De vakantie loopt alweer op zijn laatste benen. Ik moet zeggen dat we er bijzonder van genoten hebben. Een weekendje weg, een cinema’ke of twee, een heerlijk etentje in één van mijn favoriete Gentse restaurants, een uitstapje naar de Spiekpietjes expo en enkele ontspannen namiddagen in de keuken: de voorbije week wat goedgevuld maar oh zo leuk. Het is een constante in onze verlofweken: we genieten zoveel als kan van de tijd. De tijd om rustig wakker te worden, om bij te praten bij een eenvoudig ontbijt, om ongestoord in pyjama te blijven zitten tot de middag en samen onder een dekentje weg te kruipen bij een glaasje wijn en een lekker kaasje. En als ik daarbij dit supergemakkelijk brood zonder kneden serveer, is iedereen de koning te rijk!
Het recept staat al een tijdje op mijn brood-prikbord op Pinterest. Het zag er zo ongelooflijk lekker uit, dat ik het per se wilde proberen. Ik ben nochtans geen kei in brood bakken: meestal is het resultaat droog en smakeloos. Maar dit brood… Dat lukt zelfs een broodleek als mij! Je hoeft de ingrediënten enkel te mengen, gewoon met een houten lepel – je hebt helemaal geen apparatuur nodig. Nadien wordt je geduld toch nog op de proef gesteld doordat je alles 12 à 18 uur moet laten rusten. Eens het deeg er minstens twee keer zo groot uitziet met luchtbelletjes, kan je het gaan bakken. Je krijgt een mooie, krokante korst met zacht kruim.
Zin in een troostend, maar toch verrassend avondmaal? Roer ‘s avonds voor het slapengaan snel de ingrediënten door elkaar, schuif het deeg de avond nadien in de oven en serveer het brood zonder kneden met een lekkere soep of stoofpot: je waant je de beste bakker van het Noordelijk halfrond!
Bron: Pinch of Yum
Supergemakkelijk brood zonder kneden
Equipment
- een gietijzeren stoofpot met deksel (diameter +/- 20 cm)
Ingrediënten
- 410 g tarwebloem
- 350 ml water
- 2,5 tl instant gist
- 1,5 tl fijn zeezout
Instructies
- Roer bloem, water, gist en zout door elkaar in een grote kom met een houten lepel tot het deeg één geheel vormt.
- Dek goed af met plasticfolie.
- Laat minstens 12u rusten op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 230 °C (boven- en onderwarmte) met je casserole (met deksel) erin.
- Neem de pot uit de oven en leg er een vel bakpapier in.
- Bebloem je handen en neem het deeg uit de kom.
- Vorm er een bol van en laat in de casserole vallen.
- Dek af met het deksel en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Neem de pot uit de oven.
- Neem er voorzichtig het brood uit en verwijder het bakpapier.
- Bak nog 15 minuten in de oven op het rooster.
- Neem uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.
- Serveer het supergemakkelijk brood zonder kneden.
Dit lukt perfect en is overheerlijk zelfgebakken brood zonder veel werk… ik gebruikte volkoren speltmeel in de plaats en enkel een klein beetje platter maar superlekker!!!! Dankjewel!!!
Ha dat zal ook wel lekker zijn! Misschien eens met wat extra gist proberen? Blij te horen dat het brood je smaakt, bedankt voor je reactie! ❤️
Mijn deeg blijft kleverig, half lopend?
Dat is normaal! Gewoon zo laten rijzen en nadien bakken. Komt in orde!
Kan dit ook in een tajine?
Goh, dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik vermoed dat het wel kan als die groot genoeg is en goed toe kan.
Ik gebruik de tupperwarepot die in de oven kan. Die kunnen tot 250 graden.
Lukte perfect!
Bedankt voor de tip, daar had ik nog niet aan gedacht. Laat het smaken! ?
Al de receptjes van Bloch uitgeprobeerd. Verrassend lekker pull-apart broodje. Leuk om dit allemaal te delen. Bedankt!!!
Bedankt Annick!
ik heb zo geen pot om brood te bakken
Dag Martine, op http://www.thekitchn.com/noknead-bread-alternative-to-d-42145 vind je een aantal alternatieven. Zorg wel dat de pan zeker tegen de hoge oventemperatuur kan. Veel succes!
mijn deeg blijft kleverig !
En eens gebakken?
Klinkt echt heerlijk! Kan ik mijn hapjes BK pan gebruiken met deksel, denk je?
Als die hoog genoeg is, waarschijnlijk wel!
Ha, dit recept staat ook al eeuwen op mijn pinterestbord ‘pottenkijker’. Ik bak af en toe traditionele broden. Jij geeft me nu hoop dit eenvoudige recept echt werkt.
Het werkt echt! Ik geloofde het ook eerst niet maar het is gewoon héél lekker brood!
Owneeee ik heb net zo’n pot om in de oven te zetten. Wat nu? Mijn droom is om ooit lekker brood te bakken.
Dag Michele, op http://www.thekitchn.com/noknead-bread-alternative-to-d-42145 vind je een aantal alternatieven voor de pot. Belangrijk is dat je pot tegen 230 graden kan en dat hij vrij zwaar is. Veel succes!
Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, dus ik heb mijn laptop direct toegeklapt en het deeg gaan klaarzetten om het te testen! Ik ben benieuwd!
Ha tof! Veel succes! ☺️
Super lekker en super simpel!
Blij dat het zo goed meevalt! Bedankt om te laten weten!