Yes! Weer iets dat ik kan schrappen van mijn (niet zo concrete) bucketlist! As we speak staat een bakplaat vol koffiekoeken te rijzen aan de verwarming. Een half dagje vrij, meer heb je niet nodig om deze lekkernij uit je mouw te schudden. En het grootste voordeel is nog dat het deeg ideaal is om in te vriezen. Eens je koffiekoeken gevormd zijn (getoerd en niet gerezen) verpak je ze luchtdicht en gooi je ze in het vriesvak. De volgende keer dat je op zondag een lekker decadent ontbijt met homemade sweets wilt, neem je ze de avond voordien gewoon uit de vriezer, je legt ze open op een bakplaat en schuift ze tot de volgende ochtend in de koelkast. Het enige dat dan nog tussen jou en de geur van gebakken bladerdeeg staat, is een kwartiertje baktijd.
Ik heb het recept van Goe Gebakken, het teloorgegane bakprogramma van Vier gebruikt. Waarschijnlijk is dit niet de “enige echte” manier om gerezen bladerdeeg te maken, omdat je margarine gebruikt in plaats van roomboter, maar als ik Roger Van Damme zag rondhuppelen op zijn molen, was ik niet meteen geneigd de traditionele manier te gebruiken en een uur of drie in de keuken te spenderen… Misschien is dat voor een volgende keer, nu ik weet dat de fool-proof manier mij gelukt is.
Ik had het geluk dat ik nog een grote zak met bloem van de Schelderomolen staan had, waardoor deze koeken toch net dat tikkeltje extra hebben. Het lukt natuurlijk ook met gewone bloem, al zou ik je aanraden voor een goeie soort, zoals de een bio tarwebloem, te kiezen. In een gerecht waarin zo weinig ingrediënten verwerkt worden, is de kwaliteit van elkeen dubbel zo belangrijk natuurlijk. Als margarine nam ik de boni bakboter van Colruyt. Of deze ook onder “kwaliteitsvol” valt, durf ik te betwijfelen, maar ik had geen geduld om te wachten tot morgen, als het Gents Bakkershuis weer zijn deuren opent voor particulieren, en ik daar echte “toervetstof” zou kunnen gaan kopen. Dat kan dus meteen weer bijgeschreven worden op de bucketlist :).
Eigenlijk is er niets moeilijk aan dit recept, je moet alleen een beetje tijd hebben en de instructies goed volgen. Dan kan er eigenlijk niet veel fout gaan. En is er iets meer dankbaar dan deeg een paar keer plooien en rollen, en als je het snijdt die prachtige laagjes tevoorschijn zien komen? Not in my world!
Tips om zelf koffiekoeken te bakken
- Het koekendeeg is “gerezen bladerdeeg”. Dit is niet hetzelfde als bladerdeeg dat je in de winkel koopt (=”ongerezen”). Je kan de koffiekoeken dus niet met gekocht bladerdeeg maken.
- Kneed het deeg niet te lang. Als alles gemengd is, is het voldoende. Anders worden je koeken taai.
- Gebruik bij het uitrollen niet te veel bloem, anders plakken de lagen niet aan elkaar. Heb je toch teveel gebruikt, kwast dit dan weg voor je weer begint te “toeren”.
- Rol het deeg niet te “hard” uit, met andere woorden: zet niet teveel kracht op de deegrol. Laat de deegrol het werk voor jou doen, en niet omgekeerd ;).
- Doe een laagje bloemsuiker op de pudding als je hem laat afkoelen, zo komt er geen vel op.
Intussen zijn de koeken gebakken en zijn er ook al enkele gesneuveld: hoe lekker is dat! Voor herhaling vatbaar…
Koffiekoeken
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 g tarwebloem
- 35 g suiker
- 1 ei
- 225 g koud water
- 25 g verse gist
- 200 g margarine of toerboter
Voor de pudding
- 0,75 l melk
- 90 g suiker
- 1 vanillestok
- 4 eidooiers
- 40 g puddingpoeder
Voor de afwerking
- zwarte chocolade gesmolten
- bloemsuiker
Instructies
Maak het deeg.
- Meng bloem, suiker en ei in de keukenmachine.
- Los de gist op in het water en giet dit al roerend onder het bloemmengsel.
- Kneed kort door tot alle ingrediënten gemengd zijn.
Toeren.
- Leg de margarine tussen twee boterpapiertjes en sla en rol ze plat.
- Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 20 op 30 cm.
- Verdeel de margarine over de helft van het deeg. Blijf een centimetertje weg van de randen, anders komt de vetstof eruit bij het uitrollen.
- Vouw het deeg toe, leg het met de korte kant naar je toe en rol uit, opnieuw tot een rechthoek van 20 op 30 cm.
- Vouw het deeg in drieën (dit is het “toeren”) en rol weer uit tot de oorspronkelijke rechthoek.
- Herhaal deze stap drie keer.
Vorm de koeken.
- Snijd rechthoekjes uit het deeg.
- Van de helft kan je slingers maken: je vouwt het rechthoekje hiervoor even dubbel, maakt een insnijding in de geplooide kant (niet helemaal door) en vouwt de rechthoek weer open.
- Nu steek je één uiteinde van de rechthoek door de snede en trekt die naar buiten. Zo krijg je aan één kant een draai.
- Laat de koeken 90 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Maak de pudding.
- Breng de melk aan de kook met de suiker en opengesneden vanillestok.
- Klopt de eidooiers los met het puddingpoeder.
- Als de melk kookte, giet je die al kloppend over het eimengsel.
- Je giet alles terug in de pot en laat even doorkoken.
- Giet de pudding over in een andere kom en laat afkoelen.
Bak de koffiekoeken.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Als de koeken gerezen zijn, vul je de slingers met een grote lepel pudding.
- Schuif ze in de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 200°C.
- Bak de koeken 13 à 20 minuten (in mijn heteluchtoven waren ze na 13 minuten al OK).
- Leg op een rooster en laat afkoelen.
Werk af.
- Snijd de rechthoekige koeken open en vul ze met pudding.
- Werk deze af met gesmolten chocolade, en de slingers met bloemsuiker.
Notities
- Het koekendeeg is “gerezen bladerdeeg”. Dit is niet hetzelfde als bladerdeeg dat je in de winkel koopt (=”ongerezen”). Je kan de koffiekoeken dus niet met gekocht bladerdeeg maken.
- Kneed het deeg niet te lang. Als alles gemengd is, is het voldoende. Anders worden je koeken taai.
- Gebruik bij het uitrollen niet te veel bloem, anders plakken de lagen niet aan elkaar. Heb je toch teveel gebruikt, kwast dit dan weg voor je weer begint te “toeren”.
- Rol het deeg niet te “hard” uit, met andere woorden: zet niet teveel kracht op de deegrol. Laat de deegrol het werk voor jou doen, en niet omgekeerd ;).
- Doe een laagje bloemsuiker op de pudding als je hem laat afkoelen, zo komt er geen vel op.
- De hoeveelheid pudding in het recept van Goe Gebakken is wat mij betreft veel te veel voor het aantal koffiekoeken dat je maakt. Daarenboven is de pudding een beetje te slap. Ik heb het in het recept dus al aangepast naar iets realistischere verhoudingen.
Voor de eerste keer in mijn leven gebakken. Recept perfect gevolgd en wat een lekkere koffiekoeken.
Ik heb ze gevuld met de pudding.
Wat fijn om te horen! Het doet mij plezier dat alles goed gelukt is en dat je hebt kunnen genieten van die heerlijke zelfgemaakte koffiekoeken! Bedankt voor je bericht!
Kan ik dit recept proberen met Lurpark boter of margarine? En wat is puddingpoeder precies?
Ik ben naar het buitenland verhuisd en mis de Gentse koffiekoeken zo hard!
Dag Muki, boter of margarine moet zeker lukken! Puddingpoeder is hetzelfde als custardpoeder denk ik. Ik gebruik deze: https://www.ah.be/producten/product/wi223312.
ik vind een heerlijk recepten voor bij de koffieklets of een bij vier uurtje
Hallo, cremekoeken waren succes, kan ik deeg maken op zaterdag om dan pas zondagmorgen in de oven te bakkrn ?
Groetjes Kathleen
Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar ik vermoed dat het wel lukt als je ze na het vormen in de koelkast bewaard tot de volgende ochtend. Zo rijzen ze niet te snel. Succes!
Vergeet het.
Je kan ze wel bewaren in de vriezer, tijdig op de bakplaat laten ontdooien (ca 4 uur) en laten rijzen. Daarna afbakken en afwerken.
Met andere woorden, maak eens een dubbel recept, en haal telkens de nodige aantallen uit je diepvriezer,. zo kan je voor verschillende dagen deze lekkere koffiekoeken op tafel toveren..
Succes
Even snelberichtje als test: ik wil dit al heel lang maken, was alleen bang dat het toch niet ging likken zonder toerboter (als particulier bijna niet te krijgen in NL).
Snel maar eens retourtje Belgie doen!
Gewoon proberen met margarine, zoals in dit recept! Het is echt niet moeilijk, het is een ongelooflijk dankbaar recept!
Dat toeren met margarine is niet zo goed gelukt , uiteindelijk kwam de boter toch door het deeg …
De temperatuur is daarbij heel belangrijk. Als het warm is (zoals nu) is het soms beter om het deeg tussendoor telkens te koelen. Succes!
omg! dit komt ook zeker op mijn “bucket list”
Tja, ik kan je geen ongelijk geven, echt de max om te maken en te eten.
ideaal voor Pasen lijkt me! beetje indruk maken op de schoonfamilie 😀
Wat als je geen verse gist hebt?Zou droge gist ook lukken?
Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar moet normaalgezien wel lukken. Online vind je wel hoe je de hoeveelheid dan moet aanpassen.
Veel bakplezier! 🙌
Met droge gist lukt het evenzeer, let wel op de versheidsdatum van het poeder en meng de gist onder de bloem. Respecteer de verhouding van 1/3e gistpoeder tegenover 100 gr verse gist.
Succes en smakelijk.
Dank je wel voor de tips Erik!
Ik geef de mening door van een proever: “lekker, lekker, lekker” gevolgd door: “wanneer ga jij nog eens lunchen met Annelies?” 😉
Allé, ik ben gevleid! 🙂 Zoals hierboven gezegd: ik ga nog wel enkele receptjes uitproberen, en dus ben ik altijd op zoek naar proevers ;-).