Appelcake met citroen

Ingrediënten appelcake / www.eenlepeltjelekkers.be

De wereld is zo klein geworden. Nog geen maand geleden leek hij immens: vrienden in Ierland bezoeken, op conferentie naar Korea, citytrippen in The Big Apple… De mogelijkheden waren eindeloos. Vandaag is mijn habitat niet groter dan een paar vierkante kilometer. Toen ik eerder deze week naar mijn werk – slechts 15 minuten verder – fietste, was dat de grootste uitstap die ik al maakte sinds de coronamaatregelen van kracht zijn.

Appelcake ingrediënten liggend / www.eenlepeltjelekkers.be

Thuis probeer ik de eindigheid van wat mogelijk is te vergeten. Door het voor de meisjes zoveel mogelijk te laten lijken op een gewone schooldag – leren, lezen, speeltijd, rekenen, en in de namiddag een rondje hardlopen in het park. Maar ook door mijn wekker te zetten, door al voor het ontbijt mijn pyjama te ruilen voor jeans en blouse. Door een dagschema aan te houden. En door ook in deze tijden gewoon te koken voor ons gezin, net zoals ik anders zou doen.

Meer dan ooit hebben we nood aan comfort food. Ik heb nu even geen zin om op zoek te gaan naar dat ene ingrediënt dat enkel in de speciaalzaak te krijgen is. Simpele kost, dat smaakt nu het best. En af en toe wat verwennerij. Zoals deze appelcake met citroen, die ik vandaag ook graag met jullie deel.

Het recept van de appelcake is even eenvoudig als vertrouwd. Het uitgangspunt is de klassieke quatre-quarts, met gelijke hoeveelheden boter, suiker, eieren en bloem. Ik weet dat het overbodig lijkt om de eieren te scheiden, maar doe het toch maar. Door de opgeklopte eiwitten aan het einde door het beslag te spatelen, krijg je een extra luchtig kruim, vederlicht en smeuïg. Ik voeg ook wat citroenzeste toe, voor een beetje contrast, en een snuifje zout, omdat dat gebak nu eenmaal áltijd beter maakt.

Een kopje koffie met een plakje van deze appelcake, en ik kan even alles vergeten… Dat kunnen we nu allemaal wel gebruiken.

Wat heb je nodig?

200 g boter op kamertemperatuur
200 g kristalsuiker
10 g vanillesuiker
zeste van 1 citroen
4 eieren, dooiers en eiwit gescheiden
200 g zelfrijzend bakmeel
snuifje zout
2 grote of 3 kleine appels, geschild en klokhuis verwijderd

Voor de afwerking
2 el kristalsuiker

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).

Ingrediënten appelcake / www.eenlepeltjelekkers.be

Klop boter, suiker, vanillesuiker en citroenzeste samen romig met de (stand)mixer.
Voeg er al kloppend één voor één de dooiers bij. Voeg pas een nieuwe dooier toe als de vorige goed is opgenomen in het beslag.
Klop er ook het bakmeel door.

Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout tot het in pieken omhoog staat. Doe dit in een brandschone, vetvrije kom.
Schep een beetje eiwit bij het beslag en roer het er door zodat het beslag wat losser wordt.
Voeg nu lepel per lepel de rest van het eiwit toe en spatel luchtig door het beslag.

Snijd de appels in schijfje van +/- 0,5 cm dik.

Vet een cakevorm in met bakspray of boter.
Schep er de helft van het beslag in.
Steek er de appelpartjes rechtop en naast elkaar in.
Schep er de rest van het beslag over.
Strooi er 2 el kristalsuiker over.

Beslag in vorm scheppen en bestrooien met suiker / www.eenlepeltjelekkers.be

Bak in +/- 60 minuten goudbruin en gaar in de oven. Een satéprikker moet er schoon uitkomen; zo niet, moet je cake nog wat langer bakken.

Serveer de appelcake met citroen.

Appelcake met citroen / www.eenlepeltjelekkers.be

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Bananendessert met pudding en zanddeeg
2 jaar geleden: Rabarbertaart met vanillemeringue
3 jaar geleden: Zoete aardappelsoep met tomaat
4 jaar geleden: Geroosterde wortels met feta en granaatappel
5 jaar geleden: Oeufs en cocotte met spinazie en zalmsoldaatjes
6 jaar geleden: Zomerse zalm uit de braadslede

  • Bananendessert met pudding en zanddeeg / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Rabarbertaart met vanillemerengue / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zoete aardappelsoep met tomaat in kom / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Geroosterde wortels met feta en granaatappel
  • Oeufs en cocotte met spinazie en zalmsoldaatjes
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Appelcake met citroen

  1. Altijd lekker. Ik gebruik als basis voor cake dat van fijne appelcake van de Boerinnenbond. Smeuiger en lekkerder dan 4/4 vind ik persoonlijk. Terwijl ik dit lees, zit er chocoladecake van Piet H. In mijn heteluchtoven. Verwennerij in coronatijd. 😁

Laat hier een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.