De verjaardag van mijn dochters is steevast hét moment bij uitstek om eens wat bakrecepten uit te proberen. Ik had al heel lang een knipsel uit Libelle Lekker liggen: een recept voor een chocoladetaart met frambozen van Wim Ballieu. Dat zag er zo overheerlijk uit, dat ik ze wel moest proberen!
Het recept is niet moeilijk, maar wel bewerkelijk. Reken toch op een dikke twee uur eer de taart op je tafel staat. Het is ook een echte bom. Met 500 g boter, 400 g chocolade en 7 eieren kan je ook bezwaarlijk beweren dat ze light is… Maar lekker… dat wel!
Ik had de versiering nu op een lijntje gelegd, maar de volgende keer zou ik dat anders doen, of er eventueel nog wat extra frambozen bij serveren, om de zoetigheid te breken.
Wat heb je nodig?
Voor het deeg
250 g patisseriebloem
100 g bloemsuiker
snuifje zout
1/2 à 1 eetlepel cacaopoeder
2 eidooiers
200 g ijskoude boter
Voor de vulling
200 g chocoladedruppels
250 g suiker
200 g boter
5 eieren
2 eetlepels patisseriebloem
Voor de ganache
200 g chocoladedruppels
100 g boter
4 eetlepels water
Voor de versiering
enkele frambozen
dentelles of andere krokantjes naar keuze
ev. munt of pistachenootjes
Hoe ga je tewerk?
Stort de bloem, suiker, zout en cacaopoeder in een hoopje op het werkblad.
Maak er een kuiltje in en leg er de boter in blokjes rond.
Roer de eidooiers los en giet ze in het kuiltje.
Meng de dooiers met de bloem en begin te kneden wanneer het deeg begint samen te hangen.
Kneed tot een soepel deeg. In eerste instantie lijkt dit absoluut niet te lukken, maar geloof me, na een vijftal minuutjes heb je dit:
Laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bekleed een taartvorm (diameter +/- 24 cm) met bakpapier.
Rol het deeg uit en leg het in de vorm. Leg er nog een vel bakpapier op en vul met een steunvulling (droge bonen, spliterwten, linzen… of keramische bakbonen).
Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder daarna het bakpapier en de steunvulling.
Maak intussen de vulling.
Smelt de chocolade met de boter au bain-marie.
(de foto zegt twee dingen: (1) er zit veel boter in deze taart, (2) dit potje is eigenlijk veel te klein)
Klop de eieren luchtig met de suiker (tot ze wit zijn).
Spatel er de gesmolten chocolade onder en nadien ook de bloem.
Giet het beslag in de vorm en bak nog 30 minuten. In het recept stond oorspronkelijk 17 minuten, maar bij mij heeft dit dus 30 minuten geduurd. Je kan controleren of de vulling gaar is door er een satéstokje in te steken. Als hieraan nog vulling hangt, is de taart nog niet klaar. Het satéstokje moet er helemaal droog uitkomen.
Maak intussen de ganache.
Smelt de chocolade in het water en klop er de boter in vlokjes door.
Giet de ganache op de afgekoelde taart en laat opstijven.
Ontvorm de taart (voorzichtig want de bodem is erg bros).
Versier de taart met frambozen en ev. muntblaadjes, dentelles, pistachenoten, …
0 reacties