Asperges met eitjes uit de oven en grijze garnalen

16 april 2014 | Een lepeltje lekkers, Gemakkelijke visrecepten, Gezellig bakken, Home thema, Lekkere asperges, Lente in de lucht, Recepten

Veel klassieke gerechten zijn een no-go voor mensen met lactose-intolerantie. Boter, room en kaas worden overvloedig gebruikt. En in veel gevallen is het geen optie om voor vervangers als margarine of amandelmelk te kiezen, omdat het simpelweg de essentie van het gerecht verandert. Neem nu bijvoorbeeld asperges à la flamande: je kan je toch niet voorstellen dat je daar gesmolten sojamargarine over giet?

Wil dat dan zeggen dat mensen met allergieën maar hun heil moeten zoeken in “exotische” gerechten (zoals de laksa van vorige week bijvoorbeeld)? Tuurlijk niet! Ook de Vlaamse klassiekers kan je met een twist aanpassen naar een net zo héérlijk alternatief als het origineel, of nog beter: omtoveren zodat je het origineel gewoon vergéét! En dat is net wat deze asperges met eitjes uit de oven zijn!

Als je toch een sausje zou missen, zou ik hierbij een simpele mosterdvinaigrette met slaolie en natuurazijn serveren, dat past uitstekend. Maar als je ervoor zorgt dat je eitjes nog lopend en zacht zijn, is zelfs dat overbodig. Een prachtig eenvoudig gerecht, met gastronomische allures.

Bron: Libelle Lekker april 2014

Wat heb je nodig? 

1 bussel witte asperges
1 bussel groene asperges
250 g grijze garnalen
8 eieren
een bakje tuinkers
bieslook
olijfolie
peper en zout
(stok)brood

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 190°C.

Vet vier ovenschaaltjes licht in met olijfolie.
Breek in elk schaaltje twee eieren en kruid met peper en zout.


Dek de schaaltjes af met aluminiumfolie en zet ze in een braadslede.
Vul de braadslede met kokend water tot de helft van de potjes.
Zet een zestal minuten in de oven.

Schil de asperges en breek het houterige uiteinde af.

Zet de witte asperges op in koud water en breng zachtjes aan de kook.
Eens het water kookt, zet je het vuur af en laat je de asperges nog 5 à 10 minuten garen in het warme water.
Giet af.

Kwast de groene asperges lichtjes in met olijfolie en grill ze op de grillpan.

Bestrooi de eitjes met bieslook.
Serveer de asperges met de eitjes, garnalen en tuinkers.
Eet er brood bij.

Ander gerecht met asperges? Probeer deze aspergewok eens! Voor een lactosevrije variant gebruik je sojaroom.

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest