Koteletten met witte wijnsaus en spekjes

19 oktober 2019 | Eenpansgerechten, Home thema, Mijn favorieten, Recepten, Smakelijke herfstrecepten, Snel klaar

Robuust, troostend en gebalanceerd: de belangrijkste eigenschappen van mijn nieuw recept. Deze koteletten met witte wijnsaus en spekjes zijn alles wat je van een herfstgerecht verwacht. De smaken zijn rechttoe rechtaan, zonder gedoe, zonder opsmuk. Het zalvende van de groentepuree vult de sterke smaken perfect aan. En is er iets dat meer voldoening geeft na alweer een regendag dan een lekker stuk vlees met een romig sausje? Juist ja.

Koteletten met witte wijnsaus en spekjes landscape / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Inspiratie voor dit gerecht vond ik op Instagram. Ik zag ooit zo’n pan met dampende koteletjes en een smeuïge stoemp passeren in mijn feed, en sindsdien speelt dit idee door mijn hoofd. Intussen heb ik heel de virtuele fotowereld afgezocht naar dat ene beeld, maar ik kan hem niet meer terugvinden. Dus als ik hier iets te veel van iemands recept ontleend heb: bij voorbaat sorry.

Butternut, zoete aardappel, bacon, sjalot, look, zilveruitjes, peterselie en tijm: ingrediënten voor koteletten met witte wijnsaus / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Dit is zo’n gerecht dat in 30 minuten op tafel staat, maar alle schijn heeft van een heus huzarenstukje. Terwijl de groenten koken, heb je ruim de tijd om de koteletten met witte wijnsaus te bereiden. Kies daarbij zeker voor kwaliteitsvlees, dat maakt zo’n verschil. Ik zweer bij de koteletten van Slagerij St Pierre, dus als je zelf zo’n ambachtelijke beenhouwerij in de buurt hebt: ga er dan langs en laat je verwennen. Je tafelgenoten zullen je dankbaar zijn.

Koteletten aanbakken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Koteletten met witte wijnsaus en spekjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Koteletten met witte wijnsaus en spekjes

Deze koteletten met witte wijnsaus en spekjes zijn robuust, troostend en gebalanceerd. De puree van zoete aardappel en pompoen maakt het helemaal af.
Nog geen beoordelingen
Gang Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • braadpan
  • kookpot

Ingrediënten
  

  • 4 varkenskoteletten
  • peper en zout
  • boter

Voor de saus

  • 1 grote sjalot gepeld, schoongemaakt en fijn gehakt
  • 1 teentje look gepeld en geperst
  • 200 g baconreepjes
  • 100 ml witte wijn
  • 3 el zoetzure zilveruitjes grof gehakt
  • 250 ml room 20% of meer
  • handvol gehakte peterselie

Voor de puree

  • 400 g geschilde zoete aardappel 1 à 2 exemplaren
  • 800 g schoongemaakte pompoen bij voorkeur butternut
  • enkele takjes tijm alleen de blaadjes

Instructies
 

  • Maak eerst de puree. Snijd zoete aardappel en pompoen in even grote stukken, doe in een pot gezouten water en laat in +/- 15 minuten gaar koken.
  • Giet af, laat uitdampen en pureer met een klontje boter.
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout en wat tijmblaadjes.
  • Smelt een klontje boter in een braadplan.
  • Dep de koteletten droog, snijd de vetrand in (zodat ze straks niet te veel krullen in de pan) en kruid met peper en zout.
  • Bak aan beide zijden goudbruin in de pan, op middelmatig vuur.
  • Neem uit de pan en houd warm.
  • Bak in de pan sjalot, look en bacon tot goudbruin.
  • Blus met de witte wijn en laat bijna volledig verdampen.
  • Voeg er zilveruitjes en room aan toe en laat even inkoken.
  • Roer er de peterselie door.
  • Serveer de koteletten met witte wijnsaus en spekjes en geef er de puree bij.
Trefwoord koteletten, pompoen, room, spek, varkenskoteletten, varkensvlees, zoete aardappel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Koteletten met witte wijnsaus en spekjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Een lepeltje terug in de tijd…

1 jaar geleden: Normandische appeltaartjes met vanilleroom
2 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
3 jaar geleden: Snelle kip in sinaasappelsaus
4 jaar geleden: Amandeltartelettes met rode pruim
5 jaar geleden: Pompoenbrood met rumrozijnen
6 jaar geleden: Marokkaans stoofpotje met couscous

  • Normandische appeltaartjes met vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Courgette-ovenschotel met geitenkaas / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Snelle kip in sinaasappelsaus / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Amandeltartelettes met rode pruimen
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele eenpansgerechten

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

2 Reacties

  1. chuchu65

    En ik wilde de 4 koteletten die ik had gekocht nog wel “gewoon” bakken…

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest