloemolie
2 tl sesamolie
1 cm gember, geraspt
4 lente-uitjes, fijngesneden, groen en wit apart gehouden
240 g quinoa (of rijst)
1 romanesco, in roosjes
sap van 1 limoen + extra om te serveren
peper en zout
1 bos koriander, gehakt

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Roer sojasaus, ahornsiroop en look door elkaar.
Wentel er de kip door en laat even uitlekken.
Leg in een met bakpapier beklede ovenschaal.
Schuif in de oven voor 15 minuten. Na 5 minuten bestrijk je de kipfilet nog eens met de marinade, en na 10 minuten giet je er alle resterende marinade over.

Verhit intussen de twee oliën.
Bak er de gember en het wit van de lente-ui in aan tot glazig.

Voeg de quinoa toe en bak even mee tot de korrels een mooi olielaagje hebben.
Blus met 750 ml water, draai het vuur zachter en laat in een 10-tal minuten gaar- en droogkoken.
Stoom de romanesco-roosjes erboven in een vergiet.

Neem intussen de kipfilet uit de oven, verpak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Snijd de gelakte kip in plakjes.

Neem de quinoa van het vuur en meng met het groen van de lente-ui, romanesco en limoensap.
Proef en kruid bij met peper en zout.
Werk af met koriander.

Verdeel de quinoa over de borden.
Drapeer er enkele sneetjes kipfilet over.
Lepel er wat overgebleven marinade uit de braadslee over.

Serveer de gelakte kip met quinoa en romanesco.

Nog enkele kiplekkere recepten

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest