Rijstpap op mama’s wijze

27 oktober 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Ik heb in een andere post al eens het lof bezongen van mijn mama’s rijstpap. Misschien willen jullie dit thuis ook wel eens proberen. Past wel bij de tijd van het jaar vind ik, zeker bij het onstuimige weer van vandaag. Als smaakmakers hou ik het vrij simpel: vanille, kaneel, saffraan, vanillesuiker en een goeie snuif zout. Verder staat of valt de smaak met de kwaliteit van de melk. Ook hierover heb ik in diezelfde post al eens gestoeft: ik heb elke week verse melk van De Zwaluw en dat maakt toch wel een groot verschil. Ik zeg niet dat rijstpap met supermarktmelk niet lekker is, maar eens je de verse met hoevemelk geproefd hebt, wil je niks anders meer.

Rijstpap kan je naar hartelust “pimpen”: voeg bijvoorbeeld kardemom toe en vervang een deel (of alle) koemelk door kokos- of amandelmelk. Zoet met honing of ahornsiroop in plaats van vanillesuiker, en serveer met fijngehakte wal- of pecannoten. Voeg in de zomer eens een beetje limoenschil toe in plaats van vanille, en serveer met perziken, gepocheerd in een suikersiroopje met vanille en munt. En nog eentje om het af te leren: roer er op het einde enkele blokjes donkere chocolade door en serveer met een frisse clementinesalade en wat gekonfijte sinaasappelschil. Enfin, je kan experimenteren tot je jouw favoriet gevonden hebt!

Wat heb je nodig?

1,5 l melk
3 eetlepels vanillesuiker
2 vanillestokjes
2 kaneelstokjes
1/2 koffielepel saffraandraadjes (of 1/4 koffielepel poeder)
zout
225 g dessertrijst

Hoe ga je tewerk?

Spoel een grote kookpot met water.
Giet de melk in de kookpot en voeg er de vanillesuiker, kaneelstokjes, saffraan en een goeie snuif zout aan toe.
Snijd de vanillestokjes open, schraap er de zaadjes uit en voeg ze samen met de stokjes toe aan de melk.


Breng de melk aan de kook.
Eens de melk kookt, voeg je er de dessertrijst aan toe.


Dek af en laat ongeveer 40 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
Proef en voeg eventueel extra suiker toe.
Giet de rijstpap in een grote kom of in individuele kommetjes.
Eet op met bruine suiker en gouden lepeltjes.

PS: Deze nieuwe manier van receptjes posten is misschien wel handiger als je dit thuis wilt proberen. Ik doe eerst mijn zegje en zet dan het recept vrij gestructureerd (dat is toch het plan) op een rijtje. Laat gerust weten wat je ervan vindt!

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest