Op het aanrecht stapelt de afwas zich op. Her en der liggen boeken, knutselwerkjes en een enkele verloren knoop. De kat racet van hoek naar deur en sleurt in haar haast een kopje mee. Gekletter, geplets en gevloek. De meisjes babbelen door elkaar; de radio speelt vrolijke deuntjes. Ik tik haastig de laatste letters van een mail, herlees en klik op send. Ik klap de laptop toe en verplaats mij met een hoofd vol drukte naar de keuken. En nu?
Wie kent dat niet, van die hectische avonden waarop alles moet en er voor niks tijd is? Je wílt wel gezond eten, maar hebt ook geen zin om nog aan een uitgebreid recept van 3 pagina’s in dat ene leuke kookboek te beginnen. Dan komt deze nasi met gemarineerde scampi als geroepen. Alles wordt op één bakplaat bereid, en de oven doet het werk voor jou, zodat je tussendoor nog snel de vaatwas kan vullen en de tafel dekken.
Dankzij mijn combistoomoven van ATAG kan ik er daarenboven voor zorgen dat de groenten niet uitdrogen door tijdens het bakproces twee keer stoom toe te voegen. Dat geeft een extra sappig resultaat, en maakt dit bakplaat-diner nog beter. Geen stoomoven? Zet dan een potje water onderaan de oven voor een vergelijkbaar effect.
Deze nasi met gemarineerde scampi is mijn laatste redmiddel als de honger het hoogst is, maar het energiepijl onder nul. Gewoon alles op de bakplaat zwieren en jouw oven laten doen waar hij het best in is. Hartig, snel en verzadigend: de beste combinatie.
In samenwerking met ATAG.
Nasi met gemarineerde scampi van de bakplaat
Equipment
- Oven
Ingrediënten
- 450 g scampi gepeld en ontdarmd, ontdooid
- 1 ui gepeld en schoongemaakt
- 1 rode paprika steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 1 broccoli
- 1 handvol cashewnoten
- 2 eetlepels lookolie
- peper en zout
- 1 bos lente-ui schoongemaakt
- 1 ei
- 2 pakjes voorgestoomde basmatirijst 500 g
- 1 eetlepel sesamolie
Voor de saus
- 1 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels zoete chilisaus
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 teentje look geperst
- 1 limoen alleen het sap
- 2 cm gember geraspt
Voor de afwerking
- 1 bos koriander alleen de blaadjes
- 1 rode chili steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- gefrituurde uitjes
- limoenpartjes
Instructies
- Maak eerst de saus door alle ingrediënten te mengen.
- Giet 1/2 van de saus over de scampi en meng zodat alle scampi bedekt zijn. Laat marineren tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht).
- Snijd ui en paprika in kleine blokjes. Verdeel de broccoli in kleine roosjes.
- Meng de groenten met cashewnoten en lookolie, en kruid met peper en zout.
- Verdeel over een bakplaat.
- Zet in de oven en laat 15 minuten garen; voeg tijdens het bakproces 2 keer stoom toe.
- Snijd de lente-ui in ringen.
- Klop het ei los.
- Meng de rijst met lente-ui, ei, sesamolie en de rest van de saus.
- Neem de bakplaat uit de oven, stort er de rijst bij en meng.
- Maak een beetje plaats aan het uiteinde en leg de scampi daar naast elkaar op de plaat. Giet de overgebleven marinade over de rijst.
- Schuif de bakplaat weer in de oven en bak in 10 minuten gaar.
- Neem uit de oven en garneer met koriander, chili en gefrituurde uitjes.
- Serveer de nasi met gemarineerde scampi met limoenpartjes.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Normandische appeltaartjes met vanilleroom
2 jaar geleden: Linguine met tonijn en tomaat
3 jaar geleden: Veenbessentaart met oreo’s
4 jaar geleden: Zes verrassende pompoengerechten
5 jaar geleden: Dorade met venkelsalade
6 jaar geleden: Lamsgehaktballetjes met tabouleh en salade van wittekool
Gisterenavond klaargemaakt. Een toppertje !
Wie heeft kookboeken nodig met “ Een lepeltje lekkers” op de tablet ?
Bedankt voor alle heerlijke recepten, tips & tricks Annelies.
Ha, wat leuk om te horen! Dank je wel Lieve, blij dat het jullie gesmaakt heeft! xxx