De zomervakantie loopt alweer op zijn laatste benen. Straks zijn de dagen opnieuw gevuld met boekentassen vullen, vroege ochtenden en rennen van hot naar her. Tot het zover is maken we volop gebruik van de zomeroogst uit mijn papa’s moestuin. De tomaten waren laat dit jaar, maar dat wil zeggen dat we er nog wel enkele weken van kunnen genieten. En de courgettes zijn zoals altijd overvloedig aanwezig. Deze hartige taartjes met courgette en tomaat doen de oogst alle eer aan.
Hoe maak je deze hartige taartjes met courgette en tomaat?
Starten doen we met de groenten. Ik snijd ze in plakjes en bestrooi ze aan beide zijden met zout. Dat onttrekt het vocht en zorgt ervoor dat de hartige taartjes straks niet te vochtig – en dus niet krokant – zijn. Ik heb de tomatenplakjes hier gehalveerd, omdat mijn tomaten vrij groot waren, maar als je kleine tomaten gebruikt is dat niet nodig.
Intussen maak je de kaasvulling. Daarvoor roer je plattekaas, cheddar, feta, rode pesto, look en basilicum door elkaar. Kruid royaal bij met zwarte peper van de molen en zet even aan de kant. Intussen verwarm je de oven voor, mét de bakplaat erin. Ook dat verzekert ons straks van een krokant taartje.
Nu gaan we verder met het deeg. Ik gebruik hier vierkante plakjes bladerdeeg uit de diepvries. Zorg dat ze goed ontdooid zijn. Leg ze op een snijplank bekleed met bakpapier en prik in met een vork. Bestrijk met losgeklopte eidooier en beleg met het kaasmengsel. Blijf wel een centimetertje van de rand, zo krijg je een mooi gebladerde korst. Op het kaasmengsel komen de uitgelekte groenten, en dan mogen de taartjes al in de oven. Na een 25-tal minuten zijn ze klaar. Garneer ze met wat verse kruiden en serveer.
Tips voor het maken van deze hartige taartjes met courgette en tomaat
- Laat de courgette en tomaat goed uitlekken. Niets zo teleurstellend als een slap taartje, nietwaar? Als je een krokante bodem wilt, is het belangrijk dat de groenten goed kunnen uitlekken. Dep ze nadien voorzichtig droog met extra keukenpapier, en ga verder met het recept. Als je tomaten gebruikt met erg veel pitjes. kan je overwegen deze te verwijderen. Gebruik liefst vleestomaten of coeur de boeufs.
- Zorg dat de plakjes courgette en tomaat ongeveer even groot zijn. De tomaten uit mijn papa’s moestuin zijn vrij groot, dus heb ik de plakjes gehalveerd. Als je van de oversized courgettes van eigen kweek gebruikt, kan het nodig zijn die plakjes ook te halveren. Ik had hier een vrij bescheiden exemplaar.
- Verwarm de oven voor met de bakplaat er al in. Dit is een trucje dat ik heb opgestoken uit een pizzarecept van Jamie Oliver. Het zorgt ervoor dat de bodem van de taartjes meteen goed bakt, waardoor die extra krokant wordt. Als je de taartjes voorbereidt op een snijplank met een vel bakpapier, kan je ze met bakpapier en al makkelijk op de plaat schuiven.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Hartige taartjes met courgette en tomaat
Equipment
- bakplaat
Ingrediënten
- 2 tomaten
- 1 kleine courgette gewassen, steelaanzet verwijderd
- fijn zeezout
- 100 g volle plattekaas
- 50 g cheddar geraspt
- 30 g feta verkruimeld
- 1 teentje look geperst
- 2 tl rode pesto
- 1 bosje basilicum
- zwarte peper
- 8 plakjes vierkant bladerdeeg
- 1 eidooier losgeklopt
- tijm ter garnering
Instructies
- Pel de tomaten, verwijder de steelaanzet, snijd in plakken en halveer. Snijd ook de courgette in plakken.
- Bestrooi beide zijden met fijn zeezout en laat goed uitlekken op keukenpapier.
- Meng de plattekaas met cheddar, feta, look en rode pesto. Hak de basilicum fijn (houd enkele blaadjes apart voor de afwerking) en roer door het kaasmengsel. Kruid bij met zwarte peper van de molen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) met de bakplaat erin.
- Leg de bladerdeegvierkantjes naast elkaar op een snijplank bekleed met bakpapier. Prik met een vork in, maar blijf 1 cm van de randen.
- Bestrijk met de losgeklopte eidooier.
- Lepel op elk vierkantje wat van het kaasmengsel en strijk open. Blijf ook nu 1 cm van de randen.
- Leg hierop telkens een plakje tomaat, courgette en nog een plakje tomaat.
- Schuif het bakpapier met de taartjes op de voorverwarmde bakplaat en bak in 25 minuten goudbruin.
- Garneer met de achtergehouden basilicumblaadjes en tijm.
- Serveer de hartige taartjes met courgette en tomaat.
Notities
- Laat de courgette en tomaat goed uitlekken. Niets zo teleurstellend als een slap taartje, nietwaar? Als je een krokante bodem wilt, is het belangrijk dat de groenten goed kunnen uitlekken. Dep ze nadien voorzichtig droog met extra keukenpapier, en ga verder met het recept. Als je tomaten gebruikt met erg veel pitjes. kan je overwegen deze te verwijderen. Gebruik liefst vleestomaten of coeur de boeufs.
- Zorg dat de plakjes courgette en tomaat ongeveer even groot zijn. De tomaten uit mijn papa’s moestuin zijn vrij groot, dus heb ik de plakjes gehalveerd. Als je van de oversized courgettes van eigen kweek gebruikt, kan het nodig zijn die plakjes ook te halveren. Ik had hier een vrij bescheiden exemplaar.
- Verwarm de oven voor met de bakplaat er al in. Dit is een trucje dat ik heb opgestoken uit een pizzarecept van Jamie Oliver. Het zorgt ervoor dat de bodem van de taartjes meteen goed bakt, waardoor die extra krokant wordt. Als je de taartjes voorbereidt op een snijplank met een vel bakpapier, kan je ze met bakpapier en al makkelijk op de plaat schuiven.
Veel gestelde vragen
Dat kan zeker. Laat ze afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Neem ze een half uurtje voor gebruik uit de koelkast en warm 5 minuten op in een oven van 200 °C, op een warme bakplaat.
In principe kan je elke soort geraspte kaas gebruiken. Vervang eventueel door parmezaan, gruyère of versgeraspte comté.
Vervang de courgette door aubergine (die moet je wel wat instrijken met olijfolie voor je ze bakt) of laat weg en gebruik enkel tomaten.
Wat we in België plattekaas noemen, heet in Nederland kwark. Ook verse kaas (fromage frais) is een veelgebruikt synoniem.
Groene pesto is een waardig alternatief, al is die iets pittiger. Paprikatapenade of zelfs een lepeltje mosterd kunnen ook.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pasta pesto met tomaat en burrata
2 jaar geleden: Panzanella met burrata en muntpesto
3 jaar geleden: Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade
4 jaar geleden: Opgeklopte feta met za’atar en citroen
5 jaar geleden: Salade met halloumi en gegrilde nectarine
6 jaar geleden: Muffins met banaan en chocolade
7 jaar geleden: Parelcouscous met courgette en tomaat
0 reacties