Turks getinte ovenschotel met pasta, gehakt en courgette

27 april 2014 | Courgettefestijn, Een lepeltje lekkers, Home thema, Ovenschotels, Recepten

Op de valreep nog de foodblogswap van deze maand! Ik kreeg dit keer de blog van Katrin toegewezen: katrinsfavorieterecepten.blogspot.be. Katrin neemt voor het eerst deel aan de Foodblogswap, maar dat zou je niet zeggen als je haar blog “doorbladert”: ze heeft heel wat recepten uitgeprobeerd en gepubliceerd. Het leuke is dat ze zich toespitst op de wereldkeuken, waardoor je uit alle hoeken van de wereld wel iets terug kan vinden.

Ik heb niet zo heel lang getwijfeld deze keer, want toen ik deze ovenschotel voorbij zag komen, was ik meteen verkocht! Ik hou van de arabische keuken, en in mijn diepvries zat nog een pakje kippengehakt te smeken om opgegeten te worden.

Ik heb gezocht naar de ziti (buisvormige pasta als macaroni), maar niet gevonden, en dus heb ik mini penne van Barilla gebruikt. Ik heb de aubergine vervangen door courgette, en heb wat extra smaakmakers als baharat, koriander, sumak en rode wijn gebruikt. Voor de rest heb ik het recept vrij goed gevolgd, en ik moet zeggen, het resultaat was zeer lekker! Ik heb meteen een tweede portie van de saus ingevroren om op een drukke dag toch nog eens te kunnen genieten van dit heerlijke gerecht.

Wat heb je nodig? 

300 g pasta (ziti, bucatini of penne)
250 g kippengehakt
5 tomaten, ontveld en in grove stukken
2 courgettes, zaadjes verwijderd, in hapklare stukjes
2 uien, fijngesneden
2 teentjes look, geperst
100 g amandelen, grof gehakt, of amandelschilfers
1 laurierblad
tijm
een arabisch getint kruidenmengsel: komijn, koriander, baharat (of ras-el-hanout), sumak
een glas rode wijn
1 ei
250 g Griekse yoghurt
1 bol mozarella, in schijfjes gesneden.
olijfolie
boter
peper en zout

Hoe ga je tewerk? 

Kook de pasta volgens de aanwijzigingen op de verpakking.

Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan.
Voeg na enkele minuten de look en het kruidenmengsel toe.
Fruit tot de ui en look glazig is maar niet gekleurd.


Voeg er het gehakt aan toe en bak rul.
Laat het gehakt een korstje krijgen.


Voeg er de courgette, tijm en laurier aan toe en stoof even mee.


Blus met rode wijn.
Als het meeste vocht verdampt is, voeg je de tomaten toe.
Laat inkoken tot een dikke saus.
Kruid bij met peper en zout en roer er de amandelen door.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Klop het ei los en meng met de Griekse yoghurt.
Kruid bij met peper en zout.

Vet een grote ovenschaal in met een beetje boter of olijfolie.
Bedek de bodem met de helft van de pasta.


Schep er de helft van de saus op.
Bedek met de rest van de pasta en schep er de overige saus over.


Werk af met het ei-yoghurtmengsel en bedek met de schijfjes mozzarella.

Bak 20 tot 25 minuten in de oven tot de mozarella gesmolten is.

 

 

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 11 en 14 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.723 andere abonnees

Nog enkele ovenschotels

Chili ovenschotel met cheddar

Chili ovenschotel met cheddar

De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: 's ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het 's avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

De zon op mijn snoet... Meer heb ik niet nodig om een uurtje te ontspannen. De tuinkussens zijn weer van de zolder gehaald, een potje druifhyacinten siert de tafel op ons balkon en Rupert, onze kat, ligt uren aan de omheining naar de vogels te turen. De lente hangt in...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest