Buiten is het lente, maar in de groentetuin laten het nieuwe seizoen nog wat op zich wachten. Het zijn toch vooral de laatste kolen en knollen die de schappen sieren. En dus komt het erop aan om creatief aan de slag te gaan met de nog beschikbare wintergroenten. Vandaag heb ik voor jullie een pasta met witlof, Oud Brugge en bacon bedacht.
Dit gerecht is klaar in een klein half uurtje. Je kan het daarenboven grotendeels in één pan maken, op de kookpot voor de pasta na. Het licht gestoofd witlof vul ik aan met zoute bacon en karaktervolle Oud Brugge kaas. Die geeft het gerecht wat pit mee. Afwerken doe ik met “pangrattato”, de parmezaan van de armen. Ondanks de tot de verbeelding sprekende naam is het eigenlijk gewoon krokant gebakken broodkruim.
Deze pasta met witlof maakt misschien wel gebruik van witlof, maar het is toch niet wat je zou verwachten van een winters gerecht. De saus op basis van Oud Brugge en ei doet denken aan een klassieke carbonara, maar dan wel met Belgische ingrediënten. De peterselie geeft wat kleur en een frisse smaak mee, en het broodkruim garandeert dan weer een verrassende textuur.
Hoe maak je pasta met witlof, Oud Brugge en bacon?
Ik val hier misschien in herhaling, maar dit recept is niet moeilijk om te maken. Behalve wat snijden en roeren komt er weinig bij kijken. Bak eerst de bacon goudbruin in een scheutje olie. Schep uit de pan en laat uitlekken op een velletje keukenpapier. Voeg nu extra olie toe – ik gebruik olijfolie gearomatiseerd met knoflook voor wat extra smaak – en bak het broodkruim goudbruin. Verlies de pan niet uit het oog, want brood verbrandt snel. Schep het als het mooi bruin is op een keukenpapiertje, en meng nadien met fijngehakte peterselie en wat zout.
Intussen veeg je de pan schoon en smelt je er een klontje boter in. Bak hierin de repen witlof tot ze licht kleuren. Zelf geef ik er de voorkeur aan om het witlof niet té lang te bakken: ik vind het lekkerder als het nog een beetje beet heeft. Maar als je liever all the way gaat, kan je het ook helemaal laten karamelliseren tot het diepbruin kleurt. Aan jou de keuze.
Intussen kook je de pasta gaar zoals het op de verpakking vermeld staat. Proef altijd even en check of hij goed gaar is. Niets zo vervelend als pasta die aan je tanden kleeft, en ik heb de indruk dat de kooktijd op de verpakking dikwijls iets te kort is. Als je tevreden bent over de gaarwijze, schep je een grote pollepel kookvocht in een kommetje, en giet je de pasta af.
Meng het pastawater nu met de kaas en eidooier. Schep de pasta bij het witlof en roer er het kaasmengsel en de bacon door. Blijf roeren tot de saus begint te binden en de kaas helemaal gesmolten is. Nu kan je de pasta serveren. Geef er de pangrattato bij om af te werken.
Tips voor het bereiden van pasta met witlof, Oud Brugge en bacon
- Veeg de pan goed schoon na het bakken van het broodkruim. Zelf spoel ik hem even om met water en wrijf ik hem dan goed droog. De reden is dat brood snel verbrandt, en als er nog wat kruimeltjes in de pan achterblijven eens je het witlof begint te stoven, zal dit na verloop van tijd een bittere smaak geven.
- Stoof het witlof niet te lang. Ik hou van een beetje textuur, en dan is het beter dat je de groente kort stooft. Eens alle repen verkleurd zijn, is het eigenlijk genoeg (+/- 5 minuten).
- Roer kaas, kookvocht en dooier vooraf om. Voor de saus gebruik ik hier dezelfde ingrediënten als in een klassieke carbonara. Door kaas, pastawater en dooier apart om te roeren verklein je de kans dat het ei begint te bakken. Ik vind dit een stressvrije manier om toch hetzelfde effect te bekomen.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze pasta met witlof, Oud Brugge en bacon geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon
Equipment
- sauteerpan
- ruime kookpot
Ingrediënten
- scheutje olijfolie
- 150 gram baconreepjes
- klontje boter
- 750 gram witlof +/- 6 stronken
- nootmuskaat
- peper en zout
- 500 g pasta bijv. bucatini, linguine, chitarra, spaghetti
- 100 g Oud Brugge geraspt
- 1 eidooier
Voor de pangrattato
- 1/2 ciabatta +/- 100 g
- scheutje lookolie
- 1/2 bos peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
- Bak er de baconreepjes goudbruin in aan. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Maak nu de pangrattato. Voeg een scheutje lookolie toe aan de pan.
- Maal het brood tot kruim en bak goudbruin in de olie.
- Laat uitlekken op keukenpapier en voeg de gehakte peterselie en een snuifje zout toe.
- Veeg de pan schoon en smelt er een klontje boter in op middelhoog vuur.
- Verwijder de harde kern uit het witlof en snijd in lange repen.
- Bak licht gekleurd in de boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Kook intussen de pasta gaar in flink gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet af maar bewaar +/- 160 ml van het pastawater.
- Roer dit om met de Oud Brugge kaas en de eidooier.
- Stort de pasta bij het gebakken witlof. Voeg nu ook het kaasmengsel en de bacon toe en roer goed. Kruid naar smaak bij met zwarte peper van de molen.
- Verdeel de pasta over 4 borden. Werk af met de pangrattato.
Notities
- Veeg de pan goed schoon na het bakken van het broodkruim. Zelf spoel ik hem even om met water en wrijf ik hem dan goed droog. De reden is dat brood snel verbrandt, en als er nog wat kruimeltjes in de pan achterblijven eens je het witlof begint te stoven, zal dit na verloop van tijd een bittere smaak geven.
- Stoof het witlof niet te lang. Ik hou van een beetje textuur, en dan is het beter dat je de groente kort stooft. Eens alle repen verkleurd zijn, is het eigenlijk genoeg (+/- 5 minuten).
- Roer kaas, kookvocht en dooier vooraf om. Voor de saus gebruik ik hier dezelfde ingrediënten als in een klassieke carbonara. Door kaas, pastawater en dooier apart om te roeren verklein je de kans dat het ei begint te bakken. Ik vind dit een stressvrije manier om toch hetzelfde effect te bekomen
Veel gestelde vragen
Je kan ook (gerookt) spek of zelfs hamblokjes gebruiken.
Prei is een klassieke vervanger, en doet het ook in dit gerecht goed. Die hoef je wel niet bruin te bakken: zacht is voldoende. Als het wat specialer mag zijn, moet je eens venkel proberen. Snijd in dunne repen en laat op matig vuur goed karamelliseren en zacht worden. Heerlijk.
Alle harde kazen doen het hier goed. Gebruik wat je nog liggen hebt, of kies bijvoorbeeld voor parmezaan.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Chocoladecake met hazelnoten en zure room
2 jaar geleden: Appelcake met citroen
4 jaar geleden: Rabarbertaart met vanille-meringue
5 jaar geleden: Zoete aardappelsoep met tomaat
6 jaar geleden: Kip-mosterdpannetje met prei
7 jaar geleden: Oeufs en cocotte met spinazie en zalmsoldaatjes
8 jaar geleden: Koffiekoeken met pudding volgens klassiek recept
0 reacties