Als er citroen in de titel staat, ben ik verkocht. Ik hoop van jou hetzelfde. 😉 Dit recept begon nochtans als “yoghurtpotjescake”, een titel die ook al mijn aandacht trok. Ik vond het in het Italiaanse kookboek van Nigella Lawson, en heb het sindsdien regelmatig gemaakt. Maar onlangs had ik een hongerke maar geen yoghurt in huis, en dus werd het citroencake met plattekaas.
Ik paste het recept na een aantal keer testen ook een beetje aan. Plattekaas heeft niet dat typische zuurtje van yoghurt, en dus besloot ik citroensap aan het beslag toe te voegen. Het vanille-extract uit het origineel verving ik voor een extra luxe versie door een verse vanillepeul. Voor het overige mag Nigella nog steeds alle pluimen op haar hoed steken: dit is zó eenvoudig maar zó goed.
Ik bak de citroencake hier in een lage ringvorm, maar als je die niet in huis hebt, kan een springvorm van 22 cm diameter ook dienst doen. Neem geen grotere, want dan wordt de cake niet goed gaar. Je kan hem uit de vorm rechtstreeks omkeren op een taartplateau, maar zelf vind ik hem – net als Nigella – het mooiste op zijn kop, met de barsten aan de bovenkant. Helemaal rustiek en zelfgemaakt: het perfecte lepeltje lekkers!
Recept licht aangepast uit Nigellissima van Nigella Lawson.
Citroencake met plattekaas
Equipment
- mixer
- Oven
Ingrediënten
- 150 g plattekaas vol of halfvol
- 3 eieren dooiers en eiwitten gesplitst
- 250 g kristalsuiker
- 150 ml arachideolie of andere neutraal smakende olie
- 1 vanillepeul
- 1/2 citroen alleen de zeste
- 1 citroen alleen het sap
- 175 g bloem
- 75 g maïzena
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
- Vet een ringvorm (of springvorm van 22 cm diameter) in met bakspray en laat omgekeerd uitlekken tot gebruik.
- Doe de plattekaas samen met de eidooiers en suiker in de kom van de standmixer en klop samen tot een luchtig mengsel.
- Giet er de olie al roerend in een fijn straaltje bij.
- Schraap de zaadjes uit de vanillepeul en roer samen met citroenrasp en -sap door het beslag.
- Meng bloem en maïzena en roer deze lepel per lepel door het beslag.
- Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot pieken. Schep met een metalen lepel voorzichtig en luchtig door het beslag. Je bekomt nu een zachtgele massa die hier en daar luchtbellen vertoont.
- Giet het beslag in de vorm. Bak in 40 minuten goudbruin in de oven. Een satéstokje moet er schoon uitkomen en de cake moet licht loskomen van de randen.
- Laat de cake afkoelen op een rooster en ontvorm.
- Bestrooi eventueel met een beetje bloemsuiker.
- Serveer de citroencake met plattekaas en vanille.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Thaise biefstuksalade met ingelegde groenten
2 jaar geleden: Snelle lasagne met chorizo en oregano
3 jaar geleden: Appeltaart met hazelnotenfrangipane
4 jaar geleden: Macaroni met zoete aardappel en salie
5 jaar geleden: Flan karamel met kokos, sinaasappel en witte chocolade
6 jaar geleden: Bosbessenplaatcake
Heerlijke cake! Al meerdere keren gemaakt en het blijft een toppertje 🙂
Dat is leuk om te horen, bedankt voor je berichtje! ❤️
Ik weet al wat mijn volgende bakexperiment wordt ?
☺️ Laat het smaken Katrijn! x
Het was alweer erg lekker, dankjewel voor het recept Annelies! Doordat het iets vullen der is dan gewone cake, konden de kinderen er ‘s avonds ook nog van smullen en ze vonden het heerlijk.
Oh, super! Geniet er daar van! xxx
Mooi en heerlijk recept. I love “citroen”. Vraagje ivm de bloem: is dat gewone bloem of zelfrijzende bloem?
Gewone bloem. De opgeklopte eiwitten & maïzena zorgen voor voldoende lucht!
We hadden alles in huis en de foto was zo mooi dat ik direct aan de slag ben gegaan. Bedankt!
Zalig! ?
Net gemaakt en superlekker! Ik vraag me alleen af waarom er 75 g maizena is gebruikt, dat heb ik nog nooit gedaan. Moet dit gezeefd worden? Jouw dessertjes vallen hier altijd in de smaak, zeer dankbaar!
Wow dat was snel! Bedankt voor je berichtje, laat het smaken!
Oh, en de maïzena zorgt voor een luchtiger beslag (en cake).
Mooi recept, dankjewel!
Dank je wel!