Zes verrassende pompoengerechten

16 november 2015 | Recepten

Koken met seizoensproducten is de max. Ik zal niet beweren dat ik er nooit van afwijk – courgettes, tomaten en peultjes sluipen het hele jaar door mijn recepten binnen – maar ik probeer er toch zo veel mogelijk rekening mee te houden. Wat nu geoogst wordt, is altijd het smaakvolst. En het stimuleert mijn creativiteit om nieuwe gerechten te bedenken met het beste van het seizoen.

Pompoenen liggen momenteel overvloedig in de winkelrekken, in alle vormen en kleuren. Waar ik vroeger niet echt een liefhebber was van de oranje mastodont, moet ik toegeven dat ik intussen genoeg manieren gevonden heb om pompoengerechten te bereiden die helemaal mijn ding zijn. In de meeste gevallen wil dat zeggen dat ik probeer voldoende tegenwicht te beiden aan de natuurlijke zoetigheid van de pompoen. Aan de andere kant is deze eigenschap net heel handig in desserts, en ook daarvan heb ik al gretig gebruik gemaakt.

Ik presenteer jullie vandaag een lijstje van zes smaakvolle en verrassende pompoenrecepten: ideaal voor de tijd van het jaar en allemaal volgens het “Een lepeltje lekkers”-principe: niet te moeilijk of te veel werk, maar wél bijzonder, verrassend, origineel en vooral érg lekker!

Pompoenpasta met hazelnootpesto


Pompoen, spek, feta, radicchio en pesto in één recept? Verrassend, ik weet het, maar het wérkt. Vorig jaar bedacht ik dit recept voor de Libelle-Lekker foodbloggerswedstrijd. Probeer het gewoon eens, je zal niet ontgoocheld zijn!

Lasagne met venkel en pompoen


In deze heerlijk verwarmende ovenschotel kan je zelfs twee seizoensgroenten kwijt. De combinatie van het zoete van de pompoen en de anijssmaak van de venkel is niet voor de hand liggend, maar oh zo lekker.

Pasta met pompoen en geitenkaas


Deze pasta met pompoen en geitenkaas, en een frisse salsa van appel, komkommer en selder is een recente toevoeging aan mijn lijstje van favoriete pompoengerechten. Vegetarisch, vrij gezond, maar toch ook heerlijk troostend: een echte allemansvriend.

Fregolarisotto met boschampignons en chorizocrumble


Wat is dit een fantastisch gerecht. Het zou niet misstaan op een etentje door zijn prachtige présence en verfijnde smaken. De chorizocrumble maakt het helemaal af.

Pompoenbrood met rumrozijnen


Pompoen leent zich uitstekend tot bakken: het zorgt voor een welkome smeuïgheid in je cakes en taarten. Dit pompoenbrood smaakt heerlijk bij het ontbijt met wat honing en ricotta, maar ook bij een kopje koffie is het ideaal gezelschap.

Pompoentulband

Ik heb dit pronkstuk tot het laatste gehouden: wat een geluk in een eenvoudige cake. De specerijen en sinaasappel zorgen voor een echt herfstaroma, en het glazuur en de vorm maken van dit baksel een elegante “showstopper”.

Wat zijn jouw favoriete pompoenrecepten? 

6 Reacties

 1. ohladybake

  die pompoentulband is toch wel top!
  moet ik opslaan om eens uit te testen!
  liefs

  Antwoord
 2. Yolanda

  Hoi Annelies, ik ben gek op pompoen! Mijn favorieten zijn pompoensoep en risotto met geroosterde pompoen . Leuk dat je nog allerlei verassende recepten plaatst!

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Die risotto klinkt ook erg lekker, moet ik eens proberen!

   Antwoord
 3. fieke

  Pompoen is zonder twijfel mijn favoriete herfstgroente! Dit jaar oogstten we voor het tweede jaar op rij onze eigen pompoenen uit de moestuin: heerlijk! Ik hou heel erg van pompoen in lasagne, maar maakte er ook al puree mee om er kaneelrolletjes, koekjes en muffins mee te maken.
  Die lasagne met pompoen en venkel ziet er heerlijk uit, helaas is mijn man geen fan van venkel…

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Mijn man ook niet Sofie, maar toch lust hij dit! Gewoon eens proberen en niks zeggen! 😉

   Antwoord
  • fieke

   Aha! 🙂
   Dat moet ik dan eens uitproberen!

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest