De lente heeft deze week alvast goed zijn best gedaan. Met de zon kwam ook de goesting in lentegroenten. Zoete doperwten, knapperige asperges en scherpe radijzen… Ze fleuren elk gerecht op. En al is de aanvoer nog wat te beperkt om ze al elke dag te eten, op een dag als Pasen mag het al eens. Deze lamsfilet met lentegroenten, couscous en frisse tzatziki brengt alvast het beste van het seizoen op tafel.
Ik rooster de asperges en radijzen, waardoor de eerste een meer uitgesproken en de tweede een mildere smaak krijgen. Het lijkt misschien contradictorisch om radijsjes in de oven te bakken, maar je moet het echt eens proberen. Ze worden een stuk zoeter. Net als hun smaak verzacht de intense kleur van hun schil tot een blozend zachtroze, dat uitstekend bij de frisgroene asperges past.
Enkele tips voor dit gerecht:
- Schep de geraspte appel meteen om met citroen. Op die manier verkleurt het vruchtvlees niet tot een ondefinieerbaar beige.
- Gebruik volle plattekaas. Deze heeft meer smaak, is romiger en dikker. Daardoor krijgt je tzatziki ook een mooiere textuur. Ik hou van de smeuïge, natuurlijke smaak van die van Campina.
- Spreid de groenten uit in één enkele laag. Op die manier roosteren ze mooi gelijkmatig. Gebruik je een kleinere ovenschaal waardoor de groenten op elkaar liggen, dan hebben ze een vijftal minuten extra baktijd nodig.
- Blijf in de buurt van de oven als je de amandelschilfers roostert. In mijn oven zijn ze mooi goudbruin na een kwartiertje, maar het zou kunnen dat jouw oven nét dat tikkeltje warmer is, waardoor je ze er al sneller moet uitnemen. Kom niet in de verleiding om verbrande noten toch te gebruiken. Dit zorgt voor een onaangename bittere smaak in de couscous. Als ze verbrand zijn, gebruik dan gewoon géén noten, of vervang ze door bijvoorbeeld pistachenoten of iets anders dat je nog liggen hebt. De smaak is dan niet 100% hetzelfde, maar denk eraan dat je thuis aan het koken bent, niet op restaurant: geen haan die ernaar kraait dat de amandelschilfers pompoenpitten geworden zijn.
- Gebruik een ondiepe, wijde schaal voor de couscous. Ik vind dat je dan een luchtiger resultaat krijgt. Als ik een smalle, diepe pot gebruik, plakken de korrels meer aan elkaar.
- Bak de lamsfilet niet te lang. Doordat dit een heel mager stukje vlees is, droogt het snel uit. Zorg dus voor een hete pan, zodat je meteen een mooi korstje krijgt, en draai om van zodra het vlees los komt van de pan.
Eerlijkgezegd kan ik hier makkelijk twee porties van op. Ik hou van de combinatie van texturen, smaken en temperaturen. En ik hoop uiteraard dat jullie er ook enthousiast over zijn, en deze lamsfilet met lentegroenten binnenkort eens op het menu zetten. Laat mij zeker weten wat jullie ervan vonden, via de reacties hieronder, of via social media.
Lamsfilet met lentegroenten, couscous en frisse tzatziki
Equipment
- ovenschaal of bakplaat
- koekenpan
- hittebestendige wijde kom of pot
Ingrediënten
- 3 stuks lamsfilet +/- 500 g
- peper en zout
- olijfolie
Voor de couscous
- 1 bosje radijzen loof verwijderd en gewassen
- 1 bos groene asperges houterige uiteinden verwijderd
- 1 el olijfolie + extra voor de afwerking
- 1/4 tl fijn zeezout
- 1/2 tl gemalen komijn
- 75 g amandelschilfers
- 100 g couscous
- 150 g erwten diepvries of vers
- 1 bosje peterselie alleen de blaadjes
- 100 g rozijnen
Voor de frisse tzatziki
- 2 groene appels geschild
- 1 citroen alleen het sap
- 1 komkommer geschild
- 1/4 tl fijn zeezout
- 250 g volle plattekaas (kwark of verse kaas)
- 1 tl mosterd
- 1 bosje munt alleen de blaadjes
Instructies
Voor de tzatziki
- Rasp de appel en besprenkel met het sap van 1/2 citroen.
- Snijd de komkommer in de lengte in 4, verwijder de zaadlijsten en rasp bij de appel.
- Stort beiden in een vergiet, besprenkel met het zeezout en laat minstens een half uur uitlekken. Druk er zoveel mogelijk vocht uit.
- Meng appel en komkommer met plattekaas, mosterd en sap van 1/2 citroen.
- Hak de munt fijn en roer door de tzatziki.
- Kruid bij met peper en zout en zet koel weg tot gebruik.
Voor de couscous
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Halveer de radijzen en snijd de asperges in stukjes. Laat de punten heel.
- Schep de radijzen en asperges om met olijfolie, komijn en zeezout.
- Stort in een ovenschaal en rooster 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Schep de amandelschilfers op een bakplaat en schuif met de groenten in de oven. Rooster ze goudbruin.
- Meng couscous en erwten in een ondiepe, wijde schaal en overgiet met kokend water tot het geheel net onder staat. Dek af en laat 10 minuten staan. Maak los met een vork.
- Hak de peterselie fijn en meng samen met de radijzen, asperges (en alle braadsappen uit de ovenschaal), amandelschilfers en rozijnen door de couscous.
- Schep om met een scheutje olijfolie en kruid bij met peper en zout.
Voor de lamsfilet
- Kruid de lamsfilet met peper en zout.
- Laat een koekenpan goed heet worden en giet er een scheutje olijfolie in.
- Bak er de lamsfilet aan beide zijden goudbruin in aan (+/- 3 minuten per kant).
- Laat even rusten en snijd dan in plakjes.
Afwerking
- Verdeel de couscous over 4 borden. Leg er enkele sneetjes lamsfilet op en serveer met de tzatziki.
- Serveer de lamsfilet met lentegroenten, couscous en frisse tzatziki.
Notities
- Schep de geraspte appel meteen om met citroen. Op die manier verkleurt het vruchtvlees niet tot een ondefinieerbaar beige.
- Gebruik volle plattekaas. Deze heeft meer smaak, is romiger en dikker. Daardoor krijgt je tzatziki ook een mooiere textuur. Ik hou van de smeuïge, natuurlijke smaak van die van Campina.
- Spreid de groenten uit in één enkele laag. Op die manier roosteren ze mooi gelijkmatig. Gebruik je een kleinere ovenschaal waardoor de groenten op elkaar liggen, dan hebben ze een vijftal minuten extra baktijd nodig.
- Blijf in de buurt van de oven als je de amandelschilfers roostert. In mijn oven zijn ze mooi goudbruin na een kwartiertje, maar het zou kunnen dat jouw oven nét dat tikkeltje warmer is, waardoor je ze er al sneller moet uitnemen. Kom niet in de verleiding om verbrande noten toch te gebruiken. Dit zorgt voor een onaangename bittere smaak in de couscous. Als ze verbrand zijn, gebruik dan gewoon géén noten, of vervang ze door bijvoorbeeld pistachenoten of iets anders dat je nog liggen hebt. De smaak is dan niet 100% hetzelfde, maar denk eraan dat je thuis aan het koken bent, niet op restaurant: geen haan die ernaar kraait dat de amandelschilfers pompoenpitten geworden zijn.
- Gebruik een ondiepe, wijde schaal voor de couscous. Ik vind dat je dan een luchtiger resultaat krijgt. Als ik een smalle, diepe pot gebruik, plakken de korrels meer aan elkaar.
- Bak de lamsfilet niet te lang. Doordat dit een heel mager stukje vlees is, droogt het snel uit. Zorg dus voor een hete pan, zodat je meteen een mooi korstje krijgt, en draai om van zodra het vlees los komt van de pan.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Zeebaars met geroosterde groenten
4 jaar geleden: Courgetti met halloumi en paprikasaus
5 jaar geleden: Tomatentaartjes met kruidenricotta
6 jaar geleden: Visovenschotel met aardappelpuree
7 jaar geleden: Basilicumrisotto met geroosterde groenten
Gisteren gemaakt met kippefilet, zeer lekker! Volgende keer met lam, ongetwijfeld ook top!
Dat kan ook niet slecht zijn! Bedankt voor je berichtje Anja. ?
Dag Annelies, nu kan ik eindelijk taboulé maken. Het was super lekker en de tzatziki was een heerlijke verrassing.
Wat leuk om te horen! Zo blij dat het gesmaakt heeft. Bedankt voor je berichtje Sofie, dat doet altijd deugd!
Dag Annelies, ik heb dit vanavond klaargemaakt en het was heel erg lekker allemaal! Een originele combinatie, wij vonden het heerlijk! Bedankt voor het recept.
Wat leuk om te horen! Bedankt om te laten weten, Nancy, dat doet altijd deugd. Nog een fijne avond!
Amai Annelies, ziet er alweer super heerlijk uit !!! Dit maak ik dinsdag klaar!!!!
Bedankt en wat leuk dat je dit al gaat maken! Laat zeker eens weten wat jullie ervan vonden. Veel kookplezier!