Kip-mosterdpannetje met prei

23 maart 2016 | Een lepeltje lekkers, Eenpansgerechten, Home thema, Kiplekker, Recepten

Prei is één van mijn favoriete groenten. De wit-groene stengel is zo veelzijdig, dat je er alle kanten mee uitkan. Vlaams of net exotisch: alles kan hij aan! En vooral de prei uit de moestuin van mijn ouders staat hoog in mijn groente-hitparade: hij is heel sterk, zo sterk zelfs dat je tranen in je ogen krijgt als je hem snijdt. Een beetje zoals bij een goeie ui dus. Daarenboven hebben met liefde geteelde groenten sowieso een pak meer smaak en aroma dan de variant uit de massaproductie. En in dit kip-mosterdpannetje komt de prei helemaal tot zijn recht!

Ik haalde de inspiratie uit Libelle Lekker van januari, maar paste het recept een beetje aan naar eigen goeddunken. Dat zorgde voor extra krokante patatjes die goudbruin liggen te blinken tussen de zachte kip en de zoete prei. Voeg daar een sausje van Camps mosterd aan toe, en je bent de hemel te rijk. Zo eenvoudig, zo “‘alledaags” qua ingrediënten, maar bovenal zó smaakvol: wat is de Vlaamse keuken toch lekker!

Inspiratie: Libelle Lekker januari 2016

Wat heb je nodig?

arachideolie
400 g kippenboutfilet, in stukken gesneden
peper en zout
1 ui, fijngesneden
400 g krieltjes, gaar gekookt, afgekoeld en gehalveerd
2 dikke preien, in ringen gesneden
250 g kastanjechampignons, in plakjes
1 wijnglas witte wijn
200 ml (lichte) room
3 el goed doorsmakende mosterd (bijv. van Camps)
gehakte kervel

Hoe ga je tewerk?

Verhit een scheutje olie in de pan.


Bak er de kippenstukjes rondom goudbruin in aan.
Kruid met peper en zout en schep uit de pan.


Bak nu de ui tot glazig en voeg dan de krieltjes toe.
Bak ze op de snijkant goudbruin.
Schep eveneens uit de pan.

Voeg een extra scheutje olie toe en bak de prei en champignons gaar.
Voeg de kip opnieuw toe, zet het vuur hoger en blus met witte wijn.
Laat de alcohol even verdampen en voeg dan de room en mosterd toe.
Laat kort doorkoken.
Gooi de krieltjes terug in de pan en meng zodat alles goed warm is.
Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Werk af met gehakte kervel.

Serveer het kip-mosterdpannetje met prei.

Nog enkele eenpansgerechten

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

3 Reacties

  1. leen perdaens

    kan je de witte wijn vervangen door wat druivensap of appelsap want ik kook volledig alcoholvrij, of is er een ander alternatief ?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ik zou de wijn in dat geval vervangen door 125 ml kippenbouillon.

      Antwoord
      • leen perdaens

        dankjewel, ik ga het eens uitproberen !

        Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest