“Gezonde” koekjes met lijnzaad, cranberries en chocolade

12 maart 2014 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Jaja, als je de “buzz” op foodsites mag geloven, kan je dit baksel tot de gezonde koekjes rekenen, enkel en alleen omdat ze vol zitten met superfoods! Dat er daarbij ook wel wat suiker en boter gebruikt wordt, zien we gemakkelijkheidshalve even door de vingers.

Superfoods zijn de nieuwe “hit”. Honderden posts worden erover geschreven. Je moet nog maar gewag maken van een snuifje tarwegras, of je ziet je aantal volgers de lucht in schieten. Iedereen lijkt aan het chiazaad en de goji-bessen te zitten. Zelf ben ik ietwat terughoudender. Niet dat ik niet in de goede eigenschappen van al die exotische producten geloof, maar eerder dat ik van de gematigde soort ben. Ik geloof eerst en vooral in gezond boerenverstand, en het mijne zegt dat het nog altijd het belangrijkste is om gevarieerd te eten. Als je dagelijks groenten, fruit en zelfgebreide gerechtjes, die afwisselend vis of vlees bevatten, of helemaal veggie zijn, eet, zie ik niet in wat het probleem zou moeten zijn. Dit alles lijkt mij veel belangrijker dan een schepje lijnzaad door de koekjes mengen.

Maar zie nu de titel van dit stuk, er staat toch ook wel van datum bij zeker?! Tja, ik kon niet weerstaan aan de foto van de karamelkleurige brosse koekjes in het laatste Delhaize-magazine, en besloot mij naar de natuurwinkel te reppen voor een zakje lijnzaad. En ik moet zeggen: het resultaat is erg lekker, en dat lijnzaad voegt warempel een extraatje toe dat niet tot “gezond” terug te leiden valt: het zorgt gewoon voor een extra crunch die de koekjes nog verslavender maakt!

Als je de cranberries meetelt, kiest voor een pure chocolade van minstens 70% cacao (de mijne had zelfs 86% en komt uit het exotische dorpje Mindo in Ecuador, waardoor die ook voor wat extra zoete herinneringen zorgt ;-)) en onbewerkte rietsuiker, valt er wel iets te zeggen voor die “gezonde” eigenschappen van dit kleinnood. Maar laat dat geen drijfveer, en ook geen drempel zijn: deze koekjes zijn vooral héél lekker. Perfect bij een kopje (ongezonde?!) koffie.

Wat heb je nodig? 

150 g boter op kamertemperatuur
200 g rietsuiker
2 eieren
225 g bloem
1 kl gedroogde gist
1/4 kl natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
100 g gedroogde cranberries
100 g pure chocolade
80 g (gebroken) lijnzaad
een snuifje zout

Hoe ga je tewerk?

Snij de cranberries en chocolade fijn met een mes.


Mix de boter smeuïg.
Voeg er zout en suiker aan toe.
Mix er dan één voor één de eieren door.
Voeg bloem, gist en natriumbicarbonaat toe en meng goed.


Roer er de chocolade, cranberries en het lijnzaad door.
Rol het deeg op een stukje plasticfolie tot een lange worst en verpak.


Leg minstens een uur in de koelkast.

Laat de oven voorverwarmen op 180°C.
Neem de worst uit de koelkast en snijd in plakjes van ongeveer 1 cm dik.

Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, met een beetje tussenruimte (ze zetten wat uit tijdens het bakken).

Bak de koekjes 12 minuten.


Laat afkoelen op een rooster, eet er meerdere bij de koffie, en verkneukel jezelf dat je toch weer gezond bezig bent…

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest