Citroencake met plattekaas en vanille

22 februari 2020 | Gezellig bakken, Home thema, Recepten, Snel klaar

Als er citroen in de titel staat, ben ik verkocht. Ik hoop van jou hetzelfde. 😉 Dit recept begon nochtans als “yoghurtpotjescake”, een titel die ook al mijn aandacht trok. Ik vond het in het Italiaanse kookboek van Nigella Lawson, en heb het sindsdien regelmatig gemaakt. Maar onlangs had ik een hongerke maar geen yoghurt in huis, en dus werd het citroencake met plattekaas.

Citroencake met plattekaas / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik paste het recept na een aantal keer testen ook een beetje aan. Plattekaas heeft niet dat typische zuurtje van yoghurt, en dus besloot ik citroensap aan het beslag toe te voegen. Het vanille-extract uit het origineel verving ik voor een extra luxe versie door een verse vanillepeul. Voor het overige mag Nigella nog steeds alle pluimen op haar hoed steken: dit is zó eenvoudig maar zó goed.

Bakken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik bak de citroencake hier in een lage ringvorm, maar als je die niet in huis hebt, kan een springvorm van 22 cm diameter ook dienst doen. Neem geen grotere, want dan wordt de cake niet goed gaar. Je kan hem uit de vorm rechtstreeks omkeren op een taartplateau, maar zelf vind ik hem – net als Nigella – het mooiste op zijn kop, met de barsten aan de bovenkant. Helemaal rustiek en zelfgemaakt: het perfecte lepeltje lekkers!

Recept licht aangepast uit Nigellissima van Nigella Lawson.

Citroencake met plattekaas / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Citroencake met plattekaas

Deze citroencake met plattekaas is makkelijk te maken, en smaakt heerlijk fris door de toevoeging van citroensap, -rasp en plattekaas.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 8 personen

Equipment

  • mixer
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 150 g plattekaas vol of halfvol
  • 3 eieren dooiers en eiwitten gesplitst
  • 250 g kristalsuiker
  • 150 ml arachideolie of andere neutraal smakende olie
  • 1 vanillepeul
  • 1/2 citroen alleen de zeste
  • 1 citroen alleen het sap
  • 175 g bloem
  • 75 g maïzena

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht). 

  • Vet een ringvorm (of springvorm van 22 cm diameter) in met bakspray en laat omgekeerd uitlekken tot gebruik.
    Ingrediënten citroencake met plattekaas / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Doe de plattekaas samen met de eidooiers en suiker in de kom van de standmixer en klop samen tot een luchtig mengsel. 

  • Giet er de olie al roerend in een fijn straaltje bij.
  • Schraap de zaadjes uit de vanillepeul en roer samen met citroenrasp en -sap door het beslag. 

  • Meng bloem en maïzena en roer deze lepel per lepel door het beslag.
  • 
Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot pieken.
Schep met een metalen lepel voorzichtig en luchtig door het beslag. Je bekomt nu een zachtgele massa die hier en daar luchtbellen vertoont.
  • Giet het beslag in de vorm. 
Bak in 40 minuten goudbruin in de oven. Een satéstokje moet er schoon uitkomen en de cake moet licht loskomen van de randen.
    Beslag in vorm gieten / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Laat de cake afkoelen op een rooster en ontvorm.
  • Bestrooi eventueel met een beetje bloemsuiker. 

  • Serveer de citroencake met plattekaas en vanille.
Trefwoord bakken, cake, citroen, kwark, plattekaas, taart, vanille, verse kaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Thaise biefstuksalade met ingelegde groenten
2 jaar geleden: Snelle lasagne met chorizo en oregano
3 jaar geleden: Appeltaart met hazelnotenfrangipane
4 jaar geleden: Macaroni met zoete aardappel en salie
5 jaar geleden: Flan karamel met kokos, sinaasappel en witte chocolade
6 jaar geleden: Bosbessenplaatcake

  • Thaise biefstuksalade met ingelegde groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Snelle lasagne met chorizo en oregano / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Appeltaart met hazelnotenfrangipane / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Macaroni met zoete aardappel en salie / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Flan karamel met kokos, bloedsinaasappel en witte chocolade
    • Pin
    • Pin

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

15 Reacties

  1. Femke

    Heerlijke cake! Al meerdere keren gemaakt en het blijft een toppertje 🙂

    Antwoord
    • Annelies

      Dat is leuk om te horen, bedankt voor je berichtje! ❤️

      Antwoord
  2. trijnewijn

    Ik weet al wat mijn volgende bakexperiment wordt ?

    Antwoord
      • trijnewijn

        Het was alweer erg lekker, dankjewel voor het recept Annelies! Doordat het iets vullen der is dan gewone cake, konden de kinderen er ‘s avonds ook nog van smullen en ze vonden het heerlijk.

        Antwoord
  3. Sandrine Christiaens

    Mooi en heerlijk recept. I love “citroen”. Vraagje ivm de bloem: is dat gewone bloem of zelfrijzende bloem?

    Antwoord
  4. Ann

    We hadden alles in huis en de foto was zo mooi dat ik direct aan de slag ben gegaan. Bedankt!

    Antwoord
  5. Ann

    Net gemaakt en superlekker! Ik vraag me alleen af waarom er 75 g maizena is gebruikt, dat heb ik nog nooit gedaan. Moet dit gezeefd worden? Jouw dessertjes vallen hier altijd in de smaak, zeer dankbaar!

    Antwoord
  6. petercsp

    Mooi recept, dankjewel!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest