Dinsdagen zijn niet meteen de meest happy dagen van de week. Het nieuwe van de maandag is er alweer af, en het reikhalzend uitkijken naar het weekend van de donder- en vrijdagen lijkt nog zo ver weg. En dan heb je maar één ding nodig om ’s avonds iedereen aan te sterken om er de rest van de week tegenaan te gaan: troosteten!
De Engelsen noemen het “comfort food” en het dekt misschien nog iets beter de lading dan het Vlaamse alternatief. Comfort is ook warmte, gezelligheid, gemak, rust, no-nonsens. En dat is net wat deze citroenkip met kruidige rijst is.
Het recept komt van één van de iconen in foodbloggersland Katie Quinn Davis, die haar blog What Katie Ate intussen aangevuld heeft met twee kookboeken. Ik ben de trotse bezitter van het eerste, en ik hoop dat het tweede, “What Katie Ate at the weekend” snel in het Nederlands vertaald wordt, want ik kan niet wachten om het in huis te halen. Het eerste volume is immers zo’n voltreffer dan nummer 2 dat nog meer moet zijn.
Ik heb wat geëxperimenteerd met de marinade van dit recept, maar ik moet mijn meerdere erkennen: de oorspronkelijke versie was telkens lekkerder, meer gebalanceerd en toch genoeg “troostend”. De kruidige rijst hóef je er niet bij te maken, maar zorgt voor een frisheid die het gerecht wel kan gebruiken.
Wat ik je nog kan aanraden, is de kip niet te klein te snijden. Aangezien het geheel redelijk lang in de oven moet om de lekkere, geglaceerde finish te krijgen, riskeer je te eindigen met droge stukjes. Check dus snel genoeg, en haal ze er liever wat te snel, dan net te laat, uit.
Bron: “Wat Katie eet” van Katie Quinn Davis
Wat heb je nodig?
75 g tarwebloem
1 el pimenton (gerookt paprikapoeder, ev. te vervangen door gewone paprika)
zout en peper
2 kipfilets (400 g in totaal), in niet te kleine hapklare stukjes
50 g boter, gesmolten
1 groene chilipeper, in fijne ringetjes
Voor de citroenmarinade
80 ml sojasaus
180 ml citroensap
80 ml olijfolie
40 ml balsamico-azijn
1 kl mosterd
rasp van 1 citroen
1 teentje look, geperst
zout en peper
Voor de kruidige rijst
1 el olijfolie
1 ui, gehakt
400 g basmatirijst
2 pijpajuintjes, in ringetjes
zout en peper
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng alle ingrediënten voor de marinade en zet in de koelkast tot gebruik.
Meng bloem, pimentón, peper en zout in een diep bord.
Wentel er de stukjes kip door, klop er de overtollige bloem af en leg in een braadslede.Bestrijk royaal met gesmolten boter.
Bak 30 minuten in de oven.
Keer de stukjes om en giet er de marinade over.
Bak nog eens 30 minuten.
Maak intussen de rijst.
Verhit de olijfolie in een grote kom.
Fruit er de ui enkele minuten in aan tot glazig.
Doe de rijst erbij, roer om zodat alle korrels bedekt zijn met olie en bak even aan.
Giet er kokend water bij tot de rijst 2 cm onderstaat.
Zet het vuur heel laag, leg een deksel op de pan en laat 10 minuten garen zonder te roeren.
Zet het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten afgedekt rusten.
Roer los met een vork, meng er de pijpajuin door en kruid flink met peper en zout.
Verdeel de rijst over de borden en leg er de kipstukjes in bij.
Werk af met wat ringetjes groene chili.
Serveer de citroenkip met kruidige rijst.
0 reacties