Wat is dat toch met die regen? Hij is er nog maar van deze middag, en toch zijn we hem al beu gezien… De zon, daar krijgen we niet van genoeg, maar de regen, die zijn we liever kwijt dan rijk.
Met zo’n weer zijn er twee opties: je wentelt je in zelfmedelijden en probeert de dag op te vrolijken door een typisch winters gerecht op tafel te zetten. Denk hutsepot, choucroute garnie, casoulet, stoemp, hesperolletjes (niet noodzakelijk allemaal tezamen). Tweede optie: je sluit de gordijnen, zet de verwarming een graadje hoger, laat de zuiderse ritmes door de luidsprekers schallen en zoekt plezier in het bereiden van een mediterrane schotel. Eén keer raden voor welke optie ik gekozen heb…
Ik liet mij inspireren door delicious van januari, waarin Bill Granger (een Australiër nota bene) een Griekse klassieker omtovert tot een lage landen-gerecht, door een deel van de traditionele spinazie door oer-Hollandse boerenkool te vervangen. Ik heb wat wijzigingen aangebracht in de hoeveelheden (minder prei, filodeeg en ricotta, meer bladgroenten) maar voor het overige ben ik Bill trouw gebleven.
En het gerecht deed wat het op papier beloofde: een vleugje zuiden naar het regenachtig België brengen!
Dit is trouwens een ideale veggie maaltijd voor verstokte carnivoren: het is heerlijk vullend waardoor je niet eens in de gaten hebt dat er geen vlees aan te pas komt…En voor de mensen die hun januarivoornemens ook ik februari nog volhouden: gezond én licht op de koop toe. Geen excuses meer om dit niet eens uit te proberen! (en in dat geval: post je ervaringen hier, zo kan ik mijn nieuwsgierige natuur tevreden stellen…)
Wat heb je nodig?
2 el olijfolie
1 prei, in dunne halve ringen
800 g bladgroenten (bijvb. spinazie, boerenkool, andijvie, …)
3 eieren, losgeklopt
125 g feta, verkruimeld
80 g parmezaan
250 g ricotta
zeezout en versgemalen zwarte peper
een handvol muntblaadjes, gehakt
vijf blaadjes filodeeg (diepvries)
30 g boter, gesmolten
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Stoof er de prei een vijftal minuutjes in aan tot hij glazig is.
Voeg er de bladgroenten aan toe, zet het deksel op de pan en laat even gaar stomen tot de groenten geslonken zijn.
Neem van het vuur en kieper in een vergiet.
Duw er zoveel mogelijk vocht uit.
Doe de groenten in een kom en meng met de eieren, feta, parmezaan, ricotta en munt.
Kruid naar smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Bestrijk de blaadjes filodeeg met de gesmolten boter en leg er vier in een ovenschaal.
Laat de resten over de randen hangen.
Schep er het groentenmengsel in en leg er de vijfde plak filodeeg op.
Vouw de resten erover en bestrijk nog eens met gesmolten boter.
Zet 35 à 40 minuten in de oven tot goudbruin.
Kan je dit op voorhand maken? ik zoek iets dat ik op voorhand kan maken
Neen, niet echt, omdat het filodeeg dan slap wordt.