Nu de schoolvakantie alweer voor de deur staat, probeer ik mijn meisjes thuis wat extra in de culinaire watten te leggen. Met een zelfgebakken cake, een potje rijstpap naar oma’s recept, of een andere lekkernij, zoals deze kleurrijke bramenmilkshake met vlierbloesem. Fris, snel klaar en nog gezond ook: dat valt altijd in de smaak.
Met melk kan je eigenlijk alle kanten op. Ik neem elke week zonder nadenken een groot pak mee uit de supermarkt. Maar het is ook wel eens interessant om te zien waar de melk echt vandaan komt. En dus trok ik enkele weken terug, in samenwerking met VLAM en Melkmoment, naar Evergem. Daar baten Nico en Isabelle boerderij Linde 72 uit. Naast verse melk en aardappels kan je er ook het ambachtelijke roomijs van Isabelle proeven. En dat beperkt zich niet tot chocolade, aardbei en vanille: ook meer avontuurlijke smaken als cuberdon, karamel en mokka zitten in de goedgevulde automaat.
Nico geeft mij een rondleiding op de boerderij. Op het bedrijf heeft hij zo’n 70 dieren. Van zodra de zon genoeg warmte geeft, mogen de koeien naar buiten om in de wei te grazen. “Zo lang het niet te veel regent, zijn ze tevreden buiten”, zegt Nico. “Ze eten eigenlijk helemaal niet zoveel. Maar als het nat wordt, dan laten ze zich toch horen. Het zijn echte fijnproevers: voor gras met modder halen ze hun neus op. Dan geven we ze wat extra voeder in de stal”.
Ook al kan je de emoties die een koe zou voelen niet gemakkelijk aflezen, boer Nico is ervan overtuigd dat een blije koe betere melk geeft. “Ook het buiten grazen helpt, denk ik, omdat het de natuurlijke habitat van de koe is. Als ze na de lange winter voor het eerst naar buiten gaan, springen ze wild in het rond en rennen ze de wei in. Ik hoop dat dat wilt zeggen dat ze ervan genieten”.
“De koeien worden kunstmatig geïnsemineerd. Ik mik daarbij niet per se op een grote hoeveelheid melk, maar eerder op een goeie verhouding tussen eiwitten en vet. Dat zorgt voor de beste smaak.” De dracht duurt 9 maanden, net als bij de mens. De laatste 2 maanden worden de koeien niet meer gemolken en blijven ze binnen in de stal. Toen ik er was, waren er maar liefst 22 koeien drachtig en was er die ochtend net een kalfje geboren.
De koeien van Linde 72 zijn van het Holstein-ras, zowel zwart- als roodbonte. “Maar ik zie ze allemaal even graag”, zegt Nico. En ik kan alleen maar constateren dat dat helemaal waar is. De boerderij draait op de passie van Nico en Isabelle. Het is geen job, het is een manier van leven. En ook al vraagt het veel werk, ik zie enkel liefde en gedrevenheid op de gezichten van het koppel. En dat proef je des te meer.
Met de verse melk die ik van Isabelle meekreeg, maakte ik deze frisse bramenmilkshake met vlierbloesem. Ik gebruik hier geen ijs, omdat het resultaat dan al snel te zoet wordt. Door bevroren bramen te gebruiken, krijg je toch dat romige effect van een traditionele milkshake. Afwerken doe ik met wat witte chocolade, dat past wonderwel bij de bramen.
Wil je mijn milkshake ook wel eens proeven? Dan heb ik goed nieuws, want hij wordt geserveerd in het pop-up De Mol-Café tijdens De Mol aan Zee in Blankenberge, van 1 juli tot 13 september!
In samenwerking met VLAM
Bramenmilkshake met vlierbloesem
Equipment
- blender
Ingrediënten
- 250 g bramen
- 1,5 limoen alleen het sap
- 300 ml volle melk
- 200 g volle Griekse yoghurt
- 100 ml vlierbloesemsiroop
- 1 vanillestok alleen het merg
Voor de afwerking
- 1 limoen
- 4 bramen
- 40 g witte chocolade geraspt
- muntblaadjes
Instructies
- Vries de bramen minstens 2 uur in, of gebruik diepvriesbramen.
- Doe ze samen met limoensap, melk, yoghurt, vlierbloesemsiroop en vanillemerg in een blender.
- Mix glad.
- Zeef en verdeel over 4 glazen.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Kip-quinoapannetje met koriandersalsa
2 jaar geleden: Vlierbloesemmousse met aardbeien
3 jaar geleden: Gemarineerde zalmspiesjes met nectarinesalsa
4 jaar geleden: Gazpacho van geroosterde groenten
5 jaar geleden: Tiramisu van rabarber met zandkoekjes
6 jaar geleden: Zomerse dorade met gremolata, citroenpuree en kruidige courgette
0 reacties