Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

9 maart 2024 | Gezond, Ontbijt en brunch, Recepten

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel ontbijt van granola met koffie, chocolade en hazelnoot.

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot, met gegrilde sinaasappel, frambozen en bosbessen en kwark
 • Pin

En zijn duizend-en-één recepten voor granola, en toch wil ik je overtuigen om ook mijn versie eens te proberen. Ik hou van een granola met veel noten, en hier heb ik voor een combinatie van hazelnoot, amandel en – mijn favoriet – pecan gekozen. Die meng ik met een royale portie havermout en een snuifje verwarmende kaneel en aromatische kardemom. Het geheel wordt overgoten met een kopje sterke koffie, enkele eetlepels ahornsiroop en een beetje olie. Ik bak de granola dan in de oven tot hij goudbruin en krokant is. Eens afgekoeld meng ik er nog wat stukjes donkere chocolade door. Hemels!

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot - vooraanzicht met kwark en vers fruit
 • Pin

Om dit ontbijtje helemaal af te maken, rooster ik een bloedsinaasappel onder de grill. Dat zorgt voor een diepe, wat zoetere smaak die de kruidige granola goed aanvult. Afwerken met enkele lepeltjes quark vanille van Campina en vers fruit, en je hebt een heerlijk ontbijt om de dag meteen goed te starten.

Hoe maak je lekkere granola met koffie, chocolade en hazelnoot?

De lekkerste granola at ik ooit bij Ottolenghi in Londen: knapperig, smaakvol en rijk. Eens thuis ging ik op zoek naar het recept, en op basis daarvan ontrafelde ik hét geheim om thuis ook zo’n heerlijke granola te maken:

 • Ga voor een royale hoeveelheid noten. Granola uit de supermarkt heeft meestal een hoog percentage havermout, maar veel minder noten en zaden. Door die verhouding omhoog te trekken, krijg je sowieso meer smaak.
 • Voeg een snuifje zout toe. Ik deed het al in gebak, maar bij granola had ik het niet eerder geprobeerd. En echt: het maakt een groot verschil. De smaken worden opgetild en komen beter tot hun recht.
 • Bak “low en slow”. Ik weet dat alle trends in de richting van “snel en simpel” gaan, maar als je écht veel smaak wilt, dan moet je gewoon je tijd nemen. Rooster je granola in de oven op 140 graden, en dat in totaal voor 40 minuten. De heerlijke geuren die zich door je huis verspreiden, krijg je er gratis bij.

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze granola met koffie, chocolade en hazelnoot geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met Campina

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot - close-up van de sinaasappel, met frambozen, bosbessen en kwark
 • Pin
Granola met koffie, chocolade en hazelnoot, met gegrilde sinaasappel, frambozen en bosbessen en kwark
 • Pin

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Met deze granola met koffie kan je de dag meteen goed starten. Een smaakbom als ontbijt, met hazelnoot, chocolade en pecannoten.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 10 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Brunch, Ontbijt
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

 • bakplaat bekleed met bakpapier
 • Oven

Ingrediënten
  

 • 50 g hazelnoten
 • 50 g pecannoten
 • 50 g amandelen
 • 30 g zonnebloempitten
 • 200 g havermout
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel kardemom
 • 1/4 theelepel fijn zeezout
 • 50 ml espresso
 • 2 eetlepels ahornsiroop
 • 3 eetlepels olie arachide of zonnebloemolie
 • 50 g zwarte chocolade of andere chocolade die je lekker vindt

Om te serveren

 • 2 sinaasappels
 • 2 eetlepels rietsuiker
 • 3 potjes vanille quark Campina
 • vers fruit naar smaak

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 140°C (boven- en onderwarmte).
 • Hak alle noten grof.
 • Meng met zonnebloempitten, havermout, kaneel, kardemom en zout.
 • Roer er de espresso, ahornsiroop en olie door en meng goed.
 • Stort op een het bakpapier beklede bakplaat en spreid uit tot een enkele laag.
 • Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven. Schep in de helft van de baktijd om.
 • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Hak de chocolade fijn en meng door de granola.

Om te serveren

 • Halveer de sinaasappels en bestrooi met rietsuiker.
 • Gril in 10 minuten goudbruin.
 • Geef elke persoon 1 sinaasappelpart. Lepel er de kwark op en strooi er wat granola over. Geef er naar smaak extra fruit bij.
 • Serveer.
Trefwoord ahornsiroop, amandelen, brunch, chocolade, havermout, hazelnoten, koffie, ontbijt, pecannoten, zonnebloempitten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Welke andere noten kan ik gebruiken?

Eigenlijk doet elke mengeling het goed. Ik gebruik dikwijls de restjes uit mijn voorraadkast. Qua smaak zou ik walnoten en macademia’s aanraden. Een beetje kokosrasp zou het ook goed doen in dit recept.

Waarmee kan ik de chocolade vervangen?

Je kan die gewoon weglaten, of wat rozijnen of cranberries toevoegen.

Kan ik de olie weglaten?

Je kan dit recept maken zonder vetstof, maar dan zal het resultaat minder krokant zijn. Vervangen door een lepeltje pindakaas (of andere notenpasta) kan ook.

Met welk fruit kan ik deze granola serveren?

Sinaasappel, banaan, peer en blauwe bessen vind ik zelf het beste passen.

Nog meer ontbijtrecepten

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar

Vandaag heb ik nog eens een rasecht brunchgerecht voor jullie: blini met asperges, burrata en mosterdkaviaar. Een heerlijk gerecht met de smaken van de lente en wat extra pit van de mosterdkaviaar. Voeg er de smeuïgheid van burrata, het zoute van de parmezaan en het...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Smoothie met amandelmelk en zomerfruit

Smoothie met amandelmelk en zomerfruit

Met dit zomerweer smaakt er niets zo lekker als een koud drankje. Dus waarom deze smoothie met amandelmelk, framboos en perzik niet eens proberen? Ik gebruik hier de nieuwe amandelmelk van Campina: die geeft een smeuïg resultaat, vederlicht als een wolkje. Voor de...

Ontbijtrepen met frozen yoghurt en framboos

Ontbijtrepen met frozen yoghurt en framboos

Hoewel ik graag kook, ben ik niet het type dat 's ochtends vroeg al vrolijk pannenkoeken staat de bakken. Ontbijten doe ik meestal met een kommetje fruit, verse kaas en granola. Maar nu de zomer voor de deur staat, heb ik een grote voorraad van deze ontbijtrepen met...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest