Ik herinner mij een lunch op een klif, boven een idyllische baai met azuurblauw water, met de rust van de hoogte maar de levendigheid die je alleen in zuiderse landen terugvindt. Het gezelschap was bont en uitbundig, er werd gelachen, gebabbeld, gedronken. Er werden herinneringen opgehaald en herinneringen gecreëerd. Er werden vriendschappen gesloten die de tand des tijds zouden doorstaan. En er werd gesmuld van zuiders lekkernijen als tarama, skordalia en dolmades. En een magnum toe… of in dit geval zelfs vóór. Een dag om nooit te vergeten.
Telkens als de zon ons Belgenlandje wat aangenamer maakt, duiken dit soort herinneringen weer op. Aan lang vervlogen tijden, aan geuren en smaken van verre landen en de anekdotes die eraan vasthangen. Het leuke is dat alles weer net zo levendig wordt als toen, wanneer je een zuiders-geïnspireerd gerecht op je (tuin)tafel zet. Alleen dát al is reden genoeg om deze varkensspiesjes met tzatziki te maken.
Oregano is dé smaakmaker van de Griekse keuken en mocht dus zeker niet ontbreken in dit gerecht. Ik gebruikte hem zowel in de marinade van het vlees, als in de bijhorende salade. Komijn is nog zo’n specerij die dikwijls terugkomt, en voor de finishing touch zorgt de frisse tzatziki. Een zalig gerecht voor een luie zomerse dag…
Inspiratie: Libelle Lekker april 2015
Wat heb je nodig?
400 g varkenshaas, in blokjes
sap van 1 citroen
4 eetlepels olijfolie
1 el oregano
1 kl gemalen komijn
1 teentje look, geperst
peper en zout
Voor de tzatziki
1/2 komkommer, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
200 g Griekse yoghurt
1 teentje look, geperst
3 takjes munt, blaadjes verwijderd en fijngehakt
enkele sprietjes bieslook, fijngehakt
peper en zout
Voor de salade
2 tomaten
1/2 komkommer, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
1 sjalot
3 el zwarte olijven
1 el olijfolie
1 el oregano
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Meng citroensap, olijfolie, oregano, komijn en look.
Doe er het vlees bij en roer om.
Laat minstens 2u marineren in de koelkast.
Maak intussen de tzatziki.
Rasp de komkommer grof.
Laat uitlekken in een zeef.
Meng met de yoghurt, look, munt en bieslook.
Kruid naar smaak met peper en zout.
Zet koel weg tot gebruik.
Maak de groenten schoon voor de salade.
Snijd de tomaten en komkommer grof.
Snijd de sjalot in dunne ringen.
Meng de tomaten met de komkommer, sjalot en olijven.
Roer er de olijfolie door.
Kruid met oregano, peper en zout.
Verhit een (grill)pan op hoog vuur.
Neem de varkensvleesblokjes uit de marinade.
Rijg aan satéstokjes en kruid met peper en zout.
Bak de varkensspiesjes goudbruin aan alle kanten. (je kan ze ook op de barbecue bakken)
Serveer de varkensspiesjes met tzatziki en salade.
Wij gingen vorige zomer op reis naar Griekenland en zijn sindsdien ook verliefd op de Griekse keuken. Ik ga dit dus met veel enthousiasme eens uitproberen 😉
Oh, dat lijkt me een lekker recept!! Laat de zomer maar beginnen!
Ola, dat ziet er heerlijk uit. Moet ik binnenkort klaarmaken op een heerlijke zomerse dag
Zeker eens proberen! Snel klaar en toch net een tikkeltje anders!