Eerder deze week liet ik jullie al even meekijken in het nieuwe boek van Janneke Philippi “Pasta, risotto en gnocchi”. Sinds ik het na de bloggersbrunch meenam naar huis, heb ik er al ontelbare keren doorgebladerd. Het boek staat bol van de originele recepten: meestal eenvoudig te maken, maar toch altijd verrassend. Eén van de gerechten die meteen mijn aandacht trok, was de zelfgemaakte pasta met geroosterde tomatensaus. Was het de rood gekleurde pasta of de leuke strikjesvorm? Ik weet het niet, maar de dag ná de brunch ging ik meteen aan de slag.
Zelf pasta maken is niet moeilijk, maar vergt wel een beetje tijd en geduld. Een basisdeeg bestaat uit niks anders dan eieren en bloem – per 100 g heb je 1 ei nodig. Janneke “pimpt” haar deeg met wat olijfolie, en gebruikt een mengsel van griesmeel (semola) en bloem. Dat maakt dat je een makkelijker hanteerbaar deeg krijgt, dat goed uitrolt en mooi elastisch aanvoelt. Eens je deeg gemaakt is, en je hebt het een half uurtje laten rusten, rol je het uit tot de gewenste dikte. Voor farfalle mag dat vrij dun zijn: op mijn pastamachine ben ik tot stand 6 gegaan. Het enige dat je dan nog moet doen, is de pasta in de gewenste vorm snijden. Je kan trouwens je kinderen inschakelen om de strikjes te maken: plezier (en vuile vloeren) gegarandeerd!
In het pastadeeg dat ik hier gebruik, is de olijfolie vervangen door fijngemixte zongedroogde tomaten. Dat geeft een mooie kleur en een subtiel tomatenaroma. Het past dan ook perfect bij de eenvoudige saus van geroosterde tomaten. Werk het gerecht af met kruiden en kaas naar keuze, en je kan aanschuiven. Deze zelfgemaakte pasta met geroosterde tomatensaus is een echte “crowdpleaser”: echt íedereen lust dit.
Bron: “Pasta, risotto en gnocchi” van Janneke Philippi
Wat heb je nodig?
Voor de pasta
200 g bloem
200 g fijngemalen griesmeel van harde tarwe (semola)
4 eieren
2 el fijngemixte zongedroogde tomaten
2 el water
zout
Voor de saus
600 g rijpe trostomaten
olijfolie
3 takjes rozemarijn, alleen de naadjes
peper en zout
pecorino, geschaafd
basilicum, alleen de blaadjes
Hoe ga je tewerk?
Maak eerst de pasta.
Kneed in een keukenmachine bloem, griesmeel, eieren, tomatenpuree, water en zout tot een elastisch deeg. Voeg eventueel extra water toe als dat nodig is.
Verpak het deeg in vershhoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
Verdeel het deeg in vier en rol elke portie met de pastamachine uit tot de gewenste dikte.
Snijd in lange repen van ongeveer 5 cm breed.
Snijd deze repen in stukjes van 4 cm.
Druk in het midden samen tot vlindertjes.
Zet aan de kant in een dun laagje bloem tot gebruik.
Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal.
Besprenkel met olijfolie en leg er de rozemarijn bij.
Rooster 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Neem de tomaten uit de oven, gooi de rozemarijn weg en mix ze fijn met de staafmixer.
Proef en kruid bij met peper en zout.
Kook de pasta in +/- 4 minuten gaar in kokend, gezouten water.
Giet af.
Giet de pasta bij de saus en meng.
Verdeel over 4 borden.
Strooi er de pecorino en basilicum over.
Serveer de zelfgemaakte pasta met geroosterde tomatensaus.
Zelfgemaakte pasta? Lijkt me heel erg lekker, maar voorlopig voor mij een burg te ver. Ziet er inderdaad wel een leuke activiteit uit met kinderen.