Salade met halloumi en gegrilde nectarine

27 augustus 2016 | Een lepeltje lekkers, Frisse slaatjes, Gezond, Hittegolf, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch, Snel klaar

Kindjes op vakantie / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Mijn zomervakantie zit er nu écht bijna op. Maandag ga ik weer aan het werk na een dikke maand thuis. En wat een zomer is het geweest! Ik kan eerlijk zeggen dat ik er met volle teugen van heb genoten: tijd voor ons gezin, tijd om te bloggen, tijd voor mezelf… net waar ik nood aan had na een hectisch werk-, school- en blogjaar.

Eten bij Vos / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Diner bij Vos tijdens een zwoele Gentse Feesten avond

Tijdens deze laatste (?) hittegolf van het jaar kunnen we nog volop beroep doen op onze geliefde zomergroenten en -fruit. De markten liggen vol met de uitbundige oogst van het seizoen: tomaten, komkommers, courgettes, bloemkolen, spinazie, maar ook pruimen, nectarines en meloenen in alle geuren en maten transformeren de kraampjes tot een kleurrijk schouwspel. Ik ging aan de slag met één van mijn favorieten en verwerkte ze nu eens in een hartig gerecht: een salade met halloumi en gegrilde nectarine.

De inspanningen blijven ook deze keer beperkt: je hoeft enkel de grillpan voor te verwarmen en er om beurten de ingrediënten goudbruin in laten kleuren. Nadien schik je alles op een bord en maak je de salade met blaadjes naar keuze – al zou ik er sowieso iets pittigs tussensteken – naar smaak aan. Zeg nu zelf: dat moet ook op een warme dag als vandaag nog nét lukken!

Het resultaat is een prachtige salade met gebrande halloumi, smeuïge nectarines, zoete pijpajuintjes en een beetje friste van munt. Moet ik nog meer zeggen?

Wat heb je nodig?

Deze hoeveelheden zijn voldoende voor 4 hongerige eters als maaltijdsalade, of voor 6 à 8 als voorgerecht
4 nectarines
2 pakjes halloumi (van elk 225 g)
1 bussel pijpajuintjes
olijfolie
100 g gemengde sla (ik nam een mengeling van waterkers en jonge slablaadjes)
blaadjes van een 12-tal takjes munt
(citroen)olijfolie
sap van 1 citroen
zwarte peper van de molen
fleur de sel

Hoe ga je tewerk?

Nectarines, pijpajuin en halloumi snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Halveer de nectarines, ontpit en snijd elke helft in 6 partjes.
Snijd de halloumi in sneetjes.
Maak de pijpajuin schoon door het buitenste blad te verwijderen en de wortel weg te snijden, en snijd in 4 stukjes.
Wrijf alles in met olijfolie.

Verhit de grillpan op hoog vuur.
Grill er nectarines, halloumi en pijpajuin in porties goudbruin in aan.

Halloumi en pijpajuin grillen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Verdeel de gemengde sla over een grote school.
Leg er de gegrilde nectarine en pijpajuin op.
Drapeer er de stukjes halloumi tussen.
Strooi er de muntblaadjes bij.

Dresseer met een goeie scheut (citroen)olijfolie en wat citroensap.
Kruid bij met zwarte peper van de molen en (beperkt) fleur de sel.

Serveer de salade met halloumi en gegrilde nectarine.

Salade met halloumi en gegrilde nectarine / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog enkele frisse slaatjes

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Ik zit een beetje in een blog-dipje. Of misschien eerder een inspiratie-dipje. Ik wil hier wel recepten delen - heel graag zelfs - maar ik leek de inspiratie maar niet te kunnen vinden. Uren in de keuken, achter de computer en met mijn neus in kookboeken ten spijt: ik...

6 Reacties

  1. Lise

    Hoe toevallig ik maakte een soortgelijke salade deze week, wel met zelfgemaakte frambozendressing, ook lekker

    Antwoord
    • Sandrine Christiaens

      Vanavond nog eens gemaakt. Heerlijk in dit weer.

      Antwoord
      • Annelies

        Wat fijn om te horen! Nochtans al een “oud” recept, maar de combinatie blijft heerlijk ;).

        Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest