Koteletten met witte wijnsaus en spekjes

19 oktober 2019 | Eenpansgerechten, Home thema, Mijn favorieten, Recepten, Smakelijke herfstrecepten, Snel klaar

Robuust, troostend en gebalanceerd: de belangrijkste eigenschappen van mijn nieuw recept. Deze koteletten met witte wijnsaus en spekjes zijn alles wat je van een herfstgerecht verwacht. De smaken zijn rechttoe rechtaan, zonder gedoe, zonder opsmuk. Het zalvende van de groentepuree vult de sterke smaken perfect aan. En is er iets dat meer voldoening geeft na alweer een regendag dan een lekker stuk vlees met een romig sausje? Juist ja.

Koteletten met witte wijnsaus en spekjes landscape / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Inspiratie voor dit gerecht vond ik op Instagram. Ik zag ooit zo’n pan met dampende koteletjes en een smeuïge stoemp passeren in mijn feed, en sindsdien speelt dit idee door mijn hoofd. Intussen heb ik heel de virtuele fotowereld afgezocht naar dat ene beeld, maar ik kan hem niet meer terugvinden. Dus als ik hier iets te veel van iemands recept ontleend heb: bij voorbaat sorry.

Butternut, zoete aardappel, bacon, sjalot, look, zilveruitjes, peterselie en tijm: ingrediënten voor koteletten met witte wijnsaus / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Dit is zo’n gerecht dat in 30 minuten op tafel staat, maar alle schijn heeft van een heus huzarenstukje. Terwijl de groenten koken, heb je ruim de tijd om de koteletten met witte wijnsaus te bereiden. Kies daarbij zeker voor kwaliteitsvlees, dat maakt zo’n verschil. Ik zweer bij de koteletten van Slagerij St Pierre, dus als je zelf zo’n ambachtelijke beenhouwerij in de buurt hebt: ga er dan langs en laat je verwennen. Je tafelgenoten zullen je dankbaar zijn.

Koteletten aanbakken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Koteletten met witte wijnsaus en spekjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Koteletten met witte wijnsaus en spekjes

Deze koteletten met witte wijnsaus en spekjes zijn robuust, troostend en gebalanceerd. De puree van zoete aardappel en pompoen maakt het helemaal af.
Nog geen beoordelingen
Gang Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • braadpan
  • kookpot

Ingrediënten
  

  • 4 varkenskoteletten
  • peper en zout
  • boter

Voor de saus

  • 1 grote sjalot gepeld, schoongemaakt en fijn gehakt
  • 1 teentje look gepeld en geperst
  • 200 g baconreepjes
  • 100 ml witte wijn
  • 3 el zoetzure zilveruitjes grof gehakt
  • 250 ml room 20% of meer
  • handvol gehakte peterselie

Voor de puree

  • 400 g geschilde zoete aardappel 1 à 2 exemplaren
  • 800 g schoongemaakte pompoen bij voorkeur butternut
  • enkele takjes tijm alleen de blaadjes

Instructies
 

  • Maak eerst de puree. Snijd zoete aardappel en pompoen in even grote stukken, doe in een pot gezouten water en laat in +/- 15 minuten gaar koken.
  • Giet af, laat uitdampen en pureer met een klontje boter.
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout en wat tijmblaadjes.
  • Smelt een klontje boter in een braadplan.
  • Dep de koteletten droog, snijd de vetrand in (zodat ze straks niet te veel krullen in de pan) en kruid met peper en zout.
  • Bak aan beide zijden goudbruin in de pan, op middelmatig vuur.
  • Neem uit de pan en houd warm.
  • Bak in de pan sjalot, look en bacon tot goudbruin.
  • Blus met de witte wijn en laat bijna volledig verdampen.
  • Voeg er zilveruitjes en room aan toe en laat even inkoken.
  • Roer er de peterselie door.
  • Serveer de koteletten met witte wijnsaus en spekjes en geef er de puree bij.
Trefwoord koteletten, pompoen, room, spek, varkenskoteletten, varkensvlees, zoete aardappel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Koteletten met witte wijnsaus en spekjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Een lepeltje terug in de tijd…

1 jaar geleden: Normandische appeltaartjes met vanilleroom
2 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
3 jaar geleden: Snelle kip in sinaasappelsaus
4 jaar geleden: Amandeltartelettes met rode pruim
5 jaar geleden: Pompoenbrood met rumrozijnen
6 jaar geleden: Marokkaans stoofpotje met couscous

  • Normandische appeltaartjes met vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Courgette-ovenschotel met geitenkaas / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Snelle kip in sinaasappelsaus / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Amandeltartelettes met rode pruimen
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele eenpansgerechten

Eenpansgerecht met vis en scampi in romige tomatensaus

Eenpansgerecht met vis en scampi in romige tomatensaus

Zin in iets lekkers zonder gedoe? Dit eenpansgerecht met vis en scampi in romige tomatensaus is jouw redder in nood. Zelfs als je moe bent en weinig in huis hebt, tover je met een paar eenvoudige ingrediënten een smeuïg, smaakvol visgerecht op tafel. En dat het...

Nasi goreng met tonijn en ei

Nasi goreng met tonijn en ei

Op zoek naar een heerlijk gerecht dat makkelijk te maken is en altijd scoort? Deze nasi goreng met tonijn en ei lust echt iedereen. Boordevol groenten, lekker smeuïge rijst en net pittig genoeg om het spannend te maken. De vloeibare eidooier maakt het helemaal af -...

Zalm met venkel en green goddess dressing

Zalm met venkel en green goddess dressing

Zalm met venkel en green goddess dressing: het ideale gerecht als je houdt van vis die op een moderne manier is klaargemaakt! De dressing geeft de zachte zalm en zoete venkel een opkikkertje, en met de krokante aardappels erbij serveer je sowieso een gezinsfavoriet....

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

2 Reacties

  1. chuchu65

    En ik wilde de 4 koteletten die ik had gekocht nog wel “gewoon” bakken…

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.