Nu de vakantie definitief achter ons ligt, de school weer gestart is en ikzelf tot over mijn oren in het werk zit, raakt het koken al eens op de achtergrond. We behelpen ons met ingevroren ovenschotels, ingrediënten uit de voorraadkast en snel-klaar gerechten. Minder smaakvol is ons avondmaal daardoor niet… Lekker eten staat voor mij gelijk aan “met liefde gemaakt”, maar dat hoeft niet te betekenen dat je daarvoor uren in de keuken moet staan met een aanrecht vol exotische producten.

Kabeljauw met tomaat en venkel in één pan / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Dit recept voor kabeljauw met tomaat en venkel is daarvan het lichtend voorbeeld: je hebt, naast olie en specerijen, slechts vijf (5!) ingrediënten nodig, je moet er niet bij nadenken en alles gaat in één en dezelfde pan. Weinig afwas, weinig boodschappen, weinig inspanning: de heilige drievuldigheid voor drukke weekavonden.

Kabeljauw met Honingtomaat en venkel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Als je kwaliteitsproducten gebruikt, heb je ook niet veel nodig om een smaakvolle maaltijd te bereiden. De Honingtomaten van Looye zijn daarvoor perfect. Dat zijn kerstomaten aan de rank, met een honingzoete smaak en stevige beet. Ze worden gekweekt in Nederland en geselecteerd op basis van uitzicht, smaak en textuur. Slechts de allerbeste vruchten krijgen uiteindelijk het label Honingtomaten mee. Het zijn dus echte smaakbommetjes. Ze zijn verkrijgbaar bij Delhaize, Carrefour en de lokale groenteboer.

Ik zet alle stappen van dit eenvoudige recept alvast op een rijtje.

Venkel fijnsnijden en mengen met tijm_liggend / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Venkel en krieltjes roosteren. Ik begin met de harde groenten, die hebben het meeste oventijd nodig. Om de venkel schoon te maken, snijd je er eerst de stengels af. Verdeel hem in kwarten, en snijd er de harde kern uit. De kwarten kan je nu in repen snijden. De krieltjes snijd je ongeschild in 4.
Honingtomaten, venkel, krieltjes_liggend / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Groenten roosteren. Verdeel venkel en krieltjes over een bakplaat of ovenschotel, doe er de tijmblaadjes bij en besprenkel met lookolie. Je kan uiteraard ook een neutrale olijfolie gebruiken, maar de lookolie geeft meteen extra smaak, zonder dat je effectief teentjes moet staan pellen. Citroenolie doet het in dit recept ook goed. Kruid royaal met peper en zout en schuif in de voorverwarmde oven.
Kabeljauw en Honingtomaten op venkel leggen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Honingtomaten en vis toevoegen. Check na 25 minuten of de krieltjes en venkel gaar zijn: als een aardappelmesje er vlot doorgaat, zit je goed. Halveer nu de Honingtomaten en verdeel ze over het venkelmengsel. Snijd de kabeljauw in stukken en leg tussen de groenten. Besprenkel met olie, kruid bij, en bak 10 minuten.
Kabeljauw met tomaat en venkel_closeup / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Afwerken met venkelgroen. Haal de ovenschotel uit de oven en garneer met venkelgroen. Verdeel de kabeljauw met tomaat en venkel over de borden.
Kabeljauw met tomaat en venkel op bord / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Dat is het al! Meer werk is er niet aan. Vijf ingrediënten en één pan: dat klinkt toch als muziek in de oren?

In samenwerking met Looye Kwekers.
Disclaimer: Ik ga enkel samenwerkingen aan met merken waar ik achter sta, en die ik zelf ook koop. Deze blogpost bevat enkel en alleen mijn eigen mening en is volledig mijn eigen werk.

Kabeljauw met tomaat en venkel in één pan / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Kabeljauw met tomaat en venkel in één pan

Voor deze kabeljauw met tomaat en venkel heb je slechts 5 ingrediënten en 1 pan nodig. Een snel en makkelijk recept voor een drukke dag!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, Visgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 4 middelgrote venkelknollen gewassen
  • 1/2 bosje tijm alleen de blaadjes
  • 12 krieltjes gewassen
  • 3 el lookolie
  • peper en zout
  • 350 g kerstomaten aan een rank
  • 700 g kabeljauwhaasje

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
  • Maak de venkel schoon en houdt het venkelgroen apart.
  • Verwijder de harde kern en snijd in dunne repen.
  • Snijd de krieltjes in kwarten.
  • Schep venkel en krieltjes in een ovenschaal of op een bakplaat om met tijmblaadjes en lookolie. Kruid royaal met peper en zout.
  • Schuif in de oven en bak in 25 minuten gaar.
  • Halveer de kerstomaten en snijd de kabeljauw in stukken van +/- 10 cm.
  • Verdeel over het venkelmengsel, kruid bij met peper en zout en sprenkel er nog een beetje olie over.
  • Bak nog eens 10 minuten in de oven tot de vis gaar is.
  • Neem uit de oven en werk af met het venkelgroen.
  • Verdeel over 4 borden en lepel er wat van het kookvocht uit de ovenschaal over.
  • Serveer de kabeljauw met tomaat en venkel.
Trefwoord aardappel, eenpansgerecht, kabeljauw, krieltjes, ovenschotel, schelvis, tomaat, venkel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Plaatkoek met pruimen en crumble
3 jaar geleden: Taris olijfolie: de zon op je bord
4 jaar geleden: Mosselen in rode curry met kokossambal
5 jaar geleden: Omgekeerde pruimentaart
6 jaar geleden: Supersnelle pizza’s die je niet meer zal kunnen missen

  • Plaatkoek met pruimen en crumble / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Olijfbomen Taris olijfolie / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Mosselen in rode curry / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Omgekeerde pruimentaart
    • Pin
    • Pin

Nog enkele eenpansgerechten

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest