Hoef ik hier nog te herhalen dat de oogst van courgettes nog steeds overvloedig is? Mocht ik een euro krijgen voor elk courgetterecept op deze blog, ik was al rijk! En ook vandaag kies ik voor de veelzijdige groente in een heerlijke courgette-ovenschotel met geitenkaas. Inspiratie haalde ik bij Foodbag, het Vlaamse bedrijf dat maaltijdboxen aan huis levert.
In augustus testte ik de Original box uit in míjn vakantieweek: een week waarin zowel man als kinderen van huis waren, en ik dus het rijk voor mij alleen had. Zálig! Ik vulde mijn dagen met bloggen, koffietjes drinken, opruimen, inspiratie opdoen, lezen, rusten en recepten bedenken. Geloof het of niet, maar in zo’n week heb zelfs ík geen zin om lang in de keuken te staan voor de dagelijkse maaltijd.
Ik was blij verrast door de Foodbag: originele, smakelijke recepten, Vlaamse ingrediënten, snelle én klantvriendelijke service en een prachtige vormgeving. Ik ben intussen zelfs een kijkje gaan nemen in hun atelier: daar worden alle recepten eigenhandig ontwikkeld, getest en gefotografeerd. Het lijkt mij een absolute droomjob om op die manier elke dag met eten bezig te zijn.
Deze courgette-ovenschotel was met voorsprong ons favoriete recept van de week: hartig, vullend, kindvriendelijk en toch verrassend. Ik heb hem intussen al enkele keren op het menu gezet, en vandaag deel ik hem hier met jullie. Smakelijk!
Bron: Foodbag
Courgette-ovenschotel met geitenkaas
Equipment
- pan
- ovenschotel
Ingrediënten
- 4 sneden brood zonder korst
- 3 dl melk
- olijfolie
- 2 uien gehakt
- 1 teentje look geperst
- 600 g gemengd gehakt
- 1 eetlepel provençaalse kruiden
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 bos peterselie fijngehakt
- 200 g spinazie
- peper en zout
- 2 eieren losgeklopt
- 2 courgettes in de lengte in dunne plakken gesneden
- 300 g zure room
- 150 g geitenkaas bûche
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Week het brood in de melk.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
- Fruit er ui en look in aan tot glazig.
- Voeg het gehakt toe, zet het vuur hoger en bak rul.
- Kruid met provençaalse kruiden, paprika en het grootste deel van de peterselie.
- Voeg de spinazie toe en roerbak tot geslonken.
- Zet het vuur uit en kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Roer de eieren door het melk-broodmengsel.
- Giet bij het gehakt.
Stel de ovenschotel samen
- Begin met een laag van plakjes courgette.
- Schep daarop een laag gehakt.
- Ga zo verder tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.
- Eindig met een laag courgette.
- Spatel hierop de zure room.
- Snijd de geitenkaas in plakjes en leg op de zure room.
- Sprenkel er wat olijfolie over en kruid bij met zwarte peper van de molen.
- Schuif in de oven en bak in 25 à 30 minuten goudbruin.
- Neem uit de oven en werk af met de overgebleven peterselie.
- Serveer de courgette-ovenschotel met geitenkaas.
Gisteren geprobeerd en lekker bevonden 🙂
Enkel een vraagje in verband met dat melk-brood en eimengsel. Is het de bedoeling dat je dit laat indikken/wegkoken bij het gehakt? Of dat je het vocht niet mee in de ovenschotel doet? Het resultaat was erg vochtig en waterachtig.
Normaal moet de melk grotendeels door het brood opgenomen zijn. Indikken is eigenlijk niet nodig.
Dit lijk mij erg lekker. Bedankt om het recept te delen!