Kipspiesjes met frisse noedelsalade

13 juli 2015 | Een lepeltje lekkers, Gezond, Hittegolf, Home thema, Kiplekker, Recepten

Mijn Facebook nieuwsoverzicht wordt de laatste maanden meer en meer overspoeld met groene smoothies, havermoutcreaties met exotische superfoods en pudding van chiazaad en consoorten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er een beetje “rietepetiet” van word. Om mee te kunnen in foodieland moet je blijkbaar onherkenbare ingrediënten in je kast staan hebben en vooral gluten-, lactose- en koolhydraatvrij koken.

Begrijp me niet verkeerd: als je een allergie hebt, is het natuurlijk fantastisch dat er nu zoveel mogelijkheden zijn die pakweg drie jaar geleden uiterst zeldzaam waren. Maar waarom zou je geen brood mogen eten als je voor de rest nergens last van hebt? Waarom dwepen zelfverklaarde “gezondheidsgoeroes” met sap van boerenkool en broccoli en een handje goji-bessen door de havermout, als ze er sowieso al uitzien als afgetrainde fitnesswonders?

Ik ben absoluut geen wetenschapper of voedingsdeskundige, maar ik krijg hoe langer hoe meer de indruk dat we met z’n allen nu toch wat te veel naar de verkeerde kant aan het doorslaan zijn. Zelf vind ik het leuk dat door dit soort hypes nieuwe producten beschikbaar zijn, maar aan de andere kant heb ik geen “kaas” gegeten van voorverpakte zaden en kiemen, of smoothies met spinazie op mijn nuchtere maag. Ieder zijn ding, uiteraard, maar ik ben meer voor “gezond boerenverstand”. Gezond eten is voor mij: vers, natuurlijk, zelf bereid en alles met mate. Als je voldoende varieert met wat dezer dagen beschikbaar is, kom je normaalgezien niets te kort. En kan je rustig nog wel eens een cake met roomboter eten, in plaats van elke dag een brownie met avocado. Liever één keer goed, dan tien keer “zo zo”, dat is mijn motto!

Vandaag heb ik voor jullie een mooi gerechtje van kipspiesjes met frisse noedelsalade bedacht. Ik liet mij inspireren door Donna Hay, maar gaf mijn eigen twist aan haar basisrecept. En zeg nu zelf: als je dit kleurrijk tafereeltje op je bord ziet, met die knapperige groentjes, pittig gekruide kip en frisse dressing: dan heb je toch geen superfoods nodig?

Wat heb je nodig?

4 kipfilets van elk zo’n 150g
4 tl groene currypasta
60 ml kokosroom (dikke variant van kokosmelk, o.a. verkrijgbaar bij Delhaize)
partjes limoen, om te garneren

Voor de salade
250 g rijstnoedels
2 rode paprika’s, in fijne reepjes
6 lente-uitjes, in schuine stukjes
arachide-olie
1 teentje look, geperst
300 g sugar snaps of peultjes
2 el sojasaus
blaadjes van een tweetal takjes munt, fijngehakt
bos koriander, fijngehakt
geroosterde ongezouten pinda’s, gehakt

Voor de dressing
sap van 1 limoen
2 kl sesamolie
1 kl suiker

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de ovengrill voor of steek de BBQ aan.

Snijd de kipfilets in lange repen.

Rijg aan 8 satéstokjes.
Meng de kokosroom met de currypasta en bestrijk er de kipspiesjes mee.
Kipspiesjes bestrijken met marinade
 • Pin
Bak de kipspiesjes 7 minuten onder de grill of op de BBQ tot het vlees gaar is.

Voor de salade kook je de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meng er paprika en lente-ui door.
Verhit een scheutje olie in een pan.
Sugar snaps roerbakken
 • Pin
Roerbak de peultjes met de look in enkele minuten gaar.
Blus met de sojasaus en laat volledig verdampen.
Meng samen met de kruiden door de noedelsalade.
Frisse noedelsalade
 • Pin

Meng limoensap met sesamolie en suiker.
Giet over de noedelsalade.
Verdeel er de gehakte pinda’s over.

Seveer de kipspiesjes met frisse noedelsalade en partjes limoen. 

Nog enkele kiplekkere recepten

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

15 Reacties

 1. Marie-Pierre

  Hahaha nu moet ik toch lachen hoor! Jij schrijft precies over de nieuwe nieuwe huidige voeding als jouw ouders en grootouders 30 à 40 jaar geleden ook zullen gedacht hebben over jouw receptje tenzij ze in de tropen of Azië woonden.
  Currypasta, kokosroom, limoen, rijstnoedels, rode paprika’s, look, sojasaus, koriander, pinda’s en sesamolie waren hier toen ook zo exotisch voor hen, of zelfs niet bestaande, als de huidige ingrediënten voor jou. Zo zie je maar dat voeding en recepten evolueren en groeien. Ik vind deze nieuwe invalshoeken interessant maar ben ook niet fanatiek hoor. Ik hou van de wereldkeuken maar ga mij geen ongeluk lopen zoeken achter één of ander nieuw ingrediënt.
  Ik vind het trouwens een prima receptje dat je hier postte en kijk al uit naar het volgende, hopelijk ook zo grappig verhaal.

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Ik begrijp uiteraard dat voeding evolueert, en ben er mij maar al te goed van bewust dat zelfs verse kruiden 20 jaar geleden niet evident waren. Ik doelde eerder op het geloven in zogenaamde “superfoods”, op geen brood te eten zonder duidelijke reden, op groene smoothies te drinken met als enige motivatie dat ze gezond zijn. Ik eet ook graag avocado, maar ik ga er geen chocomousse mee maken omdat dat “gezond” zou zijn. Dát is eerder mijn redenering. Evolutie is goed, ik ben blij dat we – o.a. door dit soort hypes – toegang hebben tot exotische ingrediënten. Daar gaat het ook niet over. Wel over vanalles laten, of net toevoegen, onder het mom van “gezond”.

   Antwoord
 2. Trijnewijn

  Ik ben het volledig met je eens! Zelf begin ik zelden aan recepten als ik niet eens weet waar ik de ingrediënten kan kopen… Geef mij maar haalbaar eten zoals van jou, dat is voor mij al nieuw genoeg.

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   🙂 Merci! Is het trouwens gelukt met de melk? Merk je een verschil in smaak of is het toch nog niet “je-dat”?

   Antwoord
   • trijnewijn

    De melk is gelukt, vond ik. Als je er gewoon van dronk smaakte ze zoals thuis, enkel de nasmaak was nog hetzelfde. De dochter dronk het graag, maar zoonlief nam ieniemienie slokjes per keer, proefde enkel de nasmaak en vond het nog steeds niet goed. Hij doet vooral niet moeilijk hoor, mijn fijnproever… Gelukkig smaakt de organic Milk volgens hem wel genoeg zoals thuis en is het melk probleem opgelost!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

     Dat is dan toch al goed nieuws! Een fijnproever blijkbaar

     Antwoord
 3. fanny

  ga ik ook eens proberen ziet er heerlijk uit

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Bedankt Fanny!

   Antwoord
 4. Katrijn

  Volledig akkoord met jou. Ik erger mij vooral aan de snobistische houding van die gezondheidsfreaks en paleo’s… “Wat? Je hebt een kookblog en je eet brood?”

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Als ik de reacties hier zo lees, zijn er nochtans veel mensen die het anders – en veel genuanceerder – bekijken. Leuk om te lezen!

   Antwoord
 5. ohladybake

  hoi annelies,
  ik ben heel blij dat jij dit hier schrijft…sommige blogs gaan alleen maar over gezonde voeding.
  ik ben iemand die heel gevarieerd eet elke dag opnieuw en voel me nooit schuldig als ik eens zondig.
  elke dag iets snoepen kan volgens mij geen kwaad en eerlijk: ik doe het ook
  dit receptje ziet er btw heel lekker uit!
  liefs

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Voor mij is gezond eten je gezond verstand gebruiken en variëren. En ja: daar mag ook al eens échte boter, room, chocolade, geraffineerde suiker etc. bij. Zo lang je maar met niets overdrijft (en dus ook niet met zogezegd “gezonde” superfoods). Leuk dat je je hierin kan vinden ! 🙂

   Antwoord
 6. Johanna

  dat ziet er nu eens echt lekker uit! ik ben het wel met je eens… ik hou van koken en eten maar ik ken en herken ook graag alle ingrediënten die ik gebruik 😉
  ik ga dit recept zeker eens proberen!

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest