De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za’atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te doen: ik kan je verzékeren dat dit lekker is!
In tegenstelling tot de eenvoudige bereidingswijze zijn de smaken allesbehalve alledaags. Ik kies hier voor specerijen uit het Midden-Oosten om van dit makkelijke recept toch iets bijzonder te maken. De kip wordt gekruid met za’atar. Dat is een kruidenmengsel dat bestaat uit een wilde oregano, sesamzaad en sumak. Je vindt het kant-en-klaar in de supermarkt. Ik serveer er nog een frisse yoghurtsaus met tahin en citroensap bij.
Het is verrassend hoe anders de smaken van typisch Belgische ingrediënten zijn als je alternatieve kruiden gebruikt. Kip, wortels, venkel en aardappels krijgen zo meteen een werelds aroma mee. Een beetje vakantie in eigen keuken dus!
Hoe maak je deze kip met za’atar en geroosterde groenten?
We beginnen met de groenten. Snijd ze in stukken en meng met olie, tijm, peper en zout. Ik kies hier voor olijfolie gearomatiseerd met knoflook: die geeft wat extra smaak. Het hoeft niet, maar zo’n flesje lookolie is zeker een meerwaarde voor je voorraadkast. Rooster de groenten nu alvast een kwartiertje terwijl je de kip klaarmaakt.
Maak hiervoor een specerijenmengsel van za’atar, komijn, koriander, paprika, pul biber (=Turkse chilivlokken) en zout. Wrijf de de kip hiermee in. Leg ze tussen de groenten en schuif het geheel nog een 40-tal minuutjes in de oven.
Maak nog een snelle yoghurtsaus door Griekse yoghurt los te roeren met tahin (=sesampasta) en citroensap. Garneer de ovenschotel met granaatappelpitten, munt en sesamzaad, en serveer.
Mocht je je afvragen waar je de specialere ingrediënten moet kopen, dan kan ik je geruststellen: de meeste grote supermarkten hebben ze in hun assortiment. Ik heb ze in elk geval zelf al gekocht bij Delhaize en Albert Heijn. De granaatappel is geen verplichting, maar geeft wel een aangename beet en zoete smaak mee aan deze ovenschotel.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze kip met za’atar en geroosterde groenten geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Kip met za’atar en geroosterde groenten
Equipment
- bakplaat of ovenschotel
- Oven
Ingrediënten
Voor de groenten
- 700 g wortels schoongemaakt & geschild
- 1 venkel schoongemaakt
- 1 rode ui schoongemaakt en gepeld
- 400 g krieltjes gewassen
- 4 eetlepels lookolie
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- peper en zout
Voor de kip
- 1 theelepel za'atar
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1/8 theelepel pul biber of chilivlokken
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 6 bovenbouten van kip
Voor de yoghurtsaus
- 250 ml Griekse yoghurt
- 1 eetlepel tahin
- 1/2 citroen alleen het sap
- 1/4 theelepel fijn zeezout
Voor de afwerking
- 100 g granaatappelpitjes
- 6-tal takjes munt alleen de blaadjes, gehakt
- 1 eetlepel sesamzaad
Instructies
Voor de groenten
- Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
- Snijd de wortels in de lengte in 4 en snijd dan in stukjes van +/- 3 cm lang.
- Snijd de venkel in 4, verwijder de harde kern en snijd in repen.
- Snijd de rode ui in 8 partjes.
- Halveer de krieltjes.
- Schep de groenten om met lookolie, tijm, peper en zout en rooster 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Voor de kip
- Meng alle specerijen en wrijf er de kip rondom mee in.
- Leg tussen de groenten en rooster in nog eens 40 minuten gaar in de oven.
Voor de yoghurtsaus
- Roer de yoghurt los met tahin, citroensap en zout.
Voor de afwerking
- Strooi granaatappelpitten, munt en sesamzaad over de ovenschotel.
- Serveer met de yoghurtsaus.
Veel gestelde vragen
Za’atar is een kruidenmengeling op basis van wilde oregano, sumak en sesamzaad.
Za’atar vind je kant-en-klaar bij Delhaize en Albert Heijn, en in Midden-Oosterse winkels.
Tahin (of tahini) is sesampasta. De pasta ontstaat door sesamzaad lang te malen tot de olie vrijkomt.
Je vindt tahin bij Delhaize, Albert Heijn, Carrefour en Midden-Oosterse winkels. Ook heel wat bio-winkels hebben tahin in hun rekken staan.
Alle harde groenten doen het hier goed. Knolselder, pastinaak, rapen, … kunnen ook.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Salade met asperges, ham en parmezaankrokant
5 jaar geleden: Tien verrassende recepten met gehaktballetjes
6 jaar geleden: Appel-karamelrepen
7 jaar geleden: Chocolade-hazelnootrol
8 jaar geleden: Asperges met eitjes uit de oven en grijze garnalen
Overheerlijk!
Dat doet mij plezier! Bedankt voor je reactie Caroline!