Frisse noedelsalade met (kerst)kalkoen

28 december 2013 | Aziatisch, Een lepeltje lekkers, Frisse slaatjes, Gezond, Home thema, Recepten

Een perfecte maaltijd om te bekomen van de feestdagen-overdaad. Na tientallen kroketten (of in ons geval pommes laurettes), een hele reeks gefrituurde kaasballetjes met manchego en serranoham bij het aperitief en ik-weet-niet-(meer)-hoeveel flessen champagne, witte en rode wijn, kan zo’n zuiverende, Aziatische salade ongelooflijk helend werken.

De smaken zijn authentiek Thais, of zo smaken ze toch voor mij, gezien alleen de geur van dit gerecht mij al terugbrengt naar mijn reis naar Bangkok van enkele jaren terug. Laat de hoeveelheid scherpheid (in de vorm van de chilipeper) afhangen van het gezelschap waarvoor je kookt. Ten huize Lieziepeasy bestaat dat gezelschap vandaag uit mijzelf, een eenjarige en een kleuter van vier. Ik heb het dus bescheiden gehouden met de rode confetti. Maar als het enkel voor mijzelf was, zou ik zeker wat kwistiger zijn. Dit gerecht mag gerust wat pittig zijn. Van de limoen heb ik dan weer wat meer toegevoegd.

Het heeft mij in elk geval goed gesmaakt! En de kindjes? De vierjarige lustte enkel de “vleesjes” en “groene stukjes”, de eenjarige was tegen alle verwachtingen in een grote fan. Zalig toch, zo’n avontuurlijke kids!

Het recept komt uit “Nigella’s Kerst”. Ik heb het een beetje aangepast, gezien Nigella werkt met restjes kalkoen van het kerstdiner, en ik dat niet had. Haar bedoeling was ook om hiervan een koude salade te maken, maar gezien ik het vlees nog moest bakken, is het bij mij een warme variant geworden.

Wat heb je nodig?

Voor de marinade
2 teentjes look, geperst
sap van 1 limoen
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels kristalsuiker
2 eetlepels geraspte gember
60 ml water
2 rode chilipepers, gehakt (of minder, check hoe pikant ze zijn!)

Voor de salade
250 g rijstnoedels
250 g kalkoenfilet, in hapklare stukjes
250 g peultjes, in drie gesneden
250 g sojascheuten
arachideolie
sojasaus
sesamolie
peper en zout
4 fijngesneden lente-uitjes
een bosje gehakte koriander

Hoe ga je tewerk? 

Kook de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meng intussen alle ingrediënten voor de marinade.

Verhit de arachideolie in de wok.
Bak er de stukjes kalkoen in.
Kruid met peper en zout.


Als ze gaar en goudbruin zijn, neem je ze uit de wok en doe je ze in de marinade.

Voeg wat extra olie toe aan de wok.
Roerbak de peultjes en sojascheuten.
Breng op smaak met een beetje sojasaus.

Giet de glasnoedels af en voeg ze toe aan de kalkoen (en de marinade, die je nu dus als dressing gebruikt).

Meng er ook de gewokte groenten onder.
Voeg er de lente-ui en fijngesneden koriander aan toe.
Breng op smaak met een beetje sesamolie.

Liever noedels met vis? Dan zijn deze Aziatische asperges met zalm misschien wel iets voor jou!

Nog enkele frisse slaatjes

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

Salade met makreel, croutons en appelsalsa

De lente kruipt langzaamaan dichterbij, en dus mogen er weer wat lichtere gerechten op tafel komen. Zoals deze salade met makreel, croutons en appelsalsa bijvoorbeeld. Ik baseerde mij op een klassieke caesar salad, maar gaf er zoals steeds een creatieve 'Een lepeltje...

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.