Ik heb een nieuwe compagnon in de keuken! Hij ziet er goed uit, knapt alle klusjes op zonder morren en weet mij telkens weer te verrassen. Hij neemt mij zoveel uit handen dat ik meer tijd heb voor mezelf. Hij is zelfstandig en werkt autonoom. En als hij dan ook nog eens in een handomdraai de perfecte aspergerisotto voor mij bereid, tja… Ik kan hem nu al niet meer missen!
Mijn gloednieuwe Kitchenaid Cookprocessor heeft meteen een vaste plaats in mijn keuken weten te bemachtigen. Je kan er zoveel mee doen, dat je eigenlijk maar één toestel meer nodig hebt. Hij kan hakken, kneden, blenden, kloppen, stomen, koken, stoven en bakken. Terwijl jij een gestolen kwartiertje op het terras doorbrengt, heeft hij al een perfecte soep bereid. En ook risotto was nog nooit zo gemakkelijk.
Je kan hem in eerste instantie je garnituren laten bereiden, zoals hier de kervelpesto en gestoomde zalm. Nadien vervang je het mes en de kom, en laat je hem stoven en roeren, zodat jij je handen vrij hebt. En alle onderdelen zijn dan ook nog eens vaatwasserbestendig.
Deze aspergerisotto met zalm en kervelpesto kan je trouwens ook op de traditionele manier bereiden. Ik geef je hieronder voor beiden de werkwijze. En laat ons eerlijk zijn: dit recept is écht een toppertje, met of zonder cookprocessor. De smeuïge rijst, pittige pesto, frisse asperges en boterzachte zalm… Het is een perfect huwelijk. Niet twijfelen dus!
Wat heb je nodig?
Voor de pesto
50 g kervel, gewassen
1 teentje look, gepeld
30 g pijnboompitten
6 el olijfolie
40 g pecorino
peper en zout
Voor de risotto
200 g zalmfilet zonder vel
2 sjalotten, gepeld
2 el olijfolie
300 g risottorijst
600 ml kippenbouillon
120 ml droge, witte wijn
250 g groene asperges, in vier gesneden
250 g witte asperges, geschild en in vier gesneden
Voor de afwerking
25 g boter
peper en zout
enkele extra plukjes kervel
rasp van 1 citroen
Hoe ga je tewerk?
Maak eerst de pesto.
Mix alle ingrediënten samen fijn in de cookprocessor (mini-mengkom, 15 seconden op pulse) of met de staafmixer.
Kruid bij met peper en zout.
Dek af en zet koel weg tot gebruik.
Stoom de zalm tot hij gaar is (inwendig stoommandje, Stomen P1).
Zet weg tot gebruik.
Voor bereiding in de cookprocessor:
Zet het multiblade-mes in de cookprocessor.
Snijd de sjalotten in vieren, doe in de kom en druk 5 seconden op pulse.
Schraap los.
Vervang het mes door de stir-assist en voeg de olijfolie toe.
Verwijder de dop en selecteer stoven P7 stap 1.
Druk op start.
Voeg na afloop van stap 1 de risottorijst, kippenbouillon en wijn toe.
Selecteer stoven P7 stap 2, zet de tijd op 15 minuten en druk op start.
Voeg de aspergestukjes toe, selecteer opnieuw P7 stap 2, zet de tijd op 7 minuten en druk op start.
Voor bereiding op de traditionele manier:
Snijd de sjalotten fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een casserole.
Voeg de sjalot toe en stoof tot glazig.
Voeg de risottorijst toe en bak even mee tot ook deze glazig is.
Blus met wijn en roer tot deze verdampt is.
Voeg dan telkens een beetje bouillon toe en roer tot al het vocht opgenomen is.
Voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige helemaal is opgenomen door de rijst.
Voeg na 15 minuten ook de aspergestukjes toe en ga verder met het bereiden van de risotto. Dit duurt dan nog ongeveer 5 minuten.
Neem van het vuur.
Afwerking:
Roer de boter door de aspergerisotto en kruid eventueel bij met peper en zout.
Trek de zalm in stukken en roer door de risotto.
Lepel de risotto op vier borden.
Werk af met de kervelpesto, wat extra plukjes kervel en citroenrasp.
Serveer de aspergerisotto met zalm en kervelpesto.
Heerlijk receptje! Bedankt!
Bedankt Lise!