Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop of er een toef slagroom op te spuiten. Ook leuk voor moederdag!
Ik maakte het beslag met de nieuwe haverdrank van Campina. Ik moet zeggen dat ik als grootgebruiker van klassieke zuivel een beetje sceptisch was. Ik had in het verleden wel al eens sojaroom geprobeerd maar was geen fan. Met een bang hartje schonk ik mijzelf een glas uit, en het moet gezegd: de haverdrank is best lekker. Anders dan gewone melk, dat wel, maar dat had ik ook wel verwacht. Ik denk dat havermelk sowieso een goed “instapmodel” is voor als je niet gewend bent plantaardige zuivel te gebruiken: de smaak is erg zacht en veelzijdig.
Deze keer heb ik er dus havermoutpannenkoeken mee gebakken. Ik voeg wat citroenzeste en vanille toe, en roer op het einde bosbessen door het beslag. Dat zorgt voor een fruitige explosie in de mond: heel verrassend en fris. Afwerken doe ik met aardbeien, maar elk seizoensfruit zou hier goed bij passen. De volgende keer ga ik er rabarbercompote bij maken. Dus: wie durft het aan en gaat samen met mij op ontdekking in de wondere wereld van de havermelk? Ik ben alvast benieuwd naar jullie bevindingen!
Hoe bereid je deze havermoutpannenkoeken met bosbessen?
Eerst en vooral gaan we havermeel maken. Je kan dit natuurlijk zo kopen in de winkel, maar zelf heb ik dat niet standaard in huis. Havermout daarentegen staat altijd in mijn voorraadkast. Als je het fijnmaalt in de keukenrobot of blender heb je meteen meel. Doe er nu haverdrank, eidooiers, bakpoeder, zout en vanille bij. Rasp er ook de zeste van 1 citroen bij. Zet de machine terug aan en mix tot je een dik beslag bekomt. Laat dit een kwartiertje rusten om de binding te bevorderen.
Klop intussen de eiwitten stijf met een snuifje zout en spatel ze door het beslag. Voeg er ook de bosbessen aan toe. Het beslag is nu klaar om te bakken.
Zelf bak ik mijn pannenkoekjes altijd op een tepanyaki-plaat: lekker efficiënt omdat je er meteen 6 tezamen kan bakken. Maar in een gewone pan met antikleeflaag kan natuurlijk ook. Zet het vuur niet te hoog en probeer wat geduld te oefenen: de havermoutpannenkoeken zijn vrij dik en hebben dus wel wat tijd nodig om volledig uit te bakken. Als de onderzijde een goudbruin korstje heeft, draai je ze om. Laat nu verder bakken tot ook deze kant goudbruin is, en de pannenkoeken gaar zijn. Als je er even op duwt, moeten ze goed terugveren.
Tips voor het bereiden van deze havermoutpannenkoeken met bosbessen
- Maal de havermout goed fijn. Anders krijg je straks geen mooi glad beslag. Zelf gebruik ik meestal de blender, omdat je die nadien ook meteen kan gebruiken voor het beslag. In een foodprocessor kan uiteraard ook. Geen van deze keukentoestellen in huis? Koop dan kant-en-klaar havermeel in de supermarkt.
- Laat het beslag rusten. Nadat je alles gemengd hebt in de blender (of met de staafmixer), laat je het beslag best even rusten. De havermout heeft dan wat meer tijd om het vocht op te nemen, waardoor het beslag een betere binding krijgt.
- Bak de havermoutpannenkoeken op middelmatig vuur. Zet het vuur niet te hoog: anders is de buitenkant al bruin voor de binnenzijde gaar is. Zet het vuur eerder op medium, en geef de pannenkoeken de tijd om goed te bakken. Als ze goed terugveren als je er even op duwt met je vinger, zijn ze gaar.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze havermoutpannenkoeken met bosbessen geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Havermoutpannenkoeken met bosbessen
Equipment
- blender
- mixer met garde
- Pan of tepanyakiplaat
Ingrediënten
- 200 g havermout
- 300 ml haverdrank
- 2 eieren dooiers en eiwit gescheiden
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/4 theelepel fijn zeezout + extra voor de eiwitten
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 citroen zeste fijngeraspt
- 250 g bosbessen
- arachideolie
Voor de afwerking
- vers seizoensfruit
- poedersuiker
- munt of basilicum, optioneel
Instructies
- Maal de havermout fijn in de blender.
- Voeg haverdrank, eidooiers, bakpoeder, zout, vanille-extract en citroenzeste toe en mix glad.
- Laat het beslag minstens 15 minuten rusten.
- Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout.
- Spatel door het beslag.
- Roer er ook de bosbessen door.
- Verhit een pan met antikleeflaag of tepanyakiplaat op middelmatig vuur. Kwast licht in met arachideolie.
- Schep er telkens wat beslag op (dit gaat het gemakkelijkste met een ijsschep) en laat zacht garen tot de onderzijde goudbruin in.
- Draai de pannenkoekjes om en laat ook de andere zijde garen.
- Herhaal tot al het beslag is opgebruikt.
- Serveer de havermoutpannenkoeken met vers fruit, poedersuiker en eventueel wat munt of basilicum.
Notities
- Maal de havermout goed fijn. Anders krijg je straks geen mooi glad beslag. Zelf gebruik ik meestal de blender, omdat je die nadien ook meteen kan gebruiken voor het beslag. In een foodprocessor kan uiteraard ook. Geen van deze keukentoestellen in huis? Koop dan kant-en-klaar havermeel in de supermarkt.
- Laat het beslag rusten. Nadat je alles gemengd hebt in de blender (of met de staafmixer), laat je het beslag best even rusten. De havermout heeft dan wat meer tijd om het vocht op te nemen, waardoor het beslag een betere binding krijgt.
- Bak de havermoutpannenkoeken op middelmatig vuur. Zet het vuur niet te hoog: anders is de buitenkant al bruin voor de binnenzijde gaar is. Zet het vuur eerder op medium, en geef de pannenkoeken de tijd om goed te bakken. Als ze goed terugveren als je er even op duwt met je vinger, zijn ze gaar.
Veel gestelde vragen
Dat is zeker mogelijk. Maar ik zou je toch aanraden om ook deze haverdrank een kans te geven: het resultaat is echt goed, en wat variatie in ons eetpatroon is nog goed voor moeder natuur ook!
Dat is zeker een mogelijkheid. Ook ander diepvriesfruit, zoals gemengde bosvruchten of frambozen, zal hier goed werken.
Als je de vanille en het fruit weglaat, is het beslag erg veelzijdig. Beleg bijvoorbeeld eens met gerookte zalm, komkommer en zure room: heerlijk!
Zeker. Warm ze op in de microgolfoven, of door ze nog een minuutje aan elke kant te bakken in de pan.
Ja hoor! Dat is zelfs heel gemakkelijk. Verpak ze eventueel per portie en leg ‘s avonds een portie in de koelkast. Tegen de ochtend zijn ze ontdooit en kan je ze zo eten, of even opwarmen zoals hierboven beschreven.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Ontbijttaartjes met verse kaas en fruit
2 jaar geleden: Asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta
3 jaar geleden: Panna cotta taart met aardbeien
4 jaar geleden: Plattekaastaart met aardbeien en limoen
5 jaar geleden: Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue
6 jaar geleden: Risotto met asperges en tuinkruiden
7 jaar geleden: Griekse rijstschotel met kip
8 jaar geleden: Varkensspiesjes met tzatziki en Griekse salade
9 jaar geleden: Eton mess
0 reacties