De wereld is zo klein geworden. Nog geen maand geleden leek hij immens: vrienden in Ierland bezoeken, op conferentie naar Korea, citytrippen in The Big Apple… De mogelijkheden waren eindeloos. Vandaag is mijn habitat niet groter dan een paar vierkante kilometer. Toen ik eerder deze week naar mijn werk – slechts 15 minuten verder – fietste, was dat de grootste uitstap die ik al maakte sinds de coronamaatregelen van kracht zijn.
Thuis probeer ik de eindigheid van wat mogelijk is te vergeten. Door het voor de meisjes zoveel mogelijk te laten lijken op een gewone schooldag – leren, lezen, speeltijd, rekenen, en in de namiddag een rondje hardlopen in het park. Maar ook door mijn wekker te zetten, door al voor het ontbijt mijn pyjama te ruilen voor jeans en blouse. Door een dagschema aan te houden. En door ook in deze tijden gewoon te koken voor ons gezin, net zoals ik anders zou doen.
Meer dan ooit hebben we nood aan comfort food. Ik heb nu even geen zin om op zoek te gaan naar dat ene ingrediënt dat enkel in de speciaalzaak te krijgen is. Simpele kost, dat smaakt nu het best. En af en toe wat verwennerij. Zoals deze appelcake met citroen, die ik vandaag ook graag met jullie deel.
Het recept van de appelcake is even eenvoudig als vertrouwd. Het uitgangspunt is de klassieke quatre-quarts, met gelijke hoeveelheden boter, suiker, eieren en bloem. Ik weet dat het overbodig lijkt om de eieren te scheiden, maar doe het toch maar. Door de opgeklopte eiwitten aan het einde door het beslag te spatelen, krijg je een extra luchtig kruim, vederlicht en smeuïg. Ik voeg ook wat citroenzeste toe, voor een beetje contrast, en een snuifje zout, omdat dat gebak nu eenmaal áltijd beter maakt.
Een kopje koffie met een plakje van deze appelcake, en ik kan even alles vergeten… Dat kunnen we nu allemaal wel gebruiken.
Appelcake met citroen
Equipment
- mixer
- Oven
Ingrediënten
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 200 g kristalsuiker
- 10 g vanillesuiker
- 1 citroen alleen de zeste
- 4 eieren dooiers en eiwit gescheiden
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- snuifje zout
- 2 grote appels geschild en klokhuis verwijderd
Voor de afwerking
- 2 el kristalsuiker
Instructies
- Klop boter, suiker, vanillesuiker en citroenzeste samen romig met de (stand)mixer.
- Voeg er al kloppend één voor één de dooiers bij. Voeg pas een nieuwe dooier toe als de vorige goed is opgenomen in het beslag.
- Klop er ook het bakmeel door.
- Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout tot het in pieken omhoog staat. Doe dit in een brandschone, vetvrije kom.
- Schep een beetje eiwit bij het beslag en roer het er door zodat het beslag wat losser wordt.
- Voeg nu lepel per lepel de rest van het eiwit toe en spatel luchtig door het beslag.
- Snijd de appels in schijfje van +/- 0,5 cm dik.
- Vet een cakevorm in met bakspray of boter.
- Schep er de helft van het beslag in.
- Steek er de appelpartjes rechtop en naast elkaar in.
- Schep er de rest van het beslag over.
- Strooi er 2 el kristalsuiker over.
- Bak in +/- 60 minuten goudbruin en gaar in de oven. Een satéprikker moet er schoon uitkomen; zo niet, moet je cake nog wat langer bakken.
- Serveer de appelcake met citroen.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Bananendessert met pudding en zanddeeg
2 jaar geleden: Rabarbertaart met vanillemeringue
3 jaar geleden: Zoete aardappelsoep met tomaat
4 jaar geleden: Geroosterde wortels met feta en granaatappel
5 jaar geleden: Oeufs en cocotte met spinazie en zalmsoldaatjes
6 jaar geleden: Zomerse zalm uit de braadslede
Altijd lekker. Ik gebruik als basis voor cake dat van fijne appelcake van de Boerinnenbond. Smeuiger en lekkerder dan 4/4 vind ik persoonlijk. Terwijl ik dit lees, zit er chocoladecake van Piet H. In mijn heteluchtoven. Verwennerij in coronatijd. ?
Mmm, chocolade is ook altijd goed! ?
Ja hè. Ik serveerde er wat gewarmde frambozen uit de diepvries bij en een toefje slagroom.
???
Ziet er goed uit, we hebben nu de tijd om het uit te proberen, Bedankt.
Dank je wel! Laat het smaken!