Prei is één van mijn favoriete groenten. De wit-groene stengel is zo veelzijdig, dat je er alle kanten mee uitkan. Vlaams of net exotisch: alles kan hij aan! En vooral de prei uit de moestuin van mijn ouders staat hoog in mijn groente-hitparade: hij is heel sterk, zo sterk zelfs dat je tranen in je ogen krijgt als je hem snijdt. Een beetje zoals bij een goeie ui dus. Daarenboven hebben met liefde geteelde groenten sowieso een pak meer smaak en aroma dan de variant uit de massaproductie. En in dit kip-mosterdpannetje komt de prei helemaal tot zijn recht!
Ik haalde de inspiratie uit Libelle Lekker van januari, maar paste het recept een beetje aan naar eigen goeddunken. Dat zorgde voor extra krokante patatjes die goudbruin liggen te blinken tussen de zachte kip en de zoete prei. Voeg daar een sausje van Camps mosterd aan toe, en je bent de hemel te rijk. Zo eenvoudig, zo “‘alledaags” qua ingrediënten, maar bovenal zó smaakvol: wat is de Vlaamse keuken toch lekker!
Inspiratie: Libelle Lekker januari 2016
Wat heb je nodig?
arachideolie
400 g kippenboutfilet, in stukken gesneden
peper en zout
1 ui, fijngesneden
400 g krieltjes, gaar gekookt, afgekoeld en gehalveerd
2 dikke preien, in ringen gesneden
250 g kastanjechampignons, in plakjes
1 wijnglas witte wijn
200 ml (lichte) room
3 el goed doorsmakende mosterd (bijv. van Camps)
gehakte kervel
Hoe ga je tewerk?
Verhit een scheutje olie in de pan.
Bak er de kippenstukjes rondom goudbruin in aan.
Kruid met peper en zout en schep uit de pan.
Bak nu de ui tot glazig en voeg dan de krieltjes toe.
Bak ze op de snijkant goudbruin.
Schep eveneens uit de pan.
Voeg een extra scheutje olie toe en bak de prei en champignons gaar.
Voeg de kip opnieuw toe, zet het vuur hoger en blus met witte wijn.
Laat de alcohol even verdampen en voeg dan de room en mosterd toe.
Laat kort doorkoken.
Gooi de krieltjes terug in de pan en meng zodat alles goed warm is.
Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Werk af met gehakte kervel.
Serveer het kip-mosterdpannetje met prei.
kan je de witte wijn vervangen door wat druivensap of appelsap want ik kook volledig alcoholvrij, of is er een ander alternatief ?
Ik zou de wijn in dat geval vervangen door 125 ml kippenbouillon.
dankjewel, ik ga het eens uitproberen !