Nu de vakantie definitief achter ons ligt, de school weer gestart is en ikzelf tot over mijn oren in het werk zit, raakt het koken al eens op de achtergrond. We behelpen ons met ingevroren ovenschotels, ingrediënten uit de voorraadkast en snel-klaar gerechten. Minder smaakvol is ons avondmaal daardoor niet… Lekker eten staat voor mij gelijk aan “met liefde gemaakt”, maar dat hoeft niet te betekenen dat je daarvoor uren in de keuken moet staan met een aanrecht vol exotische producten.
Dit recept voor kabeljauw met tomaat en venkel is daarvan het lichtend voorbeeld: je hebt, naast olie en specerijen, slechts vijf (5!) ingrediënten nodig, je moet er niet bij nadenken en alles gaat in één en dezelfde pan. Weinig afwas, weinig boodschappen, weinig inspanning: de heilige drievuldigheid voor drukke weekavonden.
Als je kwaliteitsproducten gebruikt, heb je ook niet veel nodig om een smaakvolle maaltijd te bereiden. De Honingtomaten van Looye zijn daarvoor perfect. Dat zijn kerstomaten aan de rank, met een honingzoete smaak en stevige beet. Ze worden gekweekt in Nederland en geselecteerd op basis van uitzicht, smaak en textuur. Slechts de allerbeste vruchten krijgen uiteindelijk het label Honingtomaten mee. Het zijn dus echte smaakbommetjes. Ze zijn verkrijgbaar bij Delhaize, Carrefour en de lokale groenteboer.
Ik zet alle stappen van dit eenvoudige recept alvast op een rijtje.
- Venkel en krieltjes roosteren. Ik begin met de harde groenten, die hebben het meeste oventijd nodig. Om de venkel schoon te maken, snijd je er eerst de stengels af. Verdeel hem in kwarten, en snijd er de harde kern uit. De kwarten kan je nu in repen snijden. De krieltjes snijd je ongeschild in 4.
- Groenten roosteren. Verdeel venkel en krieltjes over een bakplaat of ovenschotel, doe er de tijmblaadjes bij en besprenkel met lookolie. Je kan uiteraard ook een neutrale olijfolie gebruiken, maar de lookolie geeft meteen extra smaak, zonder dat je effectief teentjes moet staan pellen. Citroenolie doet het in dit recept ook goed. Kruid royaal met peper en zout en schuif in de voorverwarmde oven.
- Honingtomaten en vis toevoegen. Check na 25 minuten of de krieltjes en venkel gaar zijn: als een aardappelmesje er vlot doorgaat, zit je goed. Halveer nu de Honingtomaten en verdeel ze over het venkelmengsel. Snijd de kabeljauw in stukken en leg tussen de groenten. Besprenkel met olie, kruid bij, en bak 10 minuten.
- Afwerken met venkelgroen. Haal de ovenschotel uit de oven en garneer met venkelgroen. Verdeel de kabeljauw met tomaat en venkel over de borden.
Dat is het al! Meer werk is er niet aan. Vijf ingrediënten en één pan: dat klinkt toch als muziek in de oren?
In samenwerking met Looye Kwekers.
Disclaimer: Ik ga enkel samenwerkingen aan met merken waar ik achter sta, en die ik zelf ook koop. Deze blogpost bevat enkel en alleen mijn eigen mening en is volledig mijn eigen werk.
Kabeljauw met tomaat en venkel in één pan
Equipment
- Oven
Ingrediënten
- 4 middelgrote venkelknollen gewassen
- 1/2 bosje tijm alleen de blaadjes
- 12 krieltjes gewassen
- 3 el lookolie
- peper en zout
- 350 g kerstomaten aan een rank
- 700 g kabeljauwhaasje
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
- Maak de venkel schoon en houdt het venkelgroen apart.
- Verwijder de harde kern en snijd in dunne repen.
- Snijd de krieltjes in kwarten.
- Schep venkel en krieltjes in een ovenschaal of op een bakplaat om met tijmblaadjes en lookolie. Kruid royaal met peper en zout.
- Schuif in de oven en bak in 25 minuten gaar.
- Halveer de kerstomaten en snijd de kabeljauw in stukken van +/- 10 cm.
- Verdeel over het venkelmengsel, kruid bij met peper en zout en sprenkel er nog een beetje olie over.
- Bak nog eens 10 minuten in de oven tot de vis gaar is.
- Neem uit de oven en werk af met het venkelgroen.
- Verdeel over 4 borden en lepel er wat van het kookvocht uit de ovenschaal over.
- Serveer de kabeljauw met tomaat en venkel.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Plaatkoek met pruimen en crumble
3 jaar geleden: Taris olijfolie: de zon op je bord
4 jaar geleden: Mosselen in rode curry met kokossambal
5 jaar geleden: Omgekeerde pruimentaart
6 jaar geleden: Supersnelle pizza’s die je niet meer zal kunnen missen
0 reacties