Robuust, troostend en gebalanceerd: de belangrijkste eigenschappen van mijn nieuw recept. Deze koteletten met witte wijnsaus en spekjes zijn alles wat je van een herfstgerecht verwacht. De smaken zijn rechttoe rechtaan, zonder gedoe, zonder opsmuk. Het zalvende van de groentepuree vult de sterke smaken perfect aan. En is er iets dat meer voldoening geeft na alweer een regendag dan een lekker stuk vlees met een romig sausje? Juist ja.
Inspiratie voor dit gerecht vond ik op Instagram. Ik zag ooit zo’n pan met dampende koteletjes en een smeuïge stoemp passeren in mijn feed, en sindsdien speelt dit idee door mijn hoofd. Intussen heb ik heel de virtuele fotowereld afgezocht naar dat ene beeld, maar ik kan hem niet meer terugvinden. Dus als ik hier iets te veel van iemands recept ontleend heb: bij voorbaat sorry.
Dit is zo’n gerecht dat in 30 minuten op tafel staat, maar alle schijn heeft van een heus huzarenstukje. Terwijl de groenten koken, heb je ruim de tijd om de koteletten met witte wijnsaus te bereiden. Kies daarbij zeker voor kwaliteitsvlees, dat maakt zo’n verschil. Ik zweer bij de koteletten van Slagerij St Pierre, dus als je zelf zo’n ambachtelijke beenhouwerij in de buurt hebt: ga er dan langs en laat je verwennen. Je tafelgenoten zullen je dankbaar zijn.
Koteletten met witte wijnsaus en spekjes
Equipment
- braadpan
- kookpot
Ingrediënten
- 4 varkenskoteletten
- peper en zout
- boter
Voor de saus
- 1 grote sjalot gepeld, schoongemaakt en fijn gehakt
- 1 teentje look gepeld en geperst
- 200 g baconreepjes
- 100 ml witte wijn
- 3 el zoetzure zilveruitjes grof gehakt
- 250 ml room 20% of meer
- handvol gehakte peterselie
Voor de puree
- 400 g geschilde zoete aardappel 1 à 2 exemplaren
- 800 g schoongemaakte pompoen bij voorkeur butternut
- enkele takjes tijm alleen de blaadjes
Instructies
- Maak eerst de puree. Snijd zoete aardappel en pompoen in even grote stukken, doe in een pot gezouten water en laat in +/- 15 minuten gaar koken.
- Giet af, laat uitdampen en pureer met een klontje boter.
- Kruid naar smaak bij met peper en zout en wat tijmblaadjes.
- Smelt een klontje boter in een braadplan.
- Dep de koteletten droog, snijd de vetrand in (zodat ze straks niet te veel krullen in de pan) en kruid met peper en zout.
- Bak aan beide zijden goudbruin in de pan, op middelmatig vuur.
- Neem uit de pan en houd warm.
- Bak in de pan sjalot, look en bacon tot goudbruin.
- Blus met de witte wijn en laat bijna volledig verdampen.
- Voeg er zilveruitjes en room aan toe en laat even inkoken.
- Roer er de peterselie door.
- Serveer de koteletten met witte wijnsaus en spekjes en geef er de puree bij.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Normandische appeltaartjes met vanilleroom
2 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
3 jaar geleden: Snelle kip in sinaasappelsaus
4 jaar geleden: Amandeltartelettes met rode pruim
5 jaar geleden: Pompoenbrood met rumrozijnen
6 jaar geleden: Marokkaans stoofpotje met couscous
En ik wilde de 4 koteletten die ik had gekocht nog wel “gewoon” bakken…
Haha! Maar dit is nauwelijks meer werk ;). Laat het smaken!