Vis klaarmaken kan een opgave lijken. Je herinnert je misschien die keer dat jouw dure kabeljauwhaasjes aan de pan bleven kleven, en je ze aan tafel van de bodem moest schrapen. Of toen je net een exquis stukje tong op het vuur gezet had en je vriendin telefoneerde, waardoor de filets achteraf uitgedroogd waren. Vrees niet langer: dit recept gaat je uit de brand helpen. Deze geroosterde zalm met tomaten en groene asperges levert gegarandeerd een perfect gegaard visje op!
Hoe maak je deze geroosterde zalm met tomaten en groene asperges?
Het geheim van de perfecte bakwijze zit hem in de eerste plaats in het gebruik van de oven. Daardoor zal de vis gelijkmatiger garen en minder makkelijk aanbranden. Daarnaast zorgt de tomatenboter op de filets voor een sappig resultaat. De boter smelt en dringt langzaam door in de vis. Die krijgt op deze manier extra warmte, gaart zacht en blijft smeuïg.
De tomatenboter maak je door boter en halfgedroogde tomaten fijn te mixen met look, peterselie, koriander- en paprikapoeder. Dit zorgt voor een erg smaakvolle kruidenboter, die ook bij andere vissoorten of zelfs kip gebruikt kan worden.
Erbij komen groene asperges. Deze zijn sowieso een “timesaver” aangezien je ze niet moet schillen. Breek er gewoon het houterige uiteinde af, en gooi ze bij de vis in de ovenschaal. Ik bak er ook graag wat krieltjes bij. Ook die hoef je niet te schillen. Als je geen gaargekookte krieltjes staan hebt als je met dit recept begint, was en halveer ze dan snel en kook ze in +/- 10 minuten beetgaar terwijl je de tomatenboter maakt en de zalm en asperges voorbereidt.
Tips voor het bereiden van deze geroosterde zalm met tomaten en groene asperges
Hieronder som ik nog enkele tips & tricks op om deze geroosterde zalm perfect op tafel te krijgen:
- Gebruik boter op kamertemperatuur. Zorg dat de boter al minstens 1 u uit de koelkast ligt voor je hem verwerkt. Sommige boter is ook minder hard op kamertemperatuur dan andere. Zelf zweer ik bij Kerrygold (Delhaize, Colruyt, Carrefour, …) of Campina (Albert Heijn).
- Pers de look voor je hem aan de boter toevoegt. Doordat we alles mixen, kom je misschien in de verleiding om de look in zijn geheel toe te voegen. Het wordt dan echter heel moeilijk om hem gelijkmatig over de boter te verdelen en echt fijn te mixen.
- Gebruik zalmfilet met vel. Leg de zalm met de velkant naar beneden in de ovenschaal. Op die manier is de onderkant beschermt, en voorkom je dat de vis langs die kant uitdroogt.
Dit recept is niet alleen makkelijk te maken, maar staat ook binnen een half uur op tafel. Het vraagt zo goed als geen snijwerk, en je gaart alles samen in één pan. Dat bespaart je ook nog wat tijd bij de afwas!
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept voor geroosterde zalm met tomaten en groene asperges geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Geroosterde zalm met tomaten en groene asperges
Equipment
- Staafmixer
- ovenschaal
Ingrediënten
- olijfolie
- 4 zalmfilets met vel elk +/- 150 g
- 500 g groene asperges
- 500 g krieltjes gehalveerd en voorgekookt
- peper en zout
Voor de tomatenboter
- 50 g boter op kamertemperatuur
- 50 g halfgedroogde tomaten
- 5 takjes peterselie alleen de blaadjes
- 1 klein teentje look geperst
- 1/4 tl paprikapoeder
- 1/4 tl korianderpoeder
Voor de tomatensalsa
- 3 tomaten
- 5 takjes peterselie alleen de blaadjes
- 1/2 sjalot gepeld
- 1/2 tl fijn zeezout
- 1 tl sumak
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 limoen alleen het sap
Om te serveren
- rucola optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Voor de tomatenboter
- Mix alle ingrediënten samen met een staafmixer tot een smeuïge massa.
- Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Voor de zalm
- Vet de ovenschaal licht in met olijfolie.
- Leg er de zalmfilets op het vel in.
- Breek de houterige uiteinden van de asperges, en leg ze bij de zalm.
- Schep er ook de krieltjes bij.
- Smeer de tomatenboter op de zalmfilets. Verdeel de rest over de asperges.
- Kruid de krieltjes met peper en zout.
- Schuif in de oven en bak in +/- 10 minuten gaar.
Voor de tomatensalsa
- Maak intussen de salsa. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten uit de tomaten en snijd in blokjes.
- Hak de peterselie en sjalot fijn en meng met de tomaten.
- Roer er ook zout, sumak en korianderpoeder door en giet er het limoensap bij.
- Proef en kruid naar smaak bij met extra zout.
Om te serveren
- Serveer de geroosterde zalm met tomatenboter en groene asperges. Geef er de tomatensalsa en eventueel wat rucola bij.
Notities
- Gebruik boter op kamertemperatuur. Zorg dat de boter al minstens 1 u uit de koelkast ligt voor je hem verwerkt. Sommige boter is ook minder hard op kamertemperatuur dan andere. Zelf zweer ik bij Kerrygold (Delhaize, Colruyt, Carrefour, …) of Campina (enkel te koop bij Albert Heijn).
- Pers de look voor je hem aan de boter toevoegt. Doordat we alles mixen, kom je misschien in de verleiding om de look in zijn geheel toe te voegen. Het wordt dan echter heel moeilijk om hem gelijkmatig over de boter te verdelen en echt fijn te mixen.
- Gebruik zalmfilet met vel. Leg de zalm met de velkant naar beneden in de ovenschaal. Op die manier is de onderkant beschermt, en voorkom je dat de vis langs die kant uitdroogt.
Veel gestelde vragen
Dat kan zeker. Boontjes zijn daarvoor ideaal, maar die moet je wel apart gaar koken of stomen in plaats van aan de ovenschaal toe te voegen.
In dit gerecht zitten al krieltjes, asperges en tomaat. Wil je nog iets extra toevoegen, dan is rucola een leuke aanvulling. Ook kropsla of jonge spinazieblaadjes passen hier goed bij.
Sumak is te koop bij Midden-Oosterse en Turkse winkels, maar ook Delhaize heeft deze specerij in het assortiment.
Sumak heeft een citrusaroma en kan daardoor bijvoorbeeld vervangen worden door wat fijngeraspte zeste van limoen. In dit recept kan je de sumak ook gewoon weglaten als je er geen kan vinden.
Je kan ze weglaten uit de ovenschaal, en het geheel serveren met bulgur of couscous (eventueel aangemaakt tot tabouleh). Ook kleine pasta (orzo of risoni) en rijst zijn hier lekker bij. Of serveer er een groot stuk Turks brood bij.
Dat kan zonder problemen. Bewaar dan tot gebruik in de koelkast, maar laat voor gebruik wel een half uurtje op kamertemperatuur komen.
Ook dat kan heel gemakkelijk. Schep de boter op een vel plasticfolie en rol op tot een rolletje (zoals kruidenboter). Maak goed dicht en bewaar tot 3 maanden in de diepvries.
Je kan ook dikke filets van witte vis gebruiken (bijv. kabeljauwhaasjes). Hou dan wel de gaartijd in de gaten.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Gevulde paprika met parelcouscous en rucola
2 jaar geleden: Plattekaastaart met aardbeien en limoen
3 jaar geleden: Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue
4 jaar geleden: Risotto met asperges en tuinkruiden
5 jaar geleden: Griekse rijstschotel met kip
6 jaar geleden: Langoustines met kruidenboter
7 jaar geleden: Aziatische asperges met zalm en rijstnoedels
Het water komt me in de mond! Dit gerechtje zet ik volgende week op het menu. Bedankt om het te delen!
Leuk! Ik hoop dat het in de smaak valt!
Ziet er heel lekker uit! Eens proberen?
Fijn om te horen, bedankt voor je bericht Kristien! Veel kookplezier! ♥️