Geef nu toe, als je na een dagje hard werken dit terugvindt als ingrediënten voor het avondmaal, dan word je toch instant-vrolijk. Al die felle kleurtjes, al die heerlijke verse dingen, vol échte smaken. Ok, ik geef toe, de overtollige verpakking maakt het allemaal wat minder romantisch… Meneer Delhaize: het is echt niet nodig om een komkommer in een plastieken frakske te verpakken, en een daikon ook niet, ze zullen heus geen kou vatten in ons miezerig belgenlandje… En al zeker niet in mijn keuken.
Ik eet al die dingen zo supergraag, dat ik er gemakkelijk een kilo van binnen krijg. Het is dus duidelijk dat mijn pondjes extra van enkele jaren terug niet per se aan een hoop vettigheid op mijn weekmenu te wijten waren. Een groot pak friet met een dikke klodder mayonaise sla ik trouwens nog altijd niet af. Die kilo’s zijn er eerder gekomen door een totale en allesomvattende gulzigheid. Ik éét gewoon graag, en als ik iets graag eet, dan ken ik geen maat. Niet in zoetigheid of hartige snacks, maar ook niet in gezonde dingen als dit. En dus maak ik de groentjes thuis steevast in porties voor vier personen, terwijl we eigenlijk maar met een goeie 2,75 zijn (ik reken de kleuter voor een half en de -ook al- gulzige baby voor een vierde).
Dit is gebaseerd op een receptje van Dagelijkse Kost, en ik moet zeggen dat het weer een schot in de roos was. Meuske, ge doet dat goed! De zoute halloumi – een Cypriotische, rubberachtige kaas die zich uitstekend leent tot grillen – contrasteert heerlijk met de frisheid van de groentjes en de uitgesproken scherpheid van de tzatziki.
Voor alle duidelijkheid, het recept hieronder is dus voor 4 (zoals trouwens alle recepten op deze blog) “gewone” mensen, maar als je ook een paar gulzigaards in huis hebt, zou ik toch nog wat vermenigvuldigen aan de hoeveelheden.
Wat heb je nodig?
6 pitabroodjes
1/2 daikon (of een bosje radijzen)
2 wortels
1/2 rode ui
1 avocado
1 zure appel
1/2 komkommer
150 g plattekaas
1 teentje look
peper en zout
1 limoen
korianderblaadjes
1 pakje halloumi
olijfolie
Hoe ga je tewerk?
Schil de wortels en de daikon.
Schil de ui en snij in flinterdunne halve maantjes.
Rasp de wortels en de daikon grof.
Meng in een slakom met de ui en zet apart.
Schil de komkommer en de appel en rasp beiden grof.
Druk er zoveel mogelijk vocht uit in een zeef.
Meng met de plattekaas.
Pers er het teentje look bij.
Meng goed en kruid met peper en zout.
Voeg naar smaak een beetje limoensap toe.
Snijd de avocado open, verwijder de pit en schil.
Snij in partjes en besprenkel met een beetje limoensap om verkleuren te voorkomen.
Snij de halloumi in reepjes van ongeveer een halve centimeter.
Verhit een beetje olijfolie in een pan op hoog vuur.
Bak er de reepjes halloumi in.
Rooster intussen ook de pitabroodjes in de broodrooster.
Serveer de halloumi met de wortel-daikon salade, de tzatziki, de korianderblaadjes, de avocado en de pitabroodjes.
0 reacties