Havermoutkoekjes

23 april 2014 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Gezond, Home thema, Recepten

Koekjes en patisserie zijn al helemaal moeilijk als je geen suiker of melkproducten mag eten… Ik heb dus ook wel wat research moeten doen om geschikte receptjes te vinden die toch lekker zijn. De laatste tijd verschijnen er op het web wel heel wat “gezonde” toetjes, maar ze zijn niet altijd even smaakvol. Of toch niet voor “ongeoefende” smaakpapillen, en daarmee bedoel ik dat ik eigenlijk helemaal niet gewoon ben om “rare” ingrediënten als avocado en geweekte cashewnoten in mijn desserts te draaien. Ik wilde dus iets vinden dat wat meer “mainstream” is.

En zo kwam ik uit bij deze havermoutkoekjes van een dotje wat. Ook hier wordt gebruikt gemaakt van banaan als natuurlijke zoetmaker. Maar daarnaast zit er ook dadel, kokos en de ultrahippe havermout in. Je kan dit dus wel echt gezonde koekjes noemen (in tegenstelling tot deze, die toch maar een flauwe poging tot gezond zijn ;-)).

Ikzelf vind ze het lekkerst als ze helemaal afgekoeld zijn. Ze blijven ook gebakken een beetje smeuïg en geven je energie om een aantal uur door te gaan zonder honger. Passen dus ook perfect in een dieet. Laat ze wel niet al té lang liggen, langer dan een viertal dagen kan je ze niet bewaren.

Als je naar niets moet kijken, kan je ze pimpen met wat chocoladedruppels, rozijnen of raw cacao nibs. Je kan ze ook glazuren met chocolade, past wonderwel bij de banaan. En een paar eetlepels honing of ahornsiroop door het deeg kan ook.

Wat heb je nodig? 

3 rijpe bananen
180 g havermout
20 ontpitte dadels
50 g kokosrasp
een handjevol walnoten
twee eetlepels gesmolten kokosolie
kaneel
snuifje zout

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Mix de havermout even in de blender.


Hak de dadels en walnoten grof.


Plet de bananen.


Roer havermout, dadels, kokos en walnoten door de bananen.


Meng er ook de kokosolie, een snuifje kaneel en zout door.

IMG_4352
  • Pin

Op dit moment kan je eventueel extra toevoegingen, zoals rozijnen, chocolade of cacao nibs door het deeg roeren.

Maak hoopjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

 

Schuif de bakplaat 25 minuten in de oven tot de koekjes goudbruin zijn.


Laat afkoelen op een rooster.

 

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest