Kip met marsala en dragon

Kip met marsala en dragon / www.eenlepeltjelekkers.be

Bontgekleurde bladeren kraken onder mijn voeten. De wind snijdt langs mijn gezicht. Een zweem van weemoed overvalt mij. Het lijkt al zo lang geleden dat ik door de tuin stoof, zonder kou te voelen, mijn hoofd leeg en mijn benen snel. Dat ik door het dorp fietste op weg naar de dansles, enkel denkend aan waar ik heen ging. Dat ik lachend door de studentenbuurt walste, uitgelaten door de vriendschap (en ook wel een beetje door de drank ;)).

Het lijkt zelfs al een eeuwigheid geleden dat ik met mijn witte jurk in onze Fiat 500 stapte. Dat ik met een babytje op mijn arm ‘s nachts slaapdronken door het huis slenterde, hopend dat dit ooit zou overgaan. Dat ik een tegenpruttelende kleuter schoorvoetend op school achterliet. Waar zijn al die dagen naartoe? Mijn meisjes stappen nu gewoon gezwind de speelplaats op, de oudste laat mijn hand al los nog voor we de schoolpoort binnengaan. Op het werk behoor ik intussen tot de “anciens” en de muzikanten waar ik naar luister zijn minstens 10 jaar jonger dan ik.

Ik heb mij in elk geval voorgenomen om meer in het moment te leven. Niet dat constante gepieker, niet dat voortdurende organiseren en overdreven plannen, niet uitkijken naar morgen als vandaag nog maar net aangebroken is. Genieten van het nu, zeg maar. Met een leeg hoofd,  een rustig gemoed en open armen. Met minder, maar daardoor ook met meer. Ik ben absoluut nog geen expert, maar ik wil, en ik leer elke dag.

Ingrediënten kip met marsala / www.eenlepeltjelekkers.be

Bij die “carpe diem” hoort in mijn wereld ook een volle buik. Als ik een paar dagen na elkaar overleef op “eten om te eten” en niet op “eten om te genieten”, word ik een schim van mijzelf. Reden te meer om nog wat snelle gerechtjes te bedenken! Want – laat ons eerlijk zijn – de dagen zijn altijd druk en vol, en niemand heeft zin om op een donkere herfstavond uren in de keuken te staan voor er iets lekkers voor zijn neus staat. En dan komt deze kip met marsala en dragon als geroepen.

Kip met marsala en dragon / www.eenlepeltjelekkers.be

Eén pan is voldoende om dit wonderlijke avondmaal te bereiden. Zelf koop ik al eens van die zakjes voorgekookte rijst die je enkel nog moet opwarmen in de microgolf, en dan heb je werkelijk waar slechts een half uurtje nodig. Dragon zorgt voor een frisse, verfijnde toets; marsala geeft voldoende warmte om het binnen gezellig te maken. Deze kip met marsala past zowel op een doordeweekse werkdag, als op een geïmproviseerd etentje met vrienden. Laat het smaken!

Wat heb je nodig?

olijfolie
600 g kippenboutfilet, in repen gesneden
zwarte peper van de molen en zeezout
1 el paprikapoeder
1 ui, gepeld en fijngehakt
2 teentjes look, geperst
2 rode paprika’s, schoongemaakt en in blokjes gesneden
250 g kastanjechampignons, schoongemaakt en in kwarten gesneden
70 g tomatenpuree
1 el bloem
150 ml marsala
250 ml kippenbouillon
350 ml lichte room
3 el ketchup
6-tal takjes dragon, alleen de blaadjes, gehakt

Hoe ga je tewerk?

Ingrediënten kip met marsala en dragon close-up / www.eenlepeltjelekkers.be

Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan of wok op middelhoog vuur.
Bak er de kippenblokjes goudbruin in aan.
Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
Schep uit de pan en verlaag het vuur.

Fruit ui en look in dezelfde pan tot glazig.
Voeg de paprika toe en bak even mee.
Doe er dan ook de champignons bij en roerbak tot ze beginnen te kleuren.
Voeg er de kip opnieuw aan toe, lepel er de tomatenpuree bij en bestuif met bloem.
Bak 2 minuten mee.
Blus met de marsala en laat grotendeels verdampen.
Giet er nu de bouillon, room en ketchup bij, en breng zachtjes aan de kook.
Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Neem van het vuur en roer er de dragon door.

Serveer de kip met marsala en dragon.

Kip met marsala en dragon en rijst / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Kip met marsala en dragon

  1. Ik testte woensdag dit stoofpotje uit en het was echt overheerlijk. Het duurde wel een klein uurtje, maar ik zat met twee kleine kinderen die de nodige aandacht vroegen, dus mits doorwerken had het sneller gelukt. De tafelgenoten waren er ook zot van, dus het komt hier zeker nog eens op tafel! Misschien dat ik de volgende keer voor de variatie wel eens gewone kipfilet of misschien zelfs quornreepjes ga gebruiken.

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.