Pasta al forno

10 mei 2014 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Ik begin binnenkort met een nieuwe uitdaging. Niet hier, deze keer, wel ergens op een bureautje in een statig gebouw op een heuvel in het Gentse. Ja hoor, ik start binnen enkele weken in een nieuwe job. Veel blijft hetzelfde, maar een groot deel zal anders zijn. Nieuwe taken, nieuwe uitdagingen, nieuwe ervaringen… Ik kan eerlijk gezegd al niet meer wachten. Maar intussen ben ik momenteel de “oude” job aan het afronden. En net dat vergt zó veel energie dat het hier wat stiller is. Het is weer even aanpassen, na drie maanden thuis.

De woelige professionele tijden vertalen zich ook op ons bord. Geen tijd meer voor een rosbief met alles erop en eraan, of een experiment van köfte en tabouleh, wel een inderhaast bijeen gegooid wokgerecht uit de diepvries (die trouwens opvallend snel aan het leeggeraken is, zou die nieuwe start er iets mee te maken hebben?), een kant-en-klaar gerecht (wel homemade in rustiger tijden) of een pasta die niet teveel om het lijf heeft. Zoals deze pasta al forno van Jamie. OK, hij heeft een beetje tijd nodig, maar weinig aandacht en – misschien nog belangrijker – geen ingrediënten die ik niet in mijn lunchpauze bijeen kon scharrelen. Slow food, en toch ook een beetje fast food: bestaat er een betere soort?

Bij gerechten die zo eenvoudig zijn, valt of staat het resultaat met de kwaliteit van de ingrediënten. Kies dus lekkere tomaten (bijv. de biotomaten in blik van Delhaize of Cirio bij Colruyt, en tegen de zomer gewoon verse, zongerijpte san marzano’s), buffelmozzarella en pasta van een Italiaans merk.

Bij gebrek aan orecchiette heb ikzelf cappelletti gebruikt, letterlijk “hoedjes”, ook perfect gezien de saus er zo’n mooi jasje rond kan vormen.

Het resultaat is in elk geval beter dan de boodschappenlijst en instructies doen vermoeden. Je proeft een rijk gerecht met een intense smaak recht uit Italië. Ook dát helpt om de regen van vandaag – en de drukte van de voorbije week – te vergeten. Aan de slag!

Bron: Jamie’s Italië

Wat heb je nodig? 

400 g pasta zoals orecchiette, penne of cappelletti
1 ui, fijngesneden
2 teentjes look, geperst
3 blikken van 400 g tomatenstukjes
1 chilipeper, fijngesneden
een handvol basilicumblaadjes
1 el rodewijnazijn
parmezaan, geraspt
3 bollen (buffel)mozzarella, in plakken gesneden
olijfolie
zeetzout en zwarte peper uit de molen

Hoe ga je tewerk? 

Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg ervoor dat de pasta niet meer aan je tanden blijft kleven als je er eentje proeft. Als dat wel gebeurd, is hij nog niet gaar.
Giet af.

Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.

Giet een flinke scheut olijfolie in een kookpot.
Verhit op een zacht vuur en fruit er de ui, look en chili 10 minuten in aan, zonder dat ze verkleuren.


Doe de tomaten erbij en een klein glaasje water, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.


Pureer de saus in de blender, snipper er de basilicum bij, voeg er de rode wijnazijn aan toe en kruid bij met peper en zout.


Meng de pasta met de helft van de tomatensaus en een handje parmezaanse kaas.

Leg een laagje pasta in de ovenschaal, dan een beetje tomatensaus, een handje geraspte parmezaan en één in plakken gesneden bol mozzarella.


Herhaal dit tot alle ingrediënten opgebruikt zijn en eindig met een royale portie parmezaan.

Zet de schaal een kwartier in de oven tot de kaas bovenaan goudbruin en krokant is.
Geniet.

2 Reacties

  1. Tineke

    Wat ziet dat er lekker uit zeg. Ik heb vandaag ook een lekker recept op mijn blog. Een heerlijke linzensalade. Veel plezier met je nieuwe uitdaging.

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Dat ziet er ook lekker uit! Al ben ik zelf geen fan van blauwe kaas, maar met geitenkaas zou dat ook moeten lukken hé! 🙂

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest