Courgette-ovenschotel met geitenkaas

6 september 2016 | Courgettefestijn, Een lepeltje lekkers, Home thema, Ovenschotels, Recepten

Hoef ik hier nog te herhalen dat de oogst van courgettes nog steeds overvloedig is? Mocht ik een euro krijgen voor elk courgetterecept op deze blog, ik was al rijk! En ook vandaag kies ik voor de veelzijdige groente in een heerlijke courgette-ovenschotel met geitenkaas. Inspiratie haalde ik bij Foodbag, het Vlaamse bedrijf dat maaltijdboxen aan huis levert.

Recepten bedenken en fotograferen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

In augustus testte ik de Original box uit in míjn vakantieweek: een week waarin zowel man als kinderen van huis waren, en ik dus het rijk voor mij alleen had. Zálig! Ik vulde mijn dagen met bloggen, koffietjes drinken, opruimen, inspiratie opdoen, lezen, rusten en recepten bedenken. Geloof het of niet, maar in zo’n week heb zelfs ík geen zin om lang in de keuken te staan voor de dagelijkse maaltijd.

Ik was blij verrast door de Foodbag: originele, smakelijke recepten, Vlaamse ingrediënten, snelle én klantvriendelijke service en een prachtige vormgeving. Ik ben intussen zelfs een kijkje gaan nemen in hun atelier: daar worden alle recepten eigenhandig ontwikkeld, getest en gefotografeerd. Het lijkt mij een absolute droomjob om op die manier elke dag met eten bezig te zijn.

Foodbag atelier / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Deze courgette-ovenschotel was met voorsprong ons favoriete recept van de week: hartig, vullend, kindvriendelijk en toch verrassend. Ik heb hem intussen al enkele keren op het menu gezet, en vandaag deel ik hem hier met jullie. Smakelijk!

Bron: Foodbag

Wat heb je nodig?

4 sneden brood, zonder korst
3 dl melk
olijfolie
2 uien, gehakt
1 teentje look, geperst
600 g gemengd gehakt
1 el provençaalse kruiden
1 tl paprikapoeder
een bos peterselie, fijngehakt
200 g spinazie
peper en zout
2 eieren, losgeklopt
2 courgettes, in de lengte in dunne plakken gesneden
300 g zure room
150 g geitenkaas (bûche)

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Week het brood in de melk.

Ui en peterselie snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Fruit er ui en look in aan tot glazig.
Voeg het gehakt toe, zet het vuur hoger en bak rul.
Kruid met provençaalse kruiden, paprika en het grootste deel van de peterselie.
Voeg de spinazie toe en roerbak tot geslonken.
Zet het vuur uit en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Roer de eieren door het melk-broodmengsel.
Giet bij het gehakt.

Maak nu laagjes:

  • Begin met een laag van plakjes courgette.
  • Schep daarop een laag gehakt.

Laagjes courgette / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

  • Ga zo verder tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.

Laagjes gehakt / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

  • Eindig met een laag courgette.

Spatel hierop de zure room.
Snijd de geitenkaas in plakjes en leg op de zure room.
Sprenkel er wat olijfolie over en kruid bij met zwarte peper van de molen.

Afwerken met zure room, geitenkaas en olijfolie / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Schuif in de oven en bak in 25 à 30 minuten goudbruin.

Neem uit de oven en werk af met de overgebleven peterselie.

Serveer de courgette-ovenschotel met geitenkaas.

Courgette-ovenschotel met geitenkaas / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog enkele ovenschotels

Chili ovenschotel met cheddar

Chili ovenschotel met cheddar

De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: 's ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het 's avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

De zon op mijn snoet... Meer heb ik niet nodig om een uurtje te ontspannen. De tuinkussens zijn weer van de zolder gehaald, een potje druifhyacinten siert de tafel op ons balkon en Rupert, onze kat, ligt uren aan de omheining naar de vogels te turen. De lente hangt in...

3 Reacties

  1. Ilse

    Gisteren geprobeerd en lekker bevonden 🙂
    Enkel een vraagje in verband met dat melk-brood en eimengsel. Is het de bedoeling dat je dit laat indikken/wegkoken bij het gehakt? Of dat je het vocht niet mee in de ovenschotel doet? Het resultaat was erg vochtig en waterachtig.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Normaal moet de melk grotendeels door het brood opgenomen zijn. Indikken is eigenlijk niet nodig.

      Antwoord
  2. Lize

    Dit lijk mij erg lekker. Bedankt om het recept te delen!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest