Quinoaburgers met courgette en pecorino

1 oktober 2015 | Courgettefestijn, Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch

Ik heb al heel wat pogingen tot het maken van vegetarische burgers achter de rug. Soms viel het ronduit tegen en andere keren was de smaak OK maar de textuur niet je-dat. De grootste moeilijkheid is de consistentie: je moet de mix nét goed krijgen om een samenhangend geheel te bekomen dat niet in brokken uit elkaar valt als je het probeert om te draaien in de pan.


Vorige week kreeg ik een proefpakket Driekleurenquinoa en Spelt-rijstmix van Bosto in de bus. Het Belgische rijstmerk brengt nu ook deze “hippe” oergranen op de markt. Quinoa is het übercoole superfood in het rijtje: gezondheidsblogs dwepen al jaren met deze Zuid-Amerikaanse vrucht, die qua smaak en textuur wat weg heeft van bulgur. Zelf was ik nog niet helemaal overtuigd: ter vervanging van het origineel in een tabouleh, OK, maar om het nu echt véél te gaan gebruiken… Neen, dat was niet aan mij besteed. Een mislukt experiment met een quinoa-ovenschotel ligt zelfs nog vrij vers in het geheugen…

Ik nam mij voor om nog één keer te proberen de perfecte vegetarische burger te maken, en de biologische driekleurenquinoa daarbij als basis te gebruiken. Ik voegde kaas, ei en courgette toe, en kijk: het resultaat was perfect! De krokante korst, smeuïge vulling en kruidig-frisse smaak van deze quinoaburgers konden mij helemaal overtuigen. Ik serveer ze hier met wat citroen en fijngesneden pijpajuin, maar met een knapperig slaatje erbij heb je meteen een volwaardige maaltijd.

Nog enkele tips om dit helemaal tot een goed einde te brengen:

  • Laat de quinoa volledig afkoelen voor je hem verwerkt in de burgers: anders krijg je de textuur niet meer goed (ik spreek uit ervaring).
  • De courgettesliertjes moeten blinken als je ze met zout omgeroerd hebt: zo niet, heb je te weinig zout gebruikt.
  • Bak de burgers in voldoende olie, die je goed heet laat worden. Draai ze pas om als ze niet meer aan de bodem plakken en goudbruine randjes krijgen. Anders vallen ze alsnog uit elkaar (ook dit heb ik tot scha en schande aan den lijve ondervonden).
  • Eens ze gebakken zijn, laat je de burgers een minuutje uitlekken op keukenpapier. Niet langer, anders gaan ze aan het keukenpapier plakken en verliezen ze hun krokante korst.

Voila, nu ben je op en top gewapend om ook zo’n verrukkelijke quinoaburger te maken. En dat op Wereld Veggiedag, wat wil je nu nog meer?! 😉

Inspiratie: Libelle Lekker september 2015

Wat heb je nodig?

100 g quinoa
1/2 courgette (of 1/4 als je zo’n mastodont van een zelfgekweekt exemplaar gebruikt)
enkele takjes oregano, basilicum en bieslook, fijngehakt
rasp van 1 citroen
1 ei, losgeklopt
100 g pecorino, geraspt
50 g oud brood of crackers, fijngemalen
peper en zout
arachideolie

Om te serveren
partjes citroen
2-tal pijpajuintjes, fijngesneden

Hoe ga je tewerk?

Spoel de quinoa goed.
Kook gaar volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
Laat volledig afkoelen.

Was intussen de courgette, verwijder de zaadlijsten en rasp grof.
Roer in een vergiet om met een beetje zout.
Laat minstens 20 minuten uitlekken.
Duw er zoveel mogelijk vocht uit.


Meng de quinoa met courgette, tuinkruiden, citroenzeste, ei, pecorino en oud brood.
Kruid stevig met peper en zout.
Meng met je handen tot een samenhangend geheel.


Rol balletjes ter grootte van een golfbal en druk lichtjes plat.
Leg de burgers op een met plasticfolie bekleed bord.
Zet 30 minuten in de koelkast (of 15 minuten in de vriezer, als je gehaast bent).

Verhit 1 cm arachide-olie in een pan met anti-aanbaklaag.
Laat goed heet worden.
Bak de burgers goudbruin, aan beide zijden. Dit duurt een viertal minuten per kant.
Laat ze even uitlekken op keukenpapier.

Serveer de quinoaburgers met extra citroenpartjes, en strooi er de fijngesneden pijpajuin over.

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

6 Reacties

  1. Sarah - Tasting Lifestyle

    Dus dit is het recept voor de befaamde quinoakoekjes 😉 Op de foto zien ze er alvast superlekker uit!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Befaamd, echt waar?! 🙂
      Het is ook erg lekker, zoals gezegd één van de lekkerste veggie burgers die ik al gemaakt heb!

      Antwoord
  2. fieke

    Yum, quinoa! Veggie burgers zijn inderdaad niet zo eenvoudig, maar onlangs vond ik een geweldig boek waar superleuke recepten in staan: Veggie burgers, balletjes en broodbeleg (van Miki en Kristin). Een aanrader!

    Antwoord
  3. le coeur à marée basse

    ziet er crazy lekker uit. stel dat je de kaas eruit gooit: is het dan om zeep? (heb een fobie 🙂 )

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Goh, je gaat dan sowieso minder binding hebben, en je zal de kaas door iets anders moeten vervangen. Gehakte noten zouden kunnen werken, gezien die ook wat olie bevatten (voor binding). Geen enkele kaas die je kan bekoren?

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest