14 keer inspiratie voor een gezonde maaltijd

2 november 2015 | Recepten

Het nieuwe thema van #boostyourpositivity is “Body”. Mijn lijf en ik: dat zijn niet altijd beste vriendjes.  Sinds mijn eerste zwangerschap is het zelfs eerder een haat-liefde verhouding geworden. Na de bevalling lukte het mij niet om de overtollige kilo’s kwijt te geraken. Integendeel, er leken er nog meer bij te komen… Op een absoluut dieptepunt besloot ik op Weight Watchers-dieet te gaan.

De dag dat de weegschaal 10 volle kilo’s minder aangaf, kreeg ik een enorme boost van zelfvertrouwen. Ik paste weer in de kleren die ik graag zag, ik kon weer overal shoppen, ik hoefde niks te laten. Maar het duurde niet lang voor ik toch weer onzeker werd. En nu nog focus ik eerder op de minpuntjes en heb ik een vertekend beeld van mijn lichaam.

Wat dat dieet wél opgebracht heeft, is een eigen kijk op gezond en “weldadig” eten. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat het beste eetpatroon één van veel groenten, genoeg variatie en zelfbereide maaltijden is. Daarenboven moet eten bij mij bovenal gelijk staan aan genieten: een rustpunt in de dag, een moment om je lijf energie te geven, bij te praten met geliefden en ongegeneerd te smullen van een met liefde bereid gerecht.

Ik geef jullie hieronder 14 keer inspiratie voor een gezonde maaltijd à la Een lepeltje lekkers. Want zeg nu zelf: als je zo’n kleurrijk bordje vol lekkere ingrediënten voor je neus krijgt, dan word je toch vanzelf gelukkig?

Drie keer bloemkool, nét dat tikkeltje anders


Bloemkool is één van de meest veelzijdige groenten. Probeer hem eens in een curry met Indische smaakmakers, geroosterd in de oven met scampi’s, of gemixt tot couscous in een frisse salade met appel en gerookte zalm.

Wokken voor gemak én smaak


De wok is één van mijn favoriete keukenspullen: hij zorgt voor enorme tijdswinst en weinig afwas. Daarenboven worden de smaken optimaal behouden door de korte bereidingstijd. Met deze winterse wok zet je een verwarmend vegetarisch gerecht op tafel waarin je heel wat wintergroenten kwijt kan. Mijn Aziatische wok met rundvlees is dan weer eerder een fris gerecht dat je helemaal oppept.

Gezond troosteten


Troosteten, of “comfort food”, is meestal niet het meest gezonde. Maar met eenvoudige aanpassingen maak je lichte en originele varianten die minstens even helend werken. Draai eens vegetarische burgers van quinoa of carpaccio van bontgekleurde bietjes in elkaar. En wat dacht je van pastinaakfrietjes met kruidige yoghurtsaus?

Smaakvolle visjes


Ik probeer twee keer per week vis op ons menu te zetten. De meeste vissoorten bevatten weinig vet en zijn daarenboven licht verteerbaar. Met weinig moeite bereid je deze dorade met venkelsalade, en de gestoomde vis met groentjes en currysaus zorgt dan weer voor wat extra pit op een doordeweekse avond.

Op de Aziatische toer


Heel wat Aziatische gerechten zijn vrij gezond: ze worden kort verwarmd voor optimaal behoud van smaak en vitamines, ze bevatten veel groenten en de smaakmakers zijn weldadige kruiden en specerijen. Een frisse noedelsalade met kalkoen is eenvoudig en snel te bereiden, en heerlijk knapperig. Deze kipspiesjes met groene curry worden geroosterd, waardoor je maar weinig vetstof nodig hebt. En mijn Oosterse kippensoep verjaagt zelfs de meest hardnekkige verkoudheid.

Zoete afsluiter


Een zoete afsluiter: dat moet kunnen! Het is natuurlijk geen geheim dat de meeste desserts redelijk veel boter en suiker bevatten – dat is trouwens ook wat hen zo lekker maakt. Maar van deze havermoutkoekjes mag je met een gerust hart snoepen: ze bevatten geen lactose, geen gluten, geen eieren en geen suiker. En tóch zijn ze heerlijk: probeer zelf maar eens!

Wat is voor jou gezond eten? En welke lichte gerechten zijn jouw toppers? 

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest