Mijn zomervakantie zit er nu écht bijna op. Maandag ga ik weer aan het werk na een dikke maand thuis. En wat een zomer is het geweest! Ik kan eerlijk zeggen dat ik er met volle teugen van heb genoten: tijd voor ons gezin, tijd om te bloggen, tijd voor mezelf… net waar ik nood aan had na een hectisch werk-, school- en blogjaar.
Tijdens deze laatste (?) hittegolf van het jaar kunnen we nog volop beroep doen op onze geliefde zomergroenten en -fruit. De markten liggen vol met de uitbundige oogst van het seizoen: tomaten, komkommers, courgettes, bloemkolen, spinazie, maar ook pruimen, nectarines en meloenen in alle geuren en maten transformeren de kraampjes tot een kleurrijk schouwspel. Ik ging aan de slag met één van mijn favorieten en verwerkte ze nu eens in een hartig gerecht: een salade met halloumi en gegrilde nectarine.
De inspanningen blijven ook deze keer beperkt: je hoeft enkel de grillpan voor te verwarmen en er om beurten de ingrediënten goudbruin in laten kleuren. Nadien schik je alles op een bord en maak je de salade met blaadjes naar keuze – al zou ik er sowieso iets pittigs tussensteken – naar smaak aan. Zeg nu zelf: dat moet ook op een warme dag als vandaag nog nét lukken!
Het resultaat is een prachtige salade met gebrande halloumi, smeuïge nectarines, zoete pijpajuintjes en een beetje friste van munt. Moet ik nog meer zeggen?
Salade met halloumi en gegrilde nectarine
Equipment
- grillpan
Ingrediënten
- 4 nectarines
- 2 pakjes halloumi +/- 450 g
- 1 bos Lente-ui
- olijfolie
- 100 g gemengde sla ik nam een mengeling van waterkers en jonge slablaadjes
- 12 takjes munt alleen de blaadjes
- citroenolijfolie
- 1 citroen alleen het sap
- zwarte peper van de molen
- fleur de sel
Instructies
- Halveer de nectarines, ontpit en snijd elke helft in 6 partjes.
- Snijd de halloumi in sneetjes.
- Maak de pijpajuin schoon door het buitenste blad te verwijderen en de wortel weg te snijden, en snijd in 4 stukjes.
- Wrijf alles in met olijfolie.
- Verhit de grillpan op hoog vuur.
- Grill er nectarines, halloumi en pijpajuin in porties goudbruin in aan.
- Verdeel de gemengde sla over een grote school.
- Leg er de gegrilde nectarine en pijpajuin op.
- Drapeer er de stukjes halloumi tussen.
- Strooi er de muntblaadjes bij.
- Dresseer met een goeie scheut (citroen)olijfolie en wat citroensap.
- Kruid bij met zwarte peper van de molen en (beperkt) fleur de sel.
- Serveer de salade met halloumi en gegrilde nectarine.
Hoe toevallig ik maakte een soortgelijke salade deze week, wel met zelfgemaakte frambozendressing, ook lekker
Klinkt inderdaad ook super!
Vanavond nog eens gemaakt. Heerlijk in dit weer.
Wat fijn om te horen! Nochtans al een “oud” recept, maar de combinatie blijft heerlijk ;).
Héérlijk
Bedankt Myriam! ?