Kabeljauwhaasje met erwtencoulis

4 december 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Woensdag visdag, zoals ze in de volksmond zeggen! Of was het toch wat anders… Enfin, het doet er niet toe, vandaag hebben wíj alvast visdag gehouden. We hebben een zalig zacht kabeljauwhaasje gegeten, met een erwtencoulis en gebakken hespjes. Lekker dat dat was! De zoete erwten contrasteren perfect met de zoute ham. We hebben er fantastische spelpasta, semini, van La Terra e Il Cielo bijgegeten.

Deze pasta heeft de vorm van graankorreltjes, en wordt eigenlijk vooral gebruikt voor in de soep. Maar “as such” is hij ook best lekker, vind ik, een beetje te vergelijken met orzo, die pasta in de vorm van grote rijstkorrels. Ik heb die semini trouwens eens “per ongeluk” gekocht, omdat ik dacht dat het speltkorrels waren. Een echte lookalike dus.

De kabeljauw heb ik gestoomd in mijn nieuw stoommandje van Lékué, best een handig ding. Ik heb de vis enkel gekruid met een beetje roos himalayazout, omdat dat er mooi uitziet, maar gewoon zout kan natuurlijk ook. Ik zou sowieso niet te stevig kruiden, omdat de gedroogde ham ook al zout is.

Eigenlijk is dit zo’n ideaal gerechtje voor als je volk over de vloer hebt. Er is niet veel werk aan, het smaakt buitengewoon en het ziet er dan ook nog eens super uit. Alhoewel, offspring nummer één vroeg spontaan of dit nu “kikkersoep” was…

Ik zou er voor een feestje wel eerder een gestoomd patatje, of een smeuïge aardappelpuree bij serveren, maar na een drukke werkdag, als je geen moed meer hebt om patatjes te staan schillen, is pasta dan weer ideaal.

Kindjes zijn hier trouwens dol op (het eten van kikkers deert dat klein grut blijkbaar niet), dus dat is ook mooi meegenomen als je mini-mensjes moet voederen.

Wat heb je nodig?

500 g diepvrieserwten
200 ml room (mag zeker light zijn, je kan deze eventueel ook voor de helft vervangen door groentenbouillon)
500 g kabeljauwhaasje
zout
3 sneden gedroogde ham
200 g speltpasta (te vervangen door gekookte aardappels of puree)

Hoe ga je tewerk?

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Kook de erwtjes gaar.
Pureer ze in de blender met de room.
Warm op een zacht vuur terug op.

Kruid de vis met een beetje zout en stoom gaar (ev. boven de erwtjes).

Snij de ham in fijne sliertjes.
Verwarm een koekenpan op hoog vuur.
Bak de hespjes krokant.
Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.

Serveer de vis met de erwtencoulis, de ham en de pasta.

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest