Ik hou wel van de Belgische klassiekers. Tomaat-garnaal, asperges à la flamande en sole meunière in de zomer; hespenrolletjes, stoverij en kalfstong in madeirasaus in de winter: je kan er mij altijd een plezier meedoen. Ook onze meisjes lijken op dat vlak rasechte Belgen: alhoewel ze vrij avontuurlijk zijn, eten ze toch altijd het meest van échte boerenkost.
Veel klassiekers zijn op hun best als ze traditioneel bereid worden. Maar bij sommige kan je na wat experimenteren een variant ontdekken die nóg meer je smaak is. En dat is net wat er gebeurde toen ik voor het eerst deze balletjes met pittige veenbessensaus, een moderne versie van de klassieker met kriekjes, op het menu zette. Het recept haalde ik bij de Ijslandse godin Dagny Ros, uit haar kookboek “Easy Iceland”. Dat staat trouwens vol van dit soort ontdekkingen. Je kijkt in eerste instantie misschien een beetje raar op bij de combinaties – zalm in gin-tonic? sinaasappel met chili? varkenshaasje met mango? – maar telkens is het eindresultaat zo’n voltreffer dat je het wel opnieuw móet maken.
Voor de pittige veenbessensaus gebruik ik hier een scherpe chilisaus. Als je het liever wat zachter houdt, kies dan gewoon de zoete variant: ze staan in de supermarkt zij-aan-zij. Wij aten er sushi-rijst, peultjes – op mijn snelle manier geblancheerd, door ze in een vergiet langzaam te overgieten met 1,5 l kokend water – en sushi-gember bij. Maar ook met een homp lekker brood, noedels of wat gewelde couscous zou dit prima smaken. En je kan er zelfs een kindvriendelijk aperitiefhapje van maken door de balletjes te serveren in little gem-blaadjes.
Is het duidelijk dat ik fan ben? Fan van deze balletjes met pittige veenbessensaus én fan van Dagny Ros? Neem maar eens een kijkje in haar boek, je zal snel begrijpen waarom.
Wat heb je nodig?
500 g gemengd gehakt (varken en kalf)
een half pakje gezouten Tuc-koekjes, fijngemalen
1 rode ui, fijngehakt
1 cm gember, geraspt
1 teentje look, geperst
1 el ras-el-hanout
chilisaus
peper en zout
olijfolie
Voor de saus
3 el veenbessenconfituur
2 el chilisaus
0,5 dl water
Om te garneren
koriander en munt, fijngehakt
Hoe ga je tewerk?
Meng het gehakt met gemalen Tuc-koekjes, ui, gember, look en ras-el-hanout.
Roer er ook een scheutje chilisaus door en kruid bij met peper en zout. Bewerk het gehakt zo kort mogelijk, anders verliezen de balletjes hun smeuïge textuur.
Rol er balletjes ter grootte van een golfbal van.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak er de balletjes aan alle zijden goudbruin in aan.
Voor de saus verhit je op een zacht vuur de veenbessenconfituur, chilisaus en het water.
Breng zachtjes aan de kook en meng goed.
Giet de saus over de balletjes en warm goed door.
Serveer de balletjes met pittige veenbessensaus en bestrooi met de fijngehakte kruiden.
Vandaag heerlijk gesmuld van deze superoriginele gehaktballetjes!
toegevoegd aan het lijstje : te hermaken 🙂
Leuk om te lezen en uiteraard heel blij dat het gesmaakt heeft. Bedankt Tine! ?
Gemalen Tuc-koekjes… hoe kom je er op? Zalig!
Need to test this!
Fijn om met mijn kleindochter te maken!
Marinette