Fotografie: het is een van mijn nieuwe hobby’s. Ik probeer uit alle macht om mijn recepten er smakelijk te laten uitzien. Iedereen weet immers dat dat aanzet tot koken, tot zelf aan de slag gaan. Als ik mijn favoriete kooktijdschriften doorblader, valt het me meteen op hoeveel aandacht er besteed wordt aan vormgeving en fotografie. De gerechten zien er zo lekker uit, dat je meteen de keuken wilt induiken. En dat wil ik hier op mijn blog ook bereiken.
En zo reed ik op een vroege zaterdagochtend met medebloggers Jozefien en Myriam naar Utrecht. We zouden er een masterclass foodfotografie gaan volgen bij Marleen van Eten uit de volkstuin en Marianne van Homecooking dept. Ik volg beide dames al een hele tijd, en hun werk is gewoonweg prachtig. Nadat we op zoek gegaan waren naar onze eigen stijl, kregen we de opdracht om een reeks foto’s te nemen. De beelden werden dan nog nabewerkt in Lightroom, en het resultaat was – op zijn minst gezegd – verrassend:
Ik kan eigenlijk nog steeds niet geloven dat ik deze foto’s gemaakt heb! Ze zien er zo professioneel uit, dat ze wel uit één of ander blinkend internationaal tijdschrift lijken te komen. Ongelooflijk wat je toch kan als je tijd en ruimte krijgt om te experimenteren…
Hier op de blog zou ik dan ook graag naar deze stijl evolueren. Al is er nog heel wat werk aan de winkel… Deze mosselen in rode curry zijn daar het levende bewijs van. Niet scherp genoeg, te druk, overbelicht en misschien ook wat te gekunsteld: dat was mijn evaluatie toen ik ze op mijn computer bekeek. Maar één ding kan ik je alvast verzekeren: ze zijn lékker! Met de Thaise smaakmakers in de saus en de kokossambal die erbij geserveerd wordt, waan je je meteen op een tropisch eiland. En dat in slechts een half uurtje kooktijd… Perfect voor na een drukke werkdag.
Bron: The new easy van Donna Hay
Mosselen in rode curry met kokossambal
Equipment
- grote kookpot
Ingrediënten
- arachideolie
- 2 eetlepels rode currypasta
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel vissaus
- 2 kg mosselen gespoeld en baarden verwijderd
- 1/2 bos koriander alleen de blaadjes
- limoen in partjes
Voor de kokossambal
- 40 g geraspte kokos
- 1 theelepel vissaus
- 1/2 bos koriander fijngehakt
- 1 chilipeper
- 1 limoen alleen de zeste
Instructies
Maak eerst de kokossambal.
- Meng alle ingrediënten met 1 eetlepel van de kokosmelk.
- Zet apart tot gebruik.
Voor de mosselen
- Verhit een scheutje arachideolie in een grote kookpot.
- Bak er de currypasta in aan tot deze zich helemaal mengt met de olie en begint te geuren.
- Blus met de rest van de kokosmelk en vissaus en breng aan de kook.
- Voeg de mosselen toe, zet het deksel op de pan en laat enkele minuten stomen.
- Schud op en laat nog een minuutje verder garen.
- Check of de mosselen open zijn. Zo niet, kan je ze nog wat langer laten garen.
- Neem van het vuur en verdeel er de korianderblaadjes over.
- Serveer de mosselen in rode curry met limoenpartjes en kokossambal.
Die laatste foto is toch een mooie foto ? Ik dacht dat ik altijd té kritisch voor mezelf was maar er zijn er blijkbaar zo nog ;-).
Tja, ik ben er toch niet helemaal tevreden over. Té streng voor mijzelf, inderdaad! 😉
Ja, prachtig, dat zou ik ook graag leren! Hmm, ik heb zin in mosselen nu, misschien moeten we maar snel een weekendje België plannen!
Toch een prachtige foto , hoor , Annelies ! Mag idd iets scherper , maar zeker niet te druk , ik vind het gewoon perfect zo 😉 . En jou kennende zal het zeker heerlijk smaken! Lijkt me leuk , zo’n workshop 🙂
Bedankt Heidi! <3
Niet zo streng zijn voor jezelf! De foto’s zien er supermooi uit… ?
Merci! Maar ja, je kent mij hé! 😉
je laatste foto mag er wezen hoor van je recept!
het moeilijkste vind ik altijd iets maken en dan de tijd hebben om het te fotograferen….
leuk receptje trouwens