Vakantie, dat is bakken. En bakken, dat is de meisjes laten kliederen in de keuken, samen geduldig beslag kloppen en vechten om de kom uit te likken. Bij deze frambozencake met hazelnoten is dat niet anders. Ik heb het recept intussen vijf keer gemaakt, en het resultaat is altijd hetzelfde: iedereen wil het laatste kruimeltje.
Dit is een cake voor wie geen bakwonder is, of voor wie hem – net als ik – met de kinderen wilt maken. Het recept is rechttoe rechtaan, en vergt weinig vaardigheden. Ik zet hieronder alvast enkele tips om het bakken van deze frambozencake tot een goed einde te brengen:
- Zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Dat wilt zeggen dat je boter, eieren en kefir een half uurtje vóór je aan de slag gaat uit de koelkast neemt. Als de boter te koud is, kan je hem nooit mooi romig kloppen. En als je er vervolgens koude eieren en zuivel bij doet, gaat het alsnog mis. Kom niet in de verleiding om de boter even in de microgolf te zetten, want dan wordt die té vloeibaar en zal je cake geen luchtig kruim krijgen. Geloof me, ik spreek uit ervaring.
- Weeg de ingrediënten goed af. Een gram meer of minder zal in dit recept het verschil niet maken, maar het is ook niet de bedoeling dat er overal wat meer of wat minder toegevoegd wordt.
- Klop boter en suiker romig. Laat de mixer zolang draaien tot je een dik mengsel krijgt dat al wat lucht heeft opgenomen en iets bleker geworden is van kleur. Je cake zal een mooiere textuur krijgen.
- Gebruik fijne kristalsuiker, alweer ten behoeve van de textuur. Hoe fijner de korrel, hoe fijner de cake. Ik heb hem ook wel eens met ruwe rietsuiker gemaakt, en hoewel het resultaat ook zeker niet slecht was, is extra fijne griessuiker toch aan te raden.
- Voeg de eieren één voor één toe. Wacht tot 1 ei is opgenomen voor je het tweede toevoegt. Dit voorkomt dat je beslag gaat schiften. Gebeurt dat toch, voeg dan gewoon een lepeltje bloem toe. Normaalgezien zal het deeg dan weer binden.
- Leer je oven kennen. De ene oven is de andere niet, en de temperatuur die op het display aangegeven is, is niet altijd even accuraat. Neem de cake dus niet zonder meer uit de oven na 40 minuten, maar steek er eerst een prikker in. Komt die er schoon uit (er mag hoogstens wat sap van de frambozen aan kleven), dan is de cake gaar. Zo niet: schuif hem nog wat langer in de oven en herhaal de prikker-test. Open je oven ook niet voor het eerste half uur baktijd: anders kan de cake inzakken.
- Dek de cake eventueel af met aluminiumfolie als hij te bruin wordt. Mocht je merken dat de bovenzijde van de cake te bruin wordt, maar de binnenzijde is toch nog niet gaar (na de prikker-test zoals hierboven beschreven), dek hem dan losjes af met aluminiumfolie en schuif terug in de oven. Zo kan hij rustig verder garen zonder dat de bovenkant verbrandt. Als dit gebeurt, wilt dat trouwens zeggen dat de temperatuur van de oven te hoog is. Zet hem de volgende keer dus 10 graden lager.
Met bovenstaande tips kan het eigenlijk niet mislukken. Ga dus aan de slag en bak deze frambozencake met hazelnoten. Je zal smullen!
In samenwerking met Campina.
Frambozencake met hazelnoten
Equipment
- rechthoekige bakvorm van 20 op 30 cm
Ingrediënten
- 125 g roomboter op kamertemperatuur
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 theelepel vanille-extract of vanillepasta
- 1 biologische citroen alleen de zeste
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 200 g kefir op kamertemperatuur (of gebruik plattekaas)
- 250 g zelfrijzende bloem
- 150 g hazelnoten gemalen
- 250 g frambozen vers of diepvries
- 25 g amandelschilfers
Instructies
- Klop boter, suiker, vanille-extract en citroenrasp samen romig met een mixer.
- Voeg de eieren één voor één toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen door het beslag.
- Klopt er nu ook de kefir door.
- Meng bloem en gemalen hazelnoten en roer lepel voor lepel door het beslag.
- Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
- Verdeel er de frambozen over en druk lichtjes in het beslag.
- Strooi er de amandelschilfers over.
- Bak de cake in 40 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Serveer de frambozencake met hazelnoten.
Notities
- Zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Dat wilt zeggen dat je boter, eieren en kefir een half uurtje vóór je aan de slag gaat uit de koelkast neemt. Als de boter te koud is, kan je hem nooit mooi romig kloppen. En als je er vervolgens koude eieren en zuivel bij doet, gaat het alsnog mis. Kom niet in de verleiding om de boter even in de microgolf te zetten, want dan wordt die té vloeibaar en zal je cake geen luchtig kruim krijgen. Geloof me, ik spreek uit ervaring.
- Weeg de ingrediënten goed af. Een gram meer of minder zal in dit recept het verschil niet maken, maar het is ook niet de bedoeling dat er overal wat meer of wat minder toegevoegd wordt.
- Klop boter en suiker romig. Laat de mixer zolang draaien tot je een dik mengsel krijgt dat al wat lucht heeft opgenomen en iets bleker geworden is van kleur. Je cake zal een mooiere textuur krijgen.
- Gebruik fijne kristalsuiker, alweer ten behoeve van de textuur. Hoe fijner de korrel, hoe fijner de cake. Ik heb hem ook wel eens met ruwe rietsuiker gemaakt, en hoewel het resultaat ook zeker niet slecht was, is extra fijne griessuiker toch aan te raden.
- Voeg de eieren één voor één toe. Wacht tot 1 ei is opgenomen voor je het tweede toevoegt. Dit voorkomt dat je beslag gaat schiften. Gebeurt dat toch, voeg dan gewoon een lepeltje bloem toe. Normaalgezien zal het deeg dan weer binden.
- Leer je oven kennen. De ene oven is de andere niet, en de temperatuur die op het display aangegeven is, is niet altijd even accuraat. Neem de cake dus niet zonder meer uit de oven na 40 minuten, maar steek er eerst een prikker in. Komt die er schoon uit (er mag hoogstens wat sap van de frambozen aan kleven), dan is de cake gaar. Zo niet: schuif hem nog wat langer in de oven en herhaal de prikker-test. Open je oven ook niet voor het eerste half uur baktijd: anders kan de cake inzakken.
- Dek de cake eventueel af met aluminiumfolie als hij te bruin wordt. Mocht je merken dat de bovenzijde van de cake te bruin wordt, maar de binnenzijde is toch nog niet gaar (na de prikker-test zoals hierboven beschreven), dek hem dan losjes af met aluminiumfolie en schuif terug in de oven. Zo kan hij rustig verder garen zonder dat de bovenkant verbrandt. Als dit gebeurt, wilt dat trouwens zeggen dat de temperatuur van de oven te hoog is. Zet hem de volgende keer dus 10 graden lager.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Gekaramelliseerde zalm met zomersalade
3 jaar geleden: Snelle snickers ijstaart
4 jaar geleden: Passievruchtentaartjes met chocoladedeeg
5 jaar geleden: Dorade met zuiderse aardappelsalade
6 jaar geleden: Rijstovenschotel met courgette
Verse frambozen uit de tuin dan moet je die lekkere cake proberen. Dank voor het super recept.
Graag gedaan, laat het smaken!
Oeh lijkt me echt heerlijk!
Dank je wel! ☺️