Oeufs en cocotte met spinazie en zalmsoldaatjes

27 maart 2015 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Enkele weken terug vond ik een mailtje van Le Creuset in mijn mailbox. Ik werd uitgenodigd voor de voorstelling van hun nieuwe productlijn in Trade Mart Brussel. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik gek ben van Le Creuset… Ik moest dus geen twee keer nadenken!

Le Creuset nieuw kleurengamma
 • Pin

Foto Le Creuset

Ik ben al een hele tijd de trotse bezitter van een Les Forgées-koekenpan. Onder de kerstboom kwam daar een Chiffon Pink casserole bij en intussen sieren ook vier aardewerken taartvormpjes mijn keukenkasten. En als ik de nieuwe collectie zo bekijk, denk ik dat er snel nog wat zal bijkomen… De kleurtjes zijn gewoon fantastisch! Waar je vroeger bijna beperkt was tot het traditioneel oranje, kan je nu alle kanten uit. Voor elk wat wils dus. Ik denk eraan enkele van die kleurrijke spatels die tegen alle temperaturen bestand zijn, een mineraalblauwe casserole, of misschien toch maar zo’n vrolijke pepermolen op mijn verlanglijstje te zetten.

Le Creuset heeft ook het design van de kenmerkende stoofpotten licht gewijzigd. De knoppen zijn vernieuwd, de binnenkant kreeg een nog sterkere laag email en de handgrepen zijn bijna dubbel zo breed als deze van de vorige reeks, wat het gemakkelijker maakt je casserole – gevuld met een heerlijke stoofschotel of een verfijnd soepje – op te tillen.

Mijn nieuwe aardewerken taartvormpjes moesten natuurlijk ingewijd worden, en dat deed ik met deze oeufs en cocotte! Dit recept is het eerste in een reeks paasbrunch-ideeën, die hier de komende week verschijnen. Maandag volgt een fris dessert en zaterdag een decadent brood.

Deze eipotjes zijn zeer eenvoudig te maken, maar zien er heerlijk spectaculair uit. Je kan ze serveren met zalmsoldaatjes, maar ook een eenvoudig beboterde toast past er uitstekend bij.

Inspiratie: Delicious kerst 2014

Wat heb je nodig? 

boter
1 teentje look, geperst
200 g babyspinazie
peper en zout
4 eitjes
100 ml room
handje peterselie, fijngehakt

Voor erbij
4 sneetjes brood
boter
150 g gerookte zalm
1 citroen, in schijfjes

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Smelt een klontje boter in een pan.
Fruit er de look in aan maar laat niet verkleuren.

Zet het vuur hoog en voeg de spinazie toe.
Laat slinken.
Zet het vuur uit en kruid met peper en zout.

Vet 4 ovenschaaltjes in met een beetje boter.
Verdeel er de spinazie over.

Breek er een eitje bij.
Voeg een scheutje room toe.
Kruid met peper en zout.

Zet de ovenschaaltjes in een braadslede.

Vul deze tot de helft van de potjes met kokend water.
Schuif in de oven en bak in 6 à 8 minuten gaar.
Garneer met een beetje peterselie.

Rooster intussen het brood.
Beboter de toastjes en beleg met zalm.
Snijd in soldaatjes.
Leg er de plakjes citroen op.

Serveer de oeufs en cocotte met de zalmsoldaatjes.

8 Reacties

 1. jozefien

  Juist terug van een werktripje in Frankrijk. Echt overal waar ik ‘s avonds een hapje wou gaan eten stond er oeuf en cocotte op het menu -o lekker dat dat is! Lijkt me heerlijk in jou versie 🙂

  Antwoord
 2. lekkerhappen

  Prachtige spullen, ja! Heb ook een braadpan, een grote taartvorm, kleine taartvormpjes en crème brûlée bakjes. Ik kijk altijd mijn ogen uit in het Outlet Center in Roermond. Maar ja… de prijs houdt me te vaak tegen. 🙂

  Antwoord
  • lieziepeasy

   Inderdaad niet goedkoop, maar zijn prijs wel waard hé. Maar zoals je zegt: niet om “zomaar even mee te nemen” ;).

   Antwoord
 3. Myriam

  Nice!!!! Die kleine potjes ok, maar grote potten zijn zo zwaar dat ik ze niet kan tillen, arme me. Wel super mooi hé

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest