We mogen dit weekend al eens proeven van de zomer. De rokjes worden weer uit de kast gehaald, de geur van zonnecrème vult de tuin, en de ijsjes in de supermarkt zijn in een mum van tijd uitverkocht. Niks dat ik liever doe dan op een zonovergoten dag in het gras van wat verrassende gerechtjes smullen. Met deze drie gezonde hapjes voor de picknickmand kan het niet meer fout gaan!
Ik leerde de recepten kennen tijdens een workshop rond de Suiker-reflex van Partena Ziekenfonds met Dagny Ros. Daar deelde de Ijslandse ideeën om een gezonde brooddoos voor je kroost samen te stellen. Belangrijk daarbij is om eens af te stappen van de typische boterhammen, en wat creatiever te denken. Groenten en fruit krijgen een hoofdrol, zoet beleg is uit den boze.
Om het allemaal wat haalbaar te houden, gaf Dagny ook tips om tijd te winnen. De visballetjes maakt ze bijvoorbeeld altijd in grote hoeveelheden, zodat je er ‘s avonds enkel wat uit de diepvries moet nemen. Voor de milkshake gooi je nadien amandelen en een dadel of 2 in een beker water; ‘s ochtends zet je de mixer erin en klaar! En de hummus kan je in het weekend maken, want die blijft zeker 5 dagen goed in de koekast.
De recepten lenen zich echter ook uitstekend voor een zomerse picknick, en met het mooie weer van de afgelopen dagen hebben we ervan geprofiteerd om erop uit te trekken met een mand vol lekkers. Neem nog wat rauwkost, een lekker brood en een bakje zongerijpte aardbeien mee, en het feestmaal is compleet. Deze gezonde hapjes voor de picknickmand vallen echt bij iedereen in de smaak: zelfs de meisjes waren enthousiast!
Met dank aan Partena & Dagny Ros
Bron linzenhummus & visballetjes: Easy Nordic van Dagny Ros
Aardbeienmilkshake met amandelmelk
Wat heb je nodig?
Voor 1 milkshake
25 g blanke amandelen
1 of 2 dadels
250 ml water
6 aardbeien
Hoe ga je tewerk?
Laat de amandelen en dadel(s) minstens 6 u weken in het water.
Mix samen met de aardbeien glad.
Linzenhummus
Wat heb je nodig?
1 blik linzen, afgespoeld en uitgelekt
6 zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
sap van 1 citroen
1 el tahin
1 tl gemalen komijn
1 teentje look, geperst
1/2 kleine rode ui, in stukjes gesneden
4 el olijfolie
1/2 tl fijn zeezout
zwarte peper van de molen
Hoe ga je tewerk?
Doe alle ingrediënten in een maatbeker.
Mix fijn met de staafmixer.
Proef en kruid naar smaak bij met extra zout en peper.
Serveer met rauwkost of crackers.
Visballetjes
Wat heb je nodig?
1 kg witte visfilet (koolvis, kabeljauw, schelvis, …), in stukjes
4 uien, in stukjes gesneden
3 el bloem
2 el aardappelzetmeel
1 ei
100 ml melk
1 tl fijn zeezout
zwarte peper van de molen
olijfolie
Voor de remouladesaus
200 ml zure room
2 el mayonaise
6 kleine augurken, fijn gesneden
2 el kappertjes, gehakt
handvol platte peterselie, gehakt
1 tl mosterd
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Mix alle ingrediënten behalve de olijfolie samen tot een smeuïge pasta. Als deze te vochtig is, kan je nog wat aardappelzetmeel toevoegen.
Rol er balletjes van en druk een beetje plat tot hamburgers.
Leg op een met plasticfolie bekleed bord.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit een bodempje olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
Bak er de balletjes aan beide zijden goudbruin in aan.
Leg ze in een ovenschaal en bak nog 10 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Maak intussen de remouladesaus.
Meng alle ingrediënten en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Serveer de gezonde hapjes voor de picknickmand.
De milkshake is echt geweldig! Ik heb deze gemaakt toen mijn vriend zijn wijsheidstanden waren getrokken en hij niets kon eten.